פשרה סביב המחלוקת על הנטיעות בנגב, אחרי המהומות והמשבר הפוליטי: בסביבתו של שר הרווחה מאיר כהן, שממונה על רשות הבדואים, אמרו בצהריים (יום רביעי) כי הושגה פשרה שתפתור את המשבר הפוליטי שמתלווה למהומות בנגב בעקבות נטיעות קק"ל. לפי הגורמים, אחרי שיחות עם כל גורמי הממשלה הרלוונטיים, בהם גם רע"מ, הנטיעות בנגב ייעצרו - ובמהלך היום הכלים הכבדים של קק"ל ייצאו מהשטח. במקביל, יימשך המשא ומתן מול רע"מ בדבר הסדרתן של הנטיעות.
גורמים בקואליציה אמרו כי מדובר ממילא ביום האחרון של הנטיעות באזור המחלוקת, וש"גם ככה הרוב נעשה". גם השר כהן עצמו הבהיר זאת, ובציוץ בטוויטר כתב: "הנטיעות היום יושלמו כמתוכנן כפי שהוגדר מראש". לפי גורמים בקק"ל העבודות היו צפויות להסתיים בתוך שלושה ימים, אולם גורמים המעורים בתחום אמרו מנגד כי "סיפור שלושת הימים הוא שקר. זה עבודה לחודשים לא לשלושה ימים".
הפשרה מגיעה לאחר שהבוקר התחדשו המהומות במחאה על הנטיעות - וצעירים בדואים התעמתו עם השוטרים שהוצבו כדי לאבטח אותן. 11 נעצרו בעימותים. הסערה, נזכיר, נסובה סביב נטיעות שמבצעת קק"ל עבור רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) באזור היישוב מולדה - במקום שבו ישנו סכסוך קרקעות בין שבט אלאטרש למדינה.
לצד המהומות שהחלו כבר אמש התפתח כאמור משבר פוליטי מול רע"מ - שהקואליציה השברירית נשענת על ארבעת קולותיה בכנסת. הסיעה הערבית מתנגדת נחרצות לנטיעות הללו, ואיימה שלא להצביע ביחד עם הקואליציה בהצבעות השונות במשכן. חבר הכנסת ווליד טאהא מרע"מ אף איים הבוקר, במרומז, באפשרות של פרישה מהקואליציה, אם כי הוא הדגיש כי הדבר יישקל רק אחרי "מיצוי כל האפשרויות האחרות".
על רקע כוונת רע"מ להחרים את ההצבעות עד שהנטיעות יופסקו, יו"ר הכנסת מיקי לוי אמר הבוקר גם הוא כי להערכתו היום יהיה "היום האחרון" של הנטיעות. בריאיון לאולפן ynet הוסיף כי בקואליציה "יישבו עם רע"מ ויגיעו לפתרון". הוא ניסה להמעיט בחומרתו של המשבר: "מדרך הטבע יש חוסר הסכמות בנושאים מסוימים. רע"מ היא שותפה בתוך הקואליציה הנוכחית, בתוך הממשלה. היו כבר דברים מעולם, גם מפלגות אחרות החרימו הצבעות - גם בממשלות אחרות".
אתמול פרצו בשל הנטיעות מהומות קשות שכללו הנחת אבנים על מסילה - רכבת נוסעים נאלצה בשל כך לבלום - והשלכות אבנים וזיקוקים שמהם נפצעו קל שני שוטרים. בצומת שגב שלום, מוקד המהומות, הועלתה באש מכוניתו של כתב "הארץ", שחולץ על ידי המשטרה. הבוקר התחדשו נטיעות קק"ל תחת אבטחה כבדה של מאות שוטרים, ואיתן כאמור המהומות: תושבים שהגיעו למקום יידו לעבר השוטרים אבנים - ואלה הגיבו ברימוני הלם ובמעצרים. למהומות נלוו גם ביקורים אתמול של ח"כים מהליכוד, ושלשום של מנסור עבאס, באזור הנטיעות. הבוקר הגיע לשם ח"כ איתמר בן גביר מהציונות הדתית.
כבר אחרי ההתפרעויות אתמול קרא שר החוץ יאיר לפיד להפסיק את הנטיעות "עד להיערכות מחדש". הוא הזכיר כי גם בממשלת נתניהו נעצרו הנטיעות הללו. מנגד, ראש האופוזיציה בנימין נתניהו אמר כי "אף אחד לא יעצור נטיעות בארץ ישראל" - ויו"ר רע"מ מנסור עבאס זעם: "אבו יאיר, לא רק שהסכמת להפסקת הנטיעות בנגב, אלא גם הסכמת להכיר בשלושת הישובים בנגב, וגם נענית לבקשתי באחת הישיבות בבלפור לדחות את הפינוי של המשפחות הפלסטיניות מבתיהן בשייח ג'ראח. תנשום, תפנים ואולי תתקדם".
הכוונה לעצור את הנטיעות עלולה כעת לעורר מתיחות מול גורמי הימין בממשלתם של נפתלי בנט ויאיר לפיד. כך למשל, השר יועז הנדל (תקווה חדשה) הגיב אתמול להצעתו של לפיד ואמר: "אסור שתהיה סלחנות להתפרעויות בנגב. השקר הגדול שהתחולל פה בעשור האחרון, אובדן המשילות בנגב ובגליל והרפיסות תחת שלטון הליכוד, אינם תירוץ. אנחנו בשלטון ואין לנו אפשרות אחרת מלבד החזרת הריבונות לנגב".
באופוזיציה, כצפוי, מתחו ביקורת קשה על הממשלה בעקבות ההתפרעויות, ובליכוד מסרו היום, בין היתר, כי "הדיונים של ממשלת בנט על הפסקת נטיעות בנגב מול עימותים אלימים עם כוחות המשטרה הם המשך מכירת החיסול של הנגב לתנועה האיסלאמית, זמן קצר לאחר שהעבירה את 'חוק החשמל'. בניגוד לבנט ושותפיו שהבעירו את השטח תוך יומיים ונכנעים לרע"מ ולתנועה האיסלאמית, ראש הממשלה נתניהו נטע בנגב אלפי דונמים תוך שמירה על השקט והסדר הציבורי".
יש לציין שגם בתקופת ממשלתו של נתניהו הנטיעות נעצרו: נטיעות קק"ל בנגב מתקיימות כבר שנים, אך ביולי 2020 הורה שר הכלכלה דאז עמיר פרץ לעצור את הנטיעות סמוך ליער יתיר מתוקף תפקידו כאחראי על הרשות להסדרת הבדואים. הפעם מדובר כאמור בנטיעות במקום שבו ישנו סכסוך קרקעות בין שבט אלאטרש למדינה. סלימאן אלאטרש, בן השבט, הגיש בנובמבר 2020 לבית משפט השלום בבאר שבע בקשה לקבלת פסק דין הצהרתי שלפיו הוא הבעלים של השטח.
קק"ל, שמשמשת כקבלן מטעם המדינה, מבצעת את הנטיעות בשליחות רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). לפי הבקשה של אלאטרש, מדובר על כ-105 דונמים שעליהם ביקשה רמ"י לבצע נטיעות. לטענת אלאטרש, הגשת תזכיר התביעה לפקיד ההסדר בדרום מספיקה כדי לעצור את העבודות. ברמ"י טענו מנגד כי "תזכיר תביעה הוא טענה בלבד שאינה מקימה זכות בעלות".