יצרנית המטוסים הרוסית "סוחוי" חשפה אתמול (ג') דגם של מטוס חמקן חדש מהדור החמישי והמתקדם ביותר של מטוסי קרב, והביעה תקווה שכבר בעוד שנים אחדות תמכור אותו למדינות ברחבי העולם, חלקן לדבריה במזרח התיכון. את המטוס, שממותג על ידי החברה כמתחרה של החמקן האמריקני F-35, בחן אתמול הנשיא ולדימיר פוטין בתערוכה אווירית בינלאומית סמוך למוסקבה.
המטוס החדש, שממותג לפי שעה תחת הכינוי "שחמט", צפוי לפי יצרנית המטוסים לערוך את טיסת הבכורה שלו ב-2023, ואת המטוסים הראשונים היא מקווה לספק ללקוחות כבר ב-2026. המטוס, כך לפי היצרנית הרוסית, יוכל לטוס למרחק של עד 3,000 ק"מ במהירות הגבוהה פי 1.8 עד 2 ממהירות הקול, ולשאת מטען במשקל של עד 7,400 ק"ג.
המטוס החדש נבנה כדגם זול יותר של הסוחוי Su-57, גם הוא מטוס קרב מהדור החמישי, שנחשף לראשונה בתערוכה דומה ב-2011. בניגוד ל-Su-57, ל"שחמט" לא יהיו שני מנועים אלא רק מנוע בודד. סרגיי שמזוב, ראש תאגיד "רוסטך" הממשלתי שבבעלותו חברת "סוחוי", אמר כי עלות המטוס צפויה לעמוד על בין 25 ל-30 מיליון דולר.
"סוחוי" ויצרנית המטוסים הרוסית השנייה, "מיג", ייצרו מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת אך ורק מטוסי קרב בעלי שני מנועים, ומומחים שונים הסבירו כי הדבר העמיד את רוסיה בעמדת נחיתות בשוק תחרותי שבו לקוחות מעדיפים דווקא מטוסים בעלי מנוע בודד, שהינם זולים יותר. שמזוב הביע אתמול בשיחה עם כתבים מהעולם תקווה שהמטוס יימכר למדינות במזרח התיכון, באזורים אחרים באסיה וכן באמריקה הלטינית.
שר התעשיות והמסחר הרוסי, דניס מנוטורוב, אמר כי רוסיה רואה במטוס החדש מתחרה ל-F-35 האמריקני וכן למטוס חדש שמפתחת כיום סין ודגמים אחרים. "אנחנו חייבים להצטרף למדינות שמוכרות מטוסים כאלה", אמר.
המטוס מתואר כאמור ככזה הנמנה עם מטוסי קרב מהדור חמישי, כאלה שלהם יכולות חמקניות וכן יכולת לטוס במהירות על-קולית. בתאגיד "רוסטך" ציינו כי למטוס החדש יהיו גם מערכות בעלות אינטליגנציה מלאכותית שיסייעו לטייס, ושיפורים טכנולוגיים נוספים. על פי הדיווחים מרוסיה, הכוונה היא לייצר 300 מטוסים מדגם זה לאורך תקופה של 15 שנה.
המטוס נחשף בתערוכה הבינלאומית MAKS-2021 שנפתחה אתמול בשדה תעופה בעיר ז'וקובסקי סמוך למוסקבה. לקראת חשיפת המטוס, ב"רוסטך" פתחו בקמפיין פרסומי אגרסיבי למדי לתערוכה הזו. בין היתר פרסמו כרזה של החמקן החדש תחת כיסוי שחור, כשמתחת הופיעה הכותרת: "אתם רוצים לראות אותי עירום?". בסרטון פרסומי אחר הוצגו לקוחות פוטנציאליים, בהם כאלו מהודו, איחוד האמירויות, וייטנאם וארגנטינה.
בשנים האחרונות, בצל המתיחות הרבה מול המערב שהתגברה משמעותית מאז שרוסיה סיפחה את חצי האי קרים מאוקראינה ב-2014, מוביל הנשיא פוטין קמפיין מואץ של מודרניזציה והתחדשות בכל הנוגע לארסנל הנשק של ארצו. "מה שראינו היום בז'וקובסקי מייצג את הפוטנציאל הגדול שיש לתעופה הרוסית בתחום הפיתוח, ותעשיות המטוסים שלנו ממשיכות לייצר עיצובים מתחרים וחדשים של מטוסים", אמר פוטין בפתח התערוכה אתמול.
במקביל לתערוכה הזו, ובסימן נוסף לאותו מרוץ התחמשות שמובילה רוסיה, משרד ההגנה במוסקבה חשף אתמול תיעוד ראשון בניסוי במערכת ההגנה האווירית החדישה שהוא מפתח, S-500. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית RIA, שציינה כי הניסוי נערך באזור אסטרחן שבדרום-מערב רוסיה.
מערכת טילי הקרקע-אוויר החדישה, המכונה גם "פרומתאוס", תוכל לפי הדיווח ב-RIA ליירט טילים בליסטיים וטילי שיוט, כמו גם מטוסים ומסוקים, וטווח היירוט שלה יגיע ל-600 ק"מ. בסוכנות הידיעות הרוסית דיווחו כי לפי סגן שר ההגנה אלכסיי קריבורוצ'קו, סוללות ראשונות של המערכת הזו ייפרסו בשנת 2025, וחוזים ראשונים עם לקוחות צפויים להיחתם כבר השנה.
רוסיה מקווה למכור גם את המערכת הזו למדינות ברחבי העולם, כמו שהיא עושה כעת עם הדור הנוכחי של המערכת הזו, S-400. הסוללות שמכרה מהדגם הזה לטורקיה כבר חוללו משבר דיפלומטי בין אנקרה לוושינגטון. ארה"ב מתנגדת נחרצות לשימוש של בעלות בריתה במערכת הרוסית, וכעונש סילקה את טורקיה מתוכנית מטוסי ה-F-35 שלה.
במשרד ההגנה הרוסי טענו אתמול כי הניסוי ב-S-500 עבר בהצלחה, וכי הטיל ששיגרה פגע ביעד בליסטי שנע במהירות גבוהה. "אין שום דומה בעולם למערכת הנ"ט S-500, והיא תוכננה כך שתוכל ליירט טווח שלם של כלי נשק נוכחיים ועתידיים מצד אויבים פוטנציאליים, בכל גובה ובכל מהירות", נאמר בהודעה מטעם המשרד.
הניסוי ב-S-500 וחשיפת המטוס החמקן הגיעו יממה בלבד לאחר שמוסקבה ערכה ניסוי נוסף, בטיל העל-קולי "צירקון" (המכונה גם "זירקון") שהיא מפתחת, אחד משורה של כלי נשק שפוטין תיאר כדור חדש של מערכות "בלתי מנוצחות".
פורסם לראשונה: 23:26, 20.07.21