2 צפייה בגלריה
הטריטוריה במחלוקת
הטריטוריה במחלוקת
הטריטוריה במחלוקת
לאחר הפסקה של כמה חודשים במגעים לשרטוט הגבול הימי בין ישראל ולבנון, מאותתות שתי המדינות שהן מעוניינות לחדש את המשא ומתן בתיווך ארה"ב. היום (ד') נפגש נשיא לבנון מישל עאון עם שליחת האו"ם למדינה, יואנה ורונצקה, ובחשבון הטוויטר של הנשיאות בביירות נמסר כי הוא הביע נכונות לחדש את המגעים, "באופן שישמור על זכויות המדינה הלבנונית וריבונותה".
ההתייחסות לזכויותיה של לבנון וריבונותה מכוונת לאזרחי המדינה, ורומזת לגורמים שונים בפוליטיקה המקומית, בהם חיזבאללה, שמנצלים את כוחם כדי לעכב את המו"מ.
בישראל הגיבו בחיוב להודעה מביירות, ובמשרד האנרגיה אמרו כי "השיחות יימשכו בתחילת השבוע הבא עם הגעתו לארץ של המתווך האמריקני לפגישה עם שרת האנרגיה קארין אלהרר". בשבועות האחרונים דווח בכלי תקשורת ערביים שהגעתו לישראל של השליח, עמוס הוכשטיין, עשויה לבשר על חידוש המגעים.
לבנון, שסובלת ממשבר אנרגיה קשה - כנראה החמור בהיסטוריה שלה - זקוקה באופן נואש לפיתוח מאגרי הגז הטבעי שנמצאים בטריטוריה הימית שבמחלוקת. אזרחי המדינה סובלים מהפסקות חשמל תדירות ולעיתים זוכים לאספקה במשך שעות ספורות בלבד ביום. בנוסף, פיתוח מאגרי הגז הטבעי יכול לסייע להוציא את הכלכלה הלבנונית מהתהום שאליה צללה בשנים האחרונות, וכוללת צניחה במטבע המקומי ואינפלציה אדירה.
2 צפייה בגלריה
נשיא לבנון מישל עאון
נשיא לבנון מישל עאון
נשיא לבנון מישל עאון. איתות לחיזבאללה
(צילום: AFP, DALATI AND NOHRA)
תחילת המגעים בין המדינות - ראיון באולפן ynet
(צילום: ירון ברנר, ליהי קרופניק)

ממשלת לבנון התכנסה השבוע לראשונה אחרי שלושה חודשים של עימותים פוליטיים פנימיים וכבר מנסה להתניע תהליכים לשיקום הכלכלה. ראש הממשלה נג'יב מיקאתי סימן את שרטוט הגבול הימי עם ישראל כאחד מיעדיו המרכזיים בכדי לצאת מהמשבר.
בתוך כך, שרי האנרגיה של לבנון וירדן חתמו מוקדם יותר היום על ההסכם לאספקת חשמל מהממלכה ההאשמית. ההסכם נחתם בנוכחות שר האנרגיה של סוריה, שבשטחה עוברת מערכת הולכת החשמל מירדן ללבנון. השר הסורי הבהיר שהושלמו כל ההכנות ליישום המהלך. שר האנרגיה הירדני אמר כי ההסכם נחתם בחסות הבנק העולמי, שגם יממן את החשמל שיסופק "בהקדם האפשרי".
קו אספקת החשמל מירדן הוא אחד משני הצירים לחיזוק מגזר האנרגיה בלבנון. לצדו עמלים בימים אלה על שיקום קו הולכת הגז הטבעי ממצרי, דרך ירדן וסוריה, עד לתחנת החשמל בצפון לבנון.