ארבעה ימים אחרי טבח הילדים בטקסס, בארצות הברית עדיין מנסים לעכל את גודל האסון בעיירה יובלדי, וברחבי אמריקה והעולם מתגייסים כדי לסייע למשפחות הנרצחים. בסוף השבוע נשבר לבם של רבים למשמע הבשורה כי יומיים אחרי שאירמה גרסיה, מורה בכיתה ד' בבית הספר, נרצחה על-ידי מבצע הטבח סלבדור ראמוס, הלך לעולמו גם בעלה ג'ו, שמת מהתקף לב. ארבעת ילדיהם של בני הזוג, שרק ביום שלישי איבדו את אמם, נותרו לפיכך יתומים. בקמפיין מימון המונים שנפתח עבור הארבעה באתר GoFundMe גויסו כבר יותר משני מיליון דולרים.
אירמה גרסיה, בת 48 במותה, לימדה בבית הספר "רוב" ביובלדי במשך 23 שנה, ותלמידים ששרדו את הטבח העידו כי היא נרצחה בשעה שניסתה להגן בגופה על הילדים הקטנים מפני הרוצח ראמוס. יחד איתה נרצחו המורה אווה מירלס ו-19 תלמידים, בני 7 עד 11.
יומיים לאחר הטבח, ביום חמישי בבוקר, עוד תועד בעלה של גרסיה, ג'ו, מגיע לאתר הנצחה לזכרה ולזכר הנרצחים האחרים, ומניח כד ובו ורדים אדומים. שעות אחר כך, לאחר ששב הביתה, התמוטט ומת מהתקף לב. בן 43 היה במותו. בני משפחתו של ג'ו, שהיה אף הוא מורה, בטוחים שההלם ושברון הלב מרצח רעייתו, הם שגרמו לו ללקות בלבו. "אני באמת מאמינה שג'ו מת משברון לב ושהעובדה שאיבד את אהבת חייו, שאיתה חי יותר מ-25 שנה, הייתה כבדה מנשוא עבורו", אמרה דברה אוסטין, בת דודתה של אירמה.
אוסטין היא שהשיקה את קמפיין מימון ההמונים עבור ארבעת ילדיהם של בני הזוג: כריסטיאן בן ה-23, חייל בצבא האמריקני; חוסה בן ה-19, סטודנט באוניברסיטה בטקסס; ליליאנה בת ה-16; ואליסנדרה בת ה-12. המטרה המוצהרת של הקמפיין הייתה לגייס עבורם 10,000 דולר, אבל נכון להיום בצהריים גויסו כבר יותר מ-2.4 מיליון דולרים.
לפני מותו של האב עוד הספיק חוסה, בנם של בני הזוג גרסיה, לספר שאמו התייחסה לתלמידיה כאל ילדיה שלה: "הם היו סם החיים שלה. היא אהבה להיות במחיצת ילדים וללמד אותם. היא אהבה את העבודה שלה ואת החברים שלה לעבודה". שעות אחר כך התייתם גם מאביו. בטקס בכנסייה מקומית נראו שלשום שלושה מהאחים מחובקים, והכומר הבטיח להם: "אנחנו נהיה המשפחה שלכם".
פרץ לכיתה כשהילדים צפו בסרט של דיסני
מרחבי ארה"ב מגיעות ביממות האחרונות עוד ועוד הצעות לסיוע. בסוף השבוע הודיע מושל טקסס גרג אבוט כי תורם אנונימי הודיע שיתרום 175 אלף דולר למימון הלוויותיהם של 21 הנרצחים, כדי לחסוך מהמשפחות המרוסקות את הצורך לטפל בסידוריהן. "שום משפחה שסובלת כעת משברון לב שאי אפשר לאמוד בכלל לא תצטרך לדאוג מעלות ההליך הזה", אמר המושל אבוט. התורם ביקש להישאר אנונימי ולא ברור מיהו, אבל אחת ההשערות שעלו היא כי מדובר בטייקון אילון מאסק, שגר כיום בטקסס.
למנחמים בסוף השבוע הצטרפה גם הדוכסית מסאסקס מייגן מרקל, רעייתו של הנסיך הבריטי הארי. ביום שישי הגיעה לאתר לזכר הקורבנות ביובלדי והניחה פרחים לזכרם. מרקל גרה כיום עם בעלה הארי ושני ילדיהם בקליפורניה, והיא מסרה כי לטקסס נסעה כאדם פרטי וכאם לילדים המבקשת לתמוך בקהילה המקומית.
בארה"ב מתפרסמות בינתיים עוד עדויות על רגעי הטבח עצמו. מיה סרייו, ילדה בת 11 שהייתה בכיתה המחולקת שבה רצח סלבדור ראמוס 21 בני אדם, סיפרה לרשת CNN שכדי להטעות אותו היא מרחה על עצמה דם של תלמידים אחרים, שאותם רצח ראמוס. סריו סיפרה כי הרוצח פרץ לכיתה בעוד התלמידים צופים בסרט "לילו וסטיץ'" של אולפני דיסני, וכי הוא הביט בעיניה של אחת משתי המורות – מירלס או גרסיה – ואז אמר לה "לילה טוב" וירה בה. אחר כך, העידה, הוא פתח באש לעבר התלמידים. היא עצמה נפגעה מרסיסי קליע בגב ובצוואר.
סרייו סיפרה כי בהמשך הטבח השמיע ראמוס מוזיקה "עצובה", "כזו שאתה משמיע כשאתה רוצה שאנשים ימותו". הילדה האמיצה העידה כי בשעה שראמוס טבח בחלק השני של הכיתה המחולקת, המופרד מהחלק שלה רק בדלת, היא וחבר לכיתה שלה תפסו את הטלפון הסלולרי של אחת משתי המורות והתקשרו למוקד החירום 911, ובשלב הזה היא מרחה על עצמה דם של חבריה המתים והתחזתה למתה. תלמיד אחר סיפר לערוץ טלוויזיה מקומי כי כשהרוצח נכנס לכיתה שלו הוא אמר לתלמידים: "הגיע הזמן למות".
חברת הקונגרס: "במקום לאסוף את הנשק – לחמש את המורים"
בצל הטבח נמשך בארה"ב הוויכוח הבלתי נגמר על סוגיית חוקי הנשק בין דמוקרטים, הקוראים להחריף דרמטית את ההגבלות על נשיאת נשק בידי אזרחים, לבין רפובליקנים, הדורשים להימנע מכך ולהגן על התיקון השני לחוקה, המעגן את זכותו של כל אזרח אמריקני להתחמש ולשאת נשק. אתמול, בעיתוי מכעיס מאוד מבחינת רבים, נפתח ביוסטון שבטקסס, אותה המדינה שבא אירע הטבח ביום שלישי, הכינוס השנתי של איגוד הרובאים הלאומי (NRA). מדובר בארגון שהוא לובי הנשק החזק ביותר בארה"ב, אם כי כוחו פחת בשנים האחרונות בגלל פרשת שחיתות ושלל מאבקים משפטיים שאיתם הוא מתמודד.
אל הכינוס של ה-NRA הגיעו שלל נציגים רפובליקנים, ובין השאר נאם בו הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. אף שחלפו רק שלושה ימים מהטבח, טראמפ אמר לבאי הכינוס כי מול רשע כמו זה שהופגן בטבח באמצע השבוע יש לחמש אזרחים, ולא לפרק אותם מנשקם: "קיומו של רוע בעולם שלנו אינו סיבה לפרק מנשק אזרחים שומרי חוק. קיומו של הרוע הוא אחת הסיבות הטובות ביותר לחמש אזרחים שומרי חוק. כמאמר האמרה הידועה – הדרך היחידה לעצור בחור רע עם רובה היא בחור טוב עם רובה".
בכינוס ביוסטון טען טראמפ: "שלל התוכניות שהשמאל מקדם לפיקוח על מכירת נשק לא יעזרו בשום צורה למנוע את הזוועה הבאה. פשוט בשום צורה". במקום זאת קרא לשפר את ההגנה על בתי הספר: "כולנו – רפובליקנים ודמוקרטים, בכל מדינה ובכל דרגת ממשל – חייבים להתאחד כדי לשפר את ההגנה על בתי הספר שלנו ולשמור עליהם. מה שאנחנו צריכים עכשיו הוא רפורמה יסודית בבתי הספר". טראמפ שאל כיצד ייתכן שארה"ב תורמת 40 מיליארד דולר לאוקראינה, אבל אינה מסוגלת – לכאורה – לדאוג לאבטחה ראויה בבתי הספר: "לפני שאנחנו בונים מדינות בשאר העולם אנחנו צריכים לבנות בתי ספר בטוחים לילדים שלנו במדינה שלנו", הצהיר, וזכה למחיאות כפיים.
גם רפובליקנים בולטים אחרים המשיכו בסוף השבוע לנפק אמירות נגד הטלת הגבלות על הזכות לשאת נשק. חברת בית הנבחרים לורן בוברט, שנוהגת להצטלם לעתים קרובות עם משפחתה וילדיה בתמונות שבהן הם מניפים כלי נשק, הצהירה למשל כי אין למנוע כעת רכישת כלי נשק, בדיוק כפי שאחרי פיגועי 11 בספטמבר, שבהם נחטפו ורוסקו ארבעה מטוסים, לא נאסרה בארה"ב טיסתם של מטוסים: "כשפיגועי 11 בספטמבר אירעו, לא אסרנו להשתמש במטוסים. במקום זה הגברנו את האבטחה בתא הטייס", אמרה. בוברט טענה שבמקום לקחת את הנשק מאזרחים שומרי חוק יש לחמש את המורים בכיתות: "אני רוצה מורים שיכולים להגן על עצמם ועל התלמידים שלהם", הסבירה.
מאז תחילת השנה אירעו ברחבי ארה"ב כבר 214 אירועים של ירי המוני. רק בשבוע שעבר רצח צעיר גזען שדוגל בעליונות האדם הלבן 10 בני אדם בסופרמרקט בשכונה שרוב תושביה שחורים בעיר באפלו שבמדינת ניו יורק.