צה"ל הכניס בסוף השבוע את חטיבת כפיר לפשיטה הארוכה בג'באליה שכבר נמצאת בחודש השני שלה, ובכך חזרה אוגדה 162 לפעול עם שלושה צוותי קרב חטיבתיים בעיר המכותרת שבצפון הרצועה. בלחימה בצפון הרצועה נפצע קשה היום (ראשון) קצין הנדסה קרבית בגדוד 601, עוצבת "עקבות הברזל" (401). מתחילת הפשיטה של אוגדה 162 בג'באליה, לפני כחודש, נהרגו שם 21 לוחמים.
לצד הלחימה העיקשת והמעצרים בעיר, לפי צה"ל, של 600 מחבלי חמאס בשבועיים האחרונים, מתברר שהצבא ביתר באמצעות הפעולה את החלק הצפוני בצפון הרצועה. הוא ביתר את האזור לרוחבו, בציר שחוצץ בין הגבול לחוף ובין ג'באליה והעיירות הסמוכות לה, לבין העיר עזה.
בכך מממש לכאורה צה"ל, חרף הכחשותיו, גרסה חלקית ומצומצמת לתוכנית המצור של האלוף בדימוס גיורא איילנד, המכונה גם "תוכנית האלופים". בשבוע הראשון של הפשיטה על ג'באליה היא אכן "נחנקה" במצור כדי לשכנע את עשרות אלפי העזתים שבה לצאת מתוכה. בלחץ אמריקני כבד, המצור הופסק והסיוע ההומניטרי הוכנס מחדש לאזור זה, ישירות לשליטת חמאס.
כניסת חטיבת כפיר לג'באליה
(צילום: דובר צה"ל)

פעילות צה"ל בג'באליה
(צילום: דובר צה"ל )

אבל בינתיים הכוחות המשיכו והרחיבו את הניתוק של ג'באליה מיתר חלקי צפון הרצועה: טנקים ולוחמי חי"ר ביססו בשבועיים האחרונים את פריסתם בציר רוחב שמקביל מצפון לפרוזדור הביתור נצרים, ונמצא כחמישה ק"מ מדרום לחלק הצפוני של גבול הרצועה. בציר החדש יש נקזים שבודקים את האוכלוסייה שכן יוצאת ובורחת לעיר עזה, באמצעות טכנולוגיות לזיהוי פנים.

הגרעין הקשה של חמאס בצפון הרצועה

ג'באליה זוהתה בצה"ל כגרעין הקשה של חמאס בצפון הרצועה, ואליה התרכזו מאות מחבלים ובהם מפקדים בכירים של חמאס באזור, למרות שצה"ל פעל פעמיים בעיר - בתמרון הקרקעי לפני כשנה ובפשיטה של אוגדה 98 על מחנה הפליטים שלה, בחודש מאי השנה.
1 צפייה בגלריה
פעילות צה"ל ברצועת עזה - כוחות אוגדה 162 חיסלו עשרות מחבלים בצפון הרצועה
פעילות צה"ל ברצועת עזה - כוחות אוגדה 162 חיסלו עשרות מחבלים בצפון הרצועה
הכוחות בג'באליה
(צילום: דובר צה"ל)
הפינוי מג'באליה
(צילום: דובר צה"ל, רויטרס)

למרות שצה"ל הצליח להניס מהעיר עשרות אלפי תושבים בשבוע האחרון, "עם שבירת מחסום הפחד מחמאס", עדיין נותרו בה כמה אלפים בודדים, אך האש נהייתה יותר "מתירנית" לטובת הכוחות הקרקעיים שממשיכים לספוג אבידות בלחימה: תותחים הורשו בימים האחרונים לירות פגזים לעבר ג'באליה כסיוע לכוחות שבחזית הלחימה, עם ההבנה שאחוז גבוה מספיק מתושביה עזב.
מפקדים שמנהלים את הלחימה בג'באליה מתארים כיצד פאתי העיר מולכדו למכביר לקראת הגעת לוחמי צה"ל, במאות זירות מטענים, אך פחות מתוחכמות מאלו שמצאו כוחות אוגדה 162 ביעד הקודם בו פעלו – רפיח. המטענים בג'באליה, שגבו את חייהם בחודש האחרון של לוחמים לא מעטים, הם "טיפשים" - לא חלק מזירה מצולמת שנשלטת מרחוק על-ידי חמאס, אלא מפוזרים בין ההריסות ובשטח, מחוברים לתילים ופסי דריכה במבנים ומתחת לשטיחים, באופן שקשה לאתרם מראש.

חמאס ממיר פצמ"רים למטענים מאולתרים

בחמאס למדו ושינו דפוסים: בתקרית הקשה של היחידה הרב-ממדית בשבוע שעבר, שבה נהרגו ארבעה לוחמים, המטען הוסתר בקומה השנייה ולא הראשונה, כפי שחמאס עשה בדרך כלל, כי בארגון הטרור ראו שצה"ל תוקף בעיקר את קומות הקרקע לפני שהוא נכנס לסרוק מבנים. השימוש במטענים כה גדול, שפעילי חמאס המירו פצצות מרגמה שלהם למטענים מאולתרים, כדי להעדיף למלכד מרחבים על פני ירי תלול מסלול. במקרה של נפילתו של מח"ט 401 בג'באליה, אל"ם אחסאן דקסה, הופעל מטען אבל באופן חריג הוא הופעל ככל הנראה בשליטה מרחוק.
תיעוד ממצלמות הגוף של שייטת 13, בסריקות באזור ביה"ח כאמל עדואן
(צילום: דובר צה"ל )

"מצאנו אוכלוסייה מותשת, רעבה וחלשה שמגיעה לנקזים שלנו, ובלי אוכלוסייה חמאס לא יכול להתקיים שם", מתארים בצה"ל, "חקירות המחבלים שנעצרים בנקזים מועילות מאוד לפעולה בעומק השטח, עם עוד מודיעין על מיקומי המטענים והאמל"ח". כמה עשרות עד מאות מחבלים עדיין נותרו להתבצר מאחורי קווי ההגנה שבנו בעיר, ולכן הפעילות שם תימשך גם בימים הבאים, לכל הפחות.
המשך הפשיטה הארוכה על ג'באליה מתאפשר גם לאור הגברת הסיוע ההומניטרי שצה"ל מכניס לצפון הרצועה בהוראת הקבינט, ודואג לתעד ולהפיץ זאת לעולם. בימים האחרונים הוכנס על-ידי צה"ל גם ציוד רפואי לבית החולים כמאל עדואן שעליו צה"ל פשט באמצעות שייטת 13 לפני כשבוע, כחלק מהפשיטה על ג'באליה. מצד אחד מבינים בצה"ל שלמחבלים בשטח הנצור ולאזרחים המעטים שנותרו לצידם נותרו מזון ומים לעד חודש של מצור, אך במקביל מוזרם הסיוע שעשוי להתגלגל גם למרחבים הנצורים.
הכוחות שנלחמים בג'באליה נהנים מסיוע אווירי אך מוגבל, גם בכלכלת חימושים, עקב התרחבות הלחימה הקרקעית לדרום לבנון והפיכת עזה לזירה משנית. למפקדים בשטח יש כמות מוגבלת של פגזים לירות בכל יום לחימה, אך לפי צה"ל, הם כבר מנוסים מחודשים ארוכים של לחימה בשטח האויב, ומפגינים מקצועיות ללא שימוש יתר בכל הפגזה: "מה שהם יורים, הורג מחבלים. וכשיש אירוע מתפרץ או זיהוי של אויב מאיים, אין מחסור באף אמצעי ואש".
הפצצות בג'באליה, בשבוע שעבר. הסיוע האווירי צומצם

יש מוקד של כטב"ם זיק לכל חטיבה ולא לכל גדוד, כפי שהיה בתמרון. כלי טיס ממשיכים לעקוב מלמעלה, אך בפחות שעות לאורך היממה מאשר לפני כשנה. גם כמות דחפורי ה-D-9 שמוקצית לצוותי הקרב בג'באליה ירדה עקב התרחבות הזירות לצפון, אך חלק גדול מהמבנים כבר נהרס בפשיטות הקודמות, והציפייה מהמפקדים המנוסים היא לתעל את פעילותם על בסיס ניסיונם הרב.

המוצב הקדמי הפך לבסיס קבע

הכוחות רושמים הישגים על בסיס יומי בלחימה בצפון הרצועה: מלבד ג'באליה, כוחות אוגדה 252 שמחזיקים את פרוזדור הביתור נצרים מעמיקים את הפשיטות הקרקעיות שלהם על העיירה נוסייראת שמדרום למסדרון, ובפיקוד הדרום מעריכים שבכל יום לחימה שכזה מחוסלים בין 20 ל-40 מחבלים. הלוחמים בצפון הרצועה איתרו גם מנהרות לחימה ונשק של חמאס בג'באליה.
בצה"ל לא פוסלים את האפשרות שבתום הפשיטה על ג'באליה יישאר גדוד או חטיבה בציר הביתור החדש שמנתק את השליש הצפוני של רצועת עזה ובה ג'באליה, בית לאהיה ובית חאנון, מהעיר עזה עצמה. "לא סתם חמאס בחר להתבסס מחדש בג'באליה, כי מדובר במרחב ששולט ומאיים באש על צפון העוטף ובדגש על שדרות והרכבת שעוברת בה וחשופה לירי מדויק מג'באליה, בה אנו מחפשים גם טילי קורנט", אומרים בצבא.
בצה"ל יש מי שמעריך שהטיפול הקרקעי למיגור תשתיות חמאס בצפון הרצועה ייקח לפחות עוד חצי שנה. בינתיים מוצב הקדמית של אוגדה 162 שמנהלת את הלחימה שם, מפאתי אשקלון, הפך לבסיס קבע מסודר, ואף הכפיל בשקט-בשקט את שטחו, לאחר שבשנים שקדמו למלחמה מפקדת האוגדה פעלה ממחנה אפיק, שבין הבקעה לשומרון. אוגדת החוד הסדירה הזו של פיקוד הדרום, קבע הרמטכ"ל לאחרונה, תוביל את הפשיטות ברצועת עזה גם בשנה הבאה.