בהודעתם על המעצר אתמול טענו שלטונות איראן כי שני "האזרחים האירופים" נעצרו בגין ניסיון "לזרוע כאוס ואי-סדר חברתי במטרה לערער את היציבות באיראן": משרד המודיעין האיראני טען כי הם ניסו לנצל את הפגנות המחאה שעובדים ומורים קיימו לאחרונה בכמה ממחוזות איראן בניסיון לשפר את תנאי העסקתם, ונפגשו עם חברים בהתאחדות מורים איראנית גדולה שארגנה חלק מההפגנות הללו.
לפי המשרד, השניים פעלו בתיאום עם שירותי מודיעין זרים, ומרגע הגעתם לאיראן עקבו החוקרים האיראנים אחריהם ואחרי ניסיונותיהם לעודד את ההפגנות ולסייע לארגונים בלתי-חוקיים.
מזכ"ל איגוד המורים הצרפתי FNEC FP-FO, כריסטוף ללאנד, סיפר כי ככל הנראה אחת הבכירות בארגון שלו, שבכלי תקשורת זרים זוהתה כססיל קוהלר, היא האישה העצורה. הוא סיפר שקוהלר הייתה אמורה לשוב מהחופשה בתחילת השבוע, אך לא חזרה. ללאנד אמר כי אף שאין ודאות מוחלטת שהיא ובן זוגה נעצרו, יש בסיס מוצק למדי להערכה שהם העצורים המדוברים. לדבריו השניים שהו באיראן שלא במסגרת עבודתם.
לפי דיווחים, קוהלר ובעלה נחתו בנמל התעופה הבינלאומי אימאם חומייני בטהרן ב-29 באפריל, ונשארו בעיר יומיים. משם המשיכו אל הערים קשאן ואספהאן, והם נעצרו ב-8 במאי, בדרכם לשוב לפריז.
במעצרם מצטרפים שני הצרפתים לשורה ארוכה של אזרחים מערביים שנעצרו באיראן בשנים האחרונות והואשמו בשיתוף פעולה עם גורמי מודיעין זרים, בהם המוסד הישראלי, ובניסיון לערער את היציבות ברפובליקה האיסלאמית כדי להפיל את משטר האייתוללות. במערב מאשימים כי טהרן נוהגת לעצור אזרחים כאלה ולבדות נגדם אישומים כדי לסחוט מדינות זרות ולגרום להן לשחרר תמורתם אזרחים איראנים הכלואים בחו"ל או לשלם לה דמי כופר.
רק לפני חודשיים שחררה איראן שני אזרחים בריטים, בהם האסירה נזאנין זגארי-רטקליף, אחרי שנים שבהן הוחזקו בכלא, ולפי הדיווחים בתמורה לכך הובטחו לה כחצי מיליארד דולרים שלטענתה בריטניה חייבת לה. גם לאחר מכן, ועוד לפני מעצרם של בני הזוג מצרפת, המשיכו להיות מוחזקים באיראן כמה עצורים זרים המואשמים בפגיעה בביטחון הלאומי האיראני, בהם שני אזרחים צרפתים. עורכי דינם של השניים האלה מדגישים כי גם מעצרם נעשה ממניעים פוליטיים.
ממש בימים אלה נערכת איראן להוציא להורג, עוד החודש, את האזרח השבדי אחמד רזא ג'לאלי, חוקר שנעצר ברפובליקה האיסלאמית בשנת 2016 ובהמשך הורשע בריגול עבור המוסד. נטען נגדו כי העביר לישראל מידע שיסייע לה להתנקש במדעני גרעין בכירים, וכי הודה שנפגש עם סוכני מוסד ישראלים ומסר להם מידע על תוכנית הגרעין של איראן, על מערכת הביטחון שלה ועל אישים איראנים.
ההכנות להוצאתו להורג של ג'לאלי נערכות בשעה שבשבדיה מבקשת התביעה לגזור מאסר עולם על אזרח איראני בשם חמיד נורי, שהואשם בביצוע פשעי מלחמה בימים האחרונים של מלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80. השבוע דווח גם כי שלטונות איראן עצרו תייר שבדי שביקר במדינה, אך לפי שעה אין פרטים נוספים על כך.
ברקע כל האירועים האלה נמשכים המאמצים להציל את הסכם הגרעין בין איראן למעצמות. אתמול ביקר באיראן אנריקה מורה, השליח של האיחוד האירופי לענייני תוכנית הגרעין של טהרן, במה שנתפס כניסיון נואש של אירופה, אולי אחרון, למנוע את קריסתו הסופית של ההסכם.