שר המשפטים יריב לוין מוכן להגיע להידברות על פשרה במינויים לנשיא בית המשפט העליון והשופטים, בתנאי שבית המשפט יבטל את שני הצווים שאילצו אותו לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולבחור נשיא לעליון. במערכת המשפט אמרו מנגד כי בשם עיקרון העצמאות השיפוטית, לא ניתן לבטל החלטות או צווים שיפוטיים של הרכבים אחרים.
לוין, נזכיר, הציע מתווה שנראה כך: יצחק עמית, השופט הוותיק ביותר, ייבחר לנשיא העליון; השופט נעם סולברג יהיה המשנה לנשיא; לוין ימנה את ד"ר רפי ביטון או ד"ר אביעד בקשי לשופט שמרן; לוין יבחר את השופטת השנייה לעליון מקרב שופטות בתי המשפט המחוזי; השופטים יבחרו מועמד ליברלי; ייבחרו בהסכמה חמישה שופטים לבית המשפט המחוזי בירושלים; ונציב תלונות על שופטים ייבחר על דעת לוין ועמית - ובכך תיגנז החקיקה המקודמת בוועדת החוקה של הכנסת אשר הייתה משנה את דרך בחירת הנציב והופכת אותה לפוליטית.
1 צפייה בגלריה
יריב לוין
יריב לוין
יריב לוין ויצחק עמית
(צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי)
במערכת המשפט מחו על כך שלוין מנסה להציג את השופטים כמתנגדים לפשרה, ואמרו כי "זה שנתיים, עוד הרבה לפני הוצאת הצווים של בג"ץ, מתבצר השר לוין עם שני שמות שהמשמעות שלהם פוליטיזציה של המערכת ואינם עומדים ברף המקצועי לעליון. עד עכשיו הוא לא העלה שם של שופט מחוזי אחד. הוא למעשה אומר 'בואו נתפשר כמו שאני רוצה'".
לדברי גורמים במערכת, לוין פועל בניגוד לחוק, מאחר שאין לו רוב בוועדה לבחירת הנשיא - לעומת הרוב שיש לשופטים ואנשי לשכת עורכי הדין - ולכן הוא לא מכנס את הוועדה. עוד אמרו כי בניגוד לחוק הוא מסרב לערוך הצבעות, לא נותן לרוב להחליט ומנצל לרעה את היותו יו"ר הוועדה.
לדברי הגורמים, הדיל המוצע הוא למעשה "נמנה אותך (את יצחק עמית - ט"צ) לנשיא בתמורה להסכמתך למינויים של גורמים שעליהם יוחלט על דעת צד אחד. זה בלתי אפשרי מבחינת השופט עמית והשופטים, משום שהוא כולא אותם במצב של ניגוד עניינים חמור".
לטענת הגורמים, המתווה המוצע עוסק במינוי של שופט - מ"מ נשיא העליון החבר בוועדה - לנשיא, רק אם הוא יסכים למנות את מועמדי השר. לפי הגורמים, צריך להסיר את המכשול שמפריע לקיום הידברות בין הצדדים - למנות נשיא בהצבעה בוועדה. "השר לא חייב להצביע. יכול להתנגד, יכול להוציא הודעה שזה נעשה על ראשו ובניגוד לעמדתו. אבל רק אז אפשר יהיה להתקדם לטפל ביתר הדברים ולהגיע לגביהם להסכמות", אמרו.
רק ביום חמישי האחרון, בכינוס הוועדה לבחירת שופטים, שופטי בית המשפט העליון - יצחק עמית, נעם סולברג ודפנה ברק-ארז - נטשו את הוועדה במחאה על החלטתו של לוין להביא מומחים לדיון בנושא הסניוריטי, ולהכניס מצלמות לישיבות. השופטים טענו לניגוד עניינים בדיון על הסניוריטי, אך חזרו לדיון על סוגיית המצלמות.
בהמשך, דחתה הוועדה ברוב קולות את יוזמת השר לשדר בשידור חי את דיוניה בנושאים עקרוניים, לאחר שהשופטים ונציגי לשכת עורכי הדין הצביעו נגד ההצעה. כתוצאה מכך, גם הדיונים בהסתייגויות על בחירת שופטי העליון לא ישודרו.
פורסם לראשונה: 21:17, 15.12.24