נוסח ההסכם שאליו הגיעו הערב (רביעי) ישראל וחמאס להפסקת האש וחילופי חטופים ואסירים יכול מחד להיות הבסיס לסיום המלחמה, ומאידך עלול לכלול בתוכו את הפרצות שיביאו בעוד כמה שבועות לקריסת הרגיעה. ההסכם שעיקריו מפורסמים להלן מהווה מתווה שהושג בתיווך קטאר, ארה"ב ומצרים, ועוסק ברובו במנגנון הפרטני שילווה את השלב הראשון, שיימשך 42 יום ובמהלכו ישוחררו 33 חטופות וחטופים ישראלים – חיים או חללים.
תחת הכותרת "עקרונות כלליים להסכם בין הצד הישראלי והצד הפלסטיני בעזה בנושא חילופי חטופים ואסירים והשבת רגיעה בת-קיימא", הוגדרה המטרה כך: שחרור כל החטופים הישראלים, בין אם חיים ובין אם לאו, אשר "נעצרו בכל התקופות". בתמורה הסכימה ישראל לשחרר "מספר שיוסכם עליו" של אסירים פלסטינים הכלואים אצלה.
2 צפייה בגלריה
מחאה למען השבת החטופים בדרך בגין, תל אביב
מחאה למען השבת החטופים בדרך בגין, תל אביב
הערב בדרך בגין בתל אביב
(צילום: Jack GUEZ / AFP רויטרס REUTERS/Ronen Zvulun)
חילופי החטופים והאסירים יחלו במה שהוגדר בהסכם "יום 1" – יום הפסקת האש. במסמך לא מצוין מתי תיכנס הפסקת האש לתוקפה, אך בהמשך פורסם כי זה יקרה ביום ראשון ב-12:15 בצהריים.
כמו כן הסכימו ישראל וחמאס להשבת רגיעה שתוביל לארבע מטרות: 1. הפסקת אש קבועה. 2. נסיגת כוחות ישראליים מרצועת עזה. 3. שיקום עזה. 4. פתיחת המעברים והקלה על תנועת אנשים והעברת סחורות.
לפניכם הסעיפים בהסכם, בהתאם לעקרונות שנוסחו לקראת שלושת השלבים, ובתרגום הנוסח המקורי:

השלב הראשון (42 ימים):

1. הפסקה זמנית של פעולות צבאיות של שני הצדדים ונסיגת כוחות צה"ל מזרחה מהאזורים "המאוכלסים בצפיפות לאורך הגבולות בכל אזורי רצועת עזה כולל ואדי עזה (ציר נצרים וכיכר כווית) כמפורט להלן".
2. הפסקה זמנית של תנועה אווירית (צבאית ומעקב) ברצועת עזה למשך עשר שעות יומיות, ו-12 שעות בימים שבהם יתקיימו חילופי חטופים ואסירים.
3. חזרת עקורים למקום מגוריהם ונסיגה מוואדי עזה:
א. ביום השביעי (לאחר שחרור שבע מהחטופות), כוחות ישראליים ייסוגו לחלוטין מכביש החוף א-רשיד מזרחה לדרך סלאח א-דין. ישראל התחייבה לפירוק מלא של אתרים ומתקנים צבאיים באזור. בכך תחל חזרת עקורים למקום מגוריהם (ללא נשיאת נשק). יינתן חופש תנועה בלתי מוגבל של האוכלוסייה בכל אזורי רצועת עזה, וכניסת סיוע הומניטרי מדרך רשיד מהיום הראשון ללא הגבלות.
ב. ביום ה-22 כוחות ישראליים ייסוגו ממרכז רצועת עזה (בפרט ציר נצרים וציר כיכר כווית) מזרחה מדרך סלאח א-דין לאזור לאורך הגבול. גם כאן יהיו פירוק מלא של אתרים ומתקנים צבאיים.
ג. החל מהיום הראשון תתאפשר כניסת סיוע הומניטרי (600 משאיות יומיות כולל 50 משאיות דלק, 300 מתוכן לצפון הרצועה). זה כולל דלק הנחוץ להפעלת תחנת הכוח, ציוד מסחרי ואזרחי הנחוץ לפינוי הריסות, שיקום והפעלת בתי חולים.
4. חילופי חטופים ואסירים:
חמאס ישחרר 33 מהחטופים הישראלים (חיים וחללים): נשים (אזרחיות וחיילות), ילדים (מתחת לגיל 19 שאינם חיילים), מבוגרים (מעל גיל 50) וחולים ופצועים אזרחיים. בתמורה תשחרר ישראל מספר של אסירים פלסטינים בבתי הכלא ומתקני המעצר הישראליים.
עבור כל אזרחית או ילד שישחרר חמאס, ישראל תשחרר 30 ילדים ונשים פלסטינים הכלואים אצלה. בכפוף לרשימות שיסופקו על ידי חמאס על בסיס קדימות מאסרם.
02:26
live

איכות

×
חגיגות בעזה אחרי פרסום הידיעה על העסקה להפסקת אש
עבור כל מבוגר שחמאס ישחרר, ישראל תשחרר 30 מבוגרים וחולים (שנותרו להם עד 15 שנות מאסר), בכפוף לרשימות שיסופקו על ידי חמאס על בסיס קדימות מאסרם.
עבור כל חיילת חטופה שתשוחרר, ישראל תשחרר 50 אסירים פלסטינים (30 המרצים מאסר עולם ו-20 בעלי עונשים אחרים שנותרו להם עד 15 שנות מאסר. זאת בכפוף לרשימות שיסופקו על ידי חמאס, למעט מספר מוסכם של אסירים פלסטינים (לפחות 100) שיידונו בשלב 2. מספר מוסכם מתוכם ישוחררו לחו"ל או לעזה.
5. מנגנון חילופי החטופים והאסירים בין שני הצדדים במהלך שלב 1:
א. ביום הראשון חמאס ישחרר שלוש חטופות אזרחיות ישראליות, וביום השביעי ארבע נוספות. לאחר מכן ישחרר חמאס שלושה חטופים ישראלים כל שבעה ימים - החל מהנשים (אזרחיות וחיילות). נקבע כי כל החטופים החיים ישוחררו לפני הגופות. במהלך השבוע השישי חמאס ישחרר את כל החטופים הנותרים הכלולים בשלב זה בתמורה לשחרור המספר המוסכם של פלסטינים בבתי הכלא הישראליים. השחרור ייעשה בו-זמנית ובכפוף לרשימות שיסופקו על ידי חמאס.
ב. עד היום השביעי חמאס יספק מידע על מספר החטופים הישראלים שישוחררו במהלך שלב זה.
ג. בשבוע השישי (לאחר שחרור הישאם א-סייד ואברה מנגיסטו שייכללו במספר הכולל של 33 חטופים) ישראל תשחרר 47 אסירים מעסקת שליט שנעצרו מחדש.
ד. במקרה שמספר החטופים הישראלים החיים שישוחררו במהלך שלב זה לא יגיע ל-33, המספר יושלם באמצעות החזרת גופות מאותן קטגוריות. בתמורה, בשבוע השישי תשחרר ישראל את כל הנשים והילדים (מתחת לגיל 19 שאינם לוחמים) שנעצרו ברצועת עזה לאחר 7 באוקטובר 2023.
6. ישראל התחייבה שהמשוחררים הפלסטינים לא ייעצרו מחדש על בסיס אותן האשמות וש"הצד הישראלי לא ייזום את החזרת האסירים הפלסטינים המשוחררים לריצוי יתרת עונשם". עוד סוכם שהפלסטינים המשוחררים לא יידרשו לחתום על כל מסמך כתנאי לשחרורם.
2 צפייה בגלריה
חטופים ברכבי הצלב האדום משתחררים מידי שבי חמאס
חטופים ברכבי הצלב האדום משתחררים מידי שבי חמאס
רכב הצלב האדום בעזה, במהלך העסקה בנובמבר 2023
(צילום: רויטרס / Ibraheem Abu Mustafa)
7. הצדדים הסכימו המפתחות לחילופי חטופים ואסירים שמוזכרים לעיל לא ייחשבו כבסיס למפתחות החילופין בשלב השני של העסקה.
8. לא יאוחר מהיום ה-16 יחל משא ומתן עקיף בין שני הצדדים להסכמה על התנאים ליישום השלב השני, במיוחד אלה הקשורים למפתחות לחילופי חטופים ואסירים. המו"מ, צוין, "יסתיים ויוסכם לפני תום השבוע החמישי של שלב זה".
9. האו"ם וסוכנויותיו וארגונים אחרים יבצעו את עבודתם במתן שירותים הומניטריים בכל אזורי רצועת עזה.
10. תחילת שיקום התשתיות (חשמל, מים, ביוב, תקשורת וכבישים) בכל רצועת עזה, וכניסת כמות מוסכמת של ציוד נחוץ להגנה אזרחית.
11. הקלה על כניסת אספקה וצרכים לאכלוס העקורים שאיבדו את בתיהם במלחמה. צוין כי מדובר בלא פחות מ-60 אלף קרוואנים ו-200 אלף אוהלים.
12. לאחר שחרור כל החיילות הישראליות, ייקבע מספר של פצועי חמאס שלהם יותר לנסוע למעבר רפיח לקבלת טיפול רפואי. כמו כן יוגדל מספר הנוסעים והחולים והפצועים דרך מעבר רפיח ויוסרו מגבלות על נסיעות וחזרת תנועת סחורות ומסחר.
13. תחילת ההסדרים והתוכניות הנחוצים לשיקום כולל של בתים, מתקנים אזרחיים ותשתיות אזרחיות שנהרסו במהלך המלחמה, תמיכה בנפגעים תחת פיקוח של כמה מדינות וארגונים כולל מצרים, קטאר והאו"ם.
14. כל ההליכים בשלב זה, ההפוגה הצבאית, ימשיכו בשלב השני כל עוד נמשך המשא ומתן על התנאים ליישומו. בהסכם מצוין שקטאר, ארה"ב ומצרים "יעשו כל מאמץ להבטיח שהמשא ומתן העקיף ימשיך עד ששני הצדדים יוכלו להגיע להסכמה על התנאים ליישום השלב השני".

השלב השני (42 ימים):

15. תוכרז רגיעה בת-קיימא (הפסקת פעולות צבאיות ואיבה באופן קבוע) והיא תתחיל לפני חילופי החטופים והאסירים. כאן מדובר בכל החטופים הישראלים הנותרים בחיים, בתמורה למספר אסירים פלסטינים בישראל ונסיגה מלאה של כוחות ישראליים מרצועת עזה.

השלב השלישי (42 ימים):

16. חילופי כל הגופות בין שני הצדדים לאחר איתורן וזיהוי שלהן.
17. תחילת יישום תוכנית שיקום רצועת עזה למשך 5-3 שנים, כולל בתים, מתקנים אזרחיים ותשתיות אזרחיות ותמיכה בנפגעים תחת פיקוח מדינות וארגונים בהם מצרים, קטאר והאו"ם.
18. פתיחת מעברי הגבול, הקלה על תנועת אנשים והעברת סחורות.

הערבות להסכם:

קטאר, מצרים, ארה"ב.

נספח 1

נהלים מעשיים ומנגנונים ליישום ההסכם לחילופי החטופים הישראלים והאסירים הפלסטינים והחזרה לרגיעה בת-קיימא אשר תביא להפסקת אש קבועה בין שני הצדדים.
1. הכנות לשלב השני:
מטרת הצדדים והמתווכים היא להגיע להסכמה סופית ליישום הסכם ה-27 במאי 2024 בנוגע לחילופי חטופים ואסירים והחזרה לרגיעה בת-קיימא אשר תביא להפסקת אש קבועה בין הצדדים. כל ההליכים בשלב הראשון ימשיכו בשלב 2 כל עוד המשא ומתן על תנאי יישום שלב 2 נמשך, והערבים להסכם זה יפעלו להבטיח שהמשא ומתן יימשך עד להשגת הסכם.
2. נסיגת כוחות ישראל:
נסיגת כוחות ישראליים מזרחה מאזורים מאוכלסים בצפיפות לאורך גבולות רצועת עזה, כולל נחל עזה (ציר נצרים וכיכר כווית). הכוחות הישראליים ייפרסו בפרימטר של 700 מטרים עם חריגה ב-5 נקודות מקומיות שלא תעלה על 400 מטרים נוספים שהצד הישראלי יקבע, דרומית ומערבית לגבול, ועל בסיס המפות המוסכמות על שני הצדדים המצורפות להסכם.
3. חילופי אסירים:
א. 9 החולים והפצועים מרשימת ה-33 ישוחררו בתמורה לשחרור 110 אסירים פלסטינים שנידונו למאסרי עולם.
ב. ישראל תשחרר 1,000 עצורים מעזה שנעצרו החל מ-8 באוקטובר 2023 ושלא היו מעורבים ב-7 באוקטובר 2023.
ג. המבוגרים (גברים מעל גיל 50) מרשימת ה-33 ישוחררו בתמורה למפתח חילופין של 1:3 אסירי עולם + 1:27 שפוטים לגזרי דין אחרים.
ד. אברה מנגיסטו והשאם א-סייד ישוחררו בהתאם למפתח חילופין של 1:30, וכן 47 אסירי שליט (הכוונה למשוחררי עסקת שליט שנעצרו מחדש מאז - ר"ב).
ה. מספר אסירים פלסטינים ישוחררו לחו"ל או לעזה על בסיס רשימות מוסכמות בין שני הצדדים.
4. ציר פילדלפי:
א. הצד הישראלי יצמצם בהדרגה את הכוחות באזור הציר במהלך שלב 1 על בסיס המפות המצורפות וההסכם בין שני הצדדים.
ב. לאחר שחרור החטוף האחרון של שלב 1, ביום ה-42, הכוחות הישראליים יחלו בנסיגתם וישלימו אותה לא יאוחר מהיום ה-50.
5. מעבר רפיח:
א. מעבר רפיח יהיה מוכן להעברת אזרחים ופצועים לאחר שחרור כל הנשים (אזרחיות וחיילות). ישראל תפעל למוכנות המעבר מיד עם חתימת ההסכם.
ב. כוחות ישראל ייערכו מחדש סביב מעבר רפיח בהתאם למפות המצורפות.
ג. 50 אנשי צבא פצועים (כך מוגדרים כנראה אנשי חמאס - ר"ב) יורשו לעבור מדי יום בליווי 3 אנשים. כל מעבר פרטני יחייב אישור ישראלי ומצרי.
ד. המעבר יופעל על בסיס הדיונים מאוגוסט 2024 עם מצרים.
6. יציאת אזרחים חולים ופצועים:
א. כל האזרחים הפלסטינים החולים והפצועים יורשו לעבור דרך מעבר רפיח, בהתאם לסעיף 12 בהסכם מ-27 במאי 2024.
7. חזרת עקורים לא חמושים (ציר נצרים):
א. החזרה מוסכמת על בסיס הסכם 27 במאי 2024 סעיפים 3-א ו-3-ב. להסכם ממאי שנחשף ב-ynet - לחצו כאן.
ב. ביום ה-7, התושבים העקורים יורשו לחזור צפונה, כהולכי רגל ללא נשיאת נשק וללא בידוק דרך רחוב רשיד. ביום ה-22, יורשו לחזור צפונה גם מרחוב סלאח א-דין, ללא בידוק.
ג. ביום ה-7, תנועת כלי רכב וכל תנועה שאינה רגלית בחזרה צפונית לציר נצרים תתאפשר לאחר בדיקת כלי רכב שתבוצע על ידי חברה פרטית שתיקבע על ידי המתווכים בתיאום עם הצד הישראלי, על בסיס מנגנון מוסכם.
8. פרוטוקול סיוע הומניטרי:
א. נהלי הסיוע ההומניטרי תחת ההסכם יבוצעו בכפוף לפרוטוקול ההומניטרי המוסכם תחת פיקוח המתווכים.