האם שוב מתגלה פגיעותן הגדולה של מערכות הטכנולוגיה האיראניות? כלי תקשורת באיראן דיווחו בצהריים (חמישי) כי פעילותן של מצלמות אבטחה המשמשות את הממשלה ברחבי טהרן שובשה, וזמן קצר אחר כך טען ארגון אופוזיציה של גולים איראנים כי אנשיו פרצו ליותר מ-5,000 מצלמות מעקב בבירה. מתקפת ההאקרים באה בשעה שבאיראן נערכים לציין את יום השנה למותו של מייסד הרפובליקה האיסלאמית, אייתוללה רוחאללה חומייני, שהנהיג את המהפכה האיסלאמית ב-1979. מחר ימלאו 33 שנים למותו.
הארגון שטוען כי חדר למצלמות בטהרן, "מוג'הידין חלק", דיווח כי בין השאר הצליח לפרוץ למצלמות סביב חלקת הקבר של חומייני. במקביל דווח על השבתת שירותיהם של אתר האינטרנט של עיריית טהרן ושל מערכות תקשורת אחרות המשמשות את העיר.
"מוג'הידין חלק" פרסם בצהריים סרטון וידאו שבו נראים לכאורה אתרי אינטרנט איראניים, בהם זה של עיריית טהרן, עם סיסמאות שנשתלו בהם בגנות חומייני, ובין השאר נטען בהן כי הוא היה "לא אנושי". לפי הסרטון, באתרים נשתלו גם תמונת המנהיג העליון הנוכחי של איראן, עלי חמינאי, כשעל פניו מופיע באדום הסימן X, וכן תמונות של מנהיגי "מוג'הידין חלק" מסעוד רג'אווי (שלא נראה כבר כשני עשורים ומעריכים כי מת) ורעייתו מרים (שלפי הערכות מנהיגה את הארגון כיום). הופיעה בהן הקריאה להתקומם נגד משטר האייתוללות באיראן עד שיודח בהפיכה: "להפיל את חמינאי ואת ראיסי, קללות על חומייני", נכתב בין השאר.
מסטקסנט עד כלא אווין: איראן סופגת שוב
מתקפת ההאקרים היום היא רק האחרונה בשורה של מתקפות מחשבים גדולות שספגה איראן בשנה האחרונה. בינואר השנה פרצו האקרים לשידורי הטלוויזיה הממלכתית של איראן ושידרו בה את תמונותיהם של בני הזוג רג'אווי בצירוף קריאה להרוג את חמינאי. באוקטובר אשתקד שיתקה מתקפת האקרים אלפי תחנות דלק ברחבי המדינה, גרמה לפקקים גדולים בכניסה לתחנות והותירה הומני איראנים אובדי עצות ובלי יכולת לקנות דלק מסובסד.
במהלך המתקפה על תחנות הדלק באוקטובר השתלטו ההאקרים גם על שלטי חוצות דיגיטליים ברחבי איראן, ושתלו בהם מסרים נגד המנהיג העליון כמו "חמינאי, איפה הדלק שלנו?". בשלטים מסוימים פרסמו ההאקרים מספר טלפון של קו חם הקשור ללשכתו של חמינאי – 64411 – אותו מספר שפורסם על שלטים במהלך מתקפת הסייבר על רשת הרכבות של איראן ביולי אשתקד, שגרמה לכאוס בתחבורה הציבורית.
באוגוסט האחרון פרסמו האקרים תמונות ממצלמות אבטחה של כלא אווין שאליהן הצליחו לפרוץ במהלך מתקפת סייבר. מדובר בכלא ידוע לשמצה שבו מוחזקים אסירים פוליטיים, ובהקלטות שפורסמו מהמצלמות תועדו התעללויות באסירים וההלם של אנשי הכלא כשהם מבחינים בהודעה "מתקפת סייבר" על המסכים.
מתקפת הסייבר המפורסמת ביותר שספגה הרפובליקה האיסלאמית הייתה בתחילת העשור שעבר, אז גרם וירוס המחשבים "סטקסנט" להרס צנטריפוגות ששימשו את תוכנית הגרעין שלה. טהרן האשימה מפורשות את ישראל וארה"ב בהחדרת הווירוס, וגם כלי תקשורת במערב טענו כי השתיים הן האחראיות למעשה.
ה-Windows פרוץ, והעבודה קלה יותר
איראן, נזכיר, נתונה לסנקציות כבדות מצד המערב כבר יותר משני עשורים, וזו אחת הסיבות לכך שהיא מתקשה להצטייד בחומרות ובתוכנות מתקדמות. לעתים קרובות היא נאלצת להסתמך על טכנולוגיות מתוצרת סין ועל מערכות ישנות. גרסאות פיראטיות של תוכנות חשובות כמו Windows נפוצות ברחביה, ועובדה זו רק מקלה על ההאקרים להשתלט על מערכות חיוניות שלה ולפגוע בה.
ארגון "מוג'הידין חלק" שנטל אחריות למתקפת ההאקרים היום החל את דרכו כארגון מרקסיסטי המתנגד לשלטונו של השאה הפרסי מוחמד רזא פהלווי. בשנות ה-70 הוא נטל אחריות לשורה של פיגועים נגד גורמים אמריקניים רשמיים באיראן, אבל כעת הוא טוען כי לא אנשיו עמדו מאחוריהם. ב-1979 תמך במהפכה האיסלאמית שבה הודח השאה, אבל כמו במקרה של ארגוני שמאל אחרים באיראן נוצר עד מהרה קרע בינו לבין מנהיג המהפכה חומייני ואנשיו, והוא פנה לפעול נגד משטר האייתוללות.
ארבעה עשורים למהפכה האיסלאמית באיראן: לפרויקט המיוחד של ynet לחצו כאן
בימיה הראשונים של הרפובליקה האיסלאמית החדשה ביצע "מוג'הידין חלק" שורה של מעשי התנקשות באיראן. לאחר מכן נמלטו אנשיו לעיראק, ובשמונה השנים (1988-1980) שבהן התנהלה מלחמת איראן-עיראק הם זכו לתמיכה מהרודן העיראקי סדאם חוסיין. עובדה זו גרמה לרבים בתוך איראן להתנגד לארגון. כיום פועלים רוב בכיריו של "מוג'הידין חלק" מאלבניה, אבל לטענת הארגון גם כעת הוא מפעיל רשת של פעילים בתוך איראן.