כך תיערך הפסגה המדינית בנגב, עם שרי החוץ של ארה"ב, איחוד האמירויות, בחריין, מרוקו ומצרים: מחר (ראשון) בשעות אחר הצהריים המוקדמות יחלו שרי החוץ הללו לנחות בארץ, והם יתקבלו על ידי שר החוץ יאיר לפיד במלון שבו תיערך הפסגה בנגב, במלון יוקרה בשדה בוקר. המלון, ישרוטל קדמא, ייסגר לחלוטין עבור הדיונים המדיניים שייערכו שם - שבמוקד שלהם יעמוד האיום האיראני. גורם בכיר במשרד החוץ אמר הערב (מוצאי שבת) כי מדובר באירוע היסטורי של ממש, שמהווה לדבריו "מהלומה לאיראן".
"מטרת הפסגה: מזרח תיכון אחר", הצהיר הבכיר, "בישראל לא הייתה מעולם פסגה בסדר גודל כזה, שבה ישראל מארחת ארבע שרי חוץ ממדינות ערב". הגורם ציין כי הרקע לפסגה, שמכונה על ידי משרד החוץ "פסגת הנגב", הוא חיזוק "הסכמי אברהם" שנחתמו עוד בתקופת הממשלה הקודמת, לצד התחממות היחסים עם מדינות ערביות נוספות - בהן מצרים - "על רקע החשש מאיראן והחזרה הצפויה להסכם הגרעין. מדובר במדינות הרואות בצורה זהה את האיום האיראני".
הגורם הבכיר הדגיש את מיקומה הסימבולי של הפסגה בשדה בוקר, שם התגורר ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון ושבקרבת היישוב שוכן גם קברו: "הסיפור של קבר בן גוריון ומגילת העצמאות מתחברים מאוד לרוח בוועידה. הרי במגילת העצמאות נכתב שישראל תחתור לשלום בין העמים ותושיט יד לשלום עם מדינות האזור - וזה מה שאנחנו עושים. המיקום של פסגת הנגב מביא למעשה לסגירת מעגל עם רוח מגילת העצמאות וחזון בן גוריון".
כל ששת שרי החוץ יתכנסו מחר לארוחת ערב משותפת, ובמקביל ייערכו במלון ארוחות נוספות של הצוותים הבכירים, הצוותים והפמליות. הרעיון, כך לפי גורמים בישראל, הוא "לייצר אווירה לא-פורמלית". הפגישה הרשמית של שרי החוץ תיערך למחרת, יום שני, בסביבות השעה 10:00 בבוקר. היא צפויה להיות ממושכת.
ייתכן ששרי החוץ אף יעלו לקברו של דוד בן גוריון, ולאחר מכן יחזרו למלון ויישאו משם הצהרות לתקשורת. מישראל צפויים מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ושר החוץ של האמירויות עבדאללה בן זאיד להמשיך למרוקו, לצד שר החוץ המרוקאי נאסר בוריטה. במשרד החוץ הגדירו אתמול את הגעת שרי החוץ כ"פסגה מדינית היסטורית וראשונה מסוגה". היא תיערך ימים אחדים אחרי פסגה היסטורית נוספת, בשארם א-שייח שבחצי האי סיני, שם נועד ביום שלישי ראש הממשלה נפתלי בנט עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ומנהיג האמירויות מוחמד בן זאיד.
במוקד הדיונים שיערכו שרי החוץ תעמוד כאמור הסוגיה האיראנית, כשברקע החשש של ישראל ומדינות ערביות סוניות-מתונות מההשלכות של הגעה להסכם בין ארה"ב לאיראן על חידוש הסכם הגרעין בשיחות שנערכות בווינה. במקרה שכזה הן חוששות, הסרת הסנקציות האמריקניות תאפשר לטהרן לקבל לידיה מיליארדי דולרים - כסף שאותו תוכל להשקיע בפעילויות החתרניות שלה ברחבי המזרח התיכון.
בנוסף, צפויים השרים לדון בנושאי אנרגיה - כשברקע מחירי הנפט והגז המאמירים בעולם, עלייה שהוחרפה עם פרוץ המלחמה באוקראינה. ברקע עומדת גם האפשרות שישראל תספק גז לאירופה - שכעת מנסה "להיגמל" מהגז הרוסי - דרך התשתיות הקיימות במצרים. תשתיות אלו מאפשרות להפוך גז טבעי לנוזל, כך שניתן לשנע אותו בים. השרים ידונו גם בנושאים כלכליים נוספים.
מוקדם יותר היום נודע כי לפסגה בדרום יצטרף גם שר החוץ המצרי סאמח שוכרי. בישראל מנסים לשכנע גם את הירדנים לשלוח את השר איימן א-ספדי כדי שישתתף בפסגה, אך טרם נענו. א-ספדי עצמו אמור להגיע עם עבדאללה מלך ירדן לפסגה ברמאללה ביום שני. המלך עבדאללה ייפגש עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן במוקטעה, בין היתר כדי להשקיט את הרוחות בזירה הפלסטינית ערב חודש הרמדאן, בעיקר סביב מזרח ירושלים ומסגד אל-אקצה.
במקביל להכנות האחרונות לפסגה, שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזף בורל, אמר היום כי המעצמות קרובות מאוד לחתימה על חידוש הסכם הגרעין עם איראן בתמורה להסרת הסנקציות. המתאם האירופי לשיחות הגרעין צפוי להיפגש היום עם הנציג האיראני. הנציגים במשא ומתן כבר היו קרובים לחתימה על ההבנות, אך ברגע האחרון רוסיה הציבה תנאים לאמריקנים - ודרשה שהסנקציות על מוסקבה לא יפגעו במסחר עם איראן. נראה שסוגיה זו נפתרה בהמשך, עם מחויבות שנתנה ארה"ב בהקשר הזה, אך מאז התגלעו בעיות נוספות, ובין היתר דרישה מרכזית כעת של איראן היא הסרת משמרות המהפכה מרשמת ארגוני הטרור של מחלקת המדינה האמריקנית.
ארה"ב, לפי הדיווחים, מוכנה להסיר את משמרות המהפכה מרשימת הטרור, אך דורשת בתמורה לכך התחייבות איראנית "לרסן" את הארגון, שכוח קודס שלו הוא שאחראי לאותן פעילויות חתרניות ברחבי המזה"ת. איראן, לפי הדיווחים, טרם נענתה לדרישה הזו. שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדוללהיאן התייחס אחר הצהריים לסוגיה, ואמר כי הסרת הסנקציות של ארה"ב על משמרות המהפכה היא "אחת הדרישות העיקריות" של טהרן בשיחות הגרעין בווינה.
בישראל ובמדינות המפרץ זועמים במיוחד מהאפשרות של הסרת משמרות המהפכה מרשימת הטרור האמריקנית, מהלך תקדימי שנעשה ב-2019 על ידי הנשיא האמריקני דאז דונלד טראמפ: זו הייתה הפעם הראשונה אי-פעם שארה"ב הגדירה כארגון טרור מוסד מדינתי-רשמי. אבל בישראל טוענים בנט ולפיד כי הארגון הזה הוא אכן ארגון טרור, על רקע מעורבותו בפיגועים נגד אמריקנים ויהודים בעולם. השניים פרסמו לפני שבוע הצהרה חריפה במיוחד נגד האפשרות הזו, בה קראו לארה"ב להימנע מ"להאמין להבטחות ריקות של טרוריסטים" .
לנוכח חתירת ארה"ב להסכם מול איראן, נראה שבישראל מנסים כעת ליזום ברית אזורית נגד הרפובליקה האיסלאמית. הפגישה בסיני בין בנט, א-סיסי ובן זאיד הייתה חלק מ"ארכיטקטורה" ישראלית שלמה של כיתור האיראנים, שכוללת את כל הכוחות האזוריים, ובהם אפילו טורקיה - ונעשית בגיבוי אמריקני. הפסגה שתחל מחר, היא ככל הנראה המשך למאמצים הללו.
פורסם לראשונה: 18:07, 26.03.22