הקיץ של 2023 הוכרז כבר כחם ביותר בהיסטוריה, אבל עוד לפני שהסתיים רשמית הוא ממשיך להפתיע ולרשום שיאים חדשים – הפעם עם שיטפונות כבדים וחסרי תקדים בחלקם ביוון, בטורקיה ובבולגריה. בשלוש המדינות השכנות דווח על נזק רב בעקבות ההצפות שחוללו כמויות אדירות של גשם שירדו בתוך פרקי זמן קצרים. עד כה דווח על 14 הרוגים, בהם נופשים בטורקיה שנסחפו בשיטפון באתר קמפינג, אם ובתה שמכוניתה נסחפה לים באזור בורגס ועובד בחווה שקיר קרס עליו ביוון. עוד כמה בני אדם נעדרים, וייתכן מאוד שמספר הקורבנות יטפס.
ביוון דווח על שלושה הרוגים ועל ארבעה נעדרים בעקבות הסערה שפוקדת את האזור, סופה שזכתה במדינה לכינוי "דניאל". היא מכה ביוון מאז יום שני, בעיקר בחבל מגנסיה שבמרכז המדינה, כ-300 ק"מ צפונית לבירה אתונה. לפי הסוכנות המטאורולוגית של יוון, באזור הזה ירדו בתוך 24 שעות 600 עד 800 מ"מ של גשם, והחזאי דימיטרוס זיקאפופולוס אמר אמש (רביעי) כי מדובר ב"תופעה חסרת תקדים" – כזו שמעולם לא תועדה שם מאז תחילת המדידות במדינה ב-1955.
לפחות שניים ממקרי המוות ביוון דווחו באזור מגנסיה, עם רחובות שהפכו לנהרות שוצפים, מכוניות שנסחפו לפחות במקרה אחד לים וגם גשר שקרס. אתמול דווח כי נמצאה גופתה של קשישה בת 87 שנעלמה בכפר פלטסי במגנסיה, אחרי ששלשום נמצאה גופתו של אזרח אלבני בן 51 שקיר קרס עליו בחווה ליד העיר וולוס, בירת החבל. וולוס וכפרי הסביבה ספגו נזק כבד בעקבות הצפות וגם מפולות בוץ, ותושבי העיר מנותקים מחשמל עוד משלשום בבוקר. איסור על תנועת כלי רכב הוכרז בוולוס ובאזורים נוספים שנפגעו.
השיטפונות ביוון מעוררים שם תדהמה לנוכח העובדה שהם מגיעים ימים אחדים בלבד אחרי שהושגה סוף-סוף שליטה על שריפות הענק שהשתוללו במדינה לאורך הקיץ הלוהט שחוותה, כשאחד ממוקדי האש בצפון-מזרח יוון אף הוכרז כגדול ביותר בתולדות האיחוד האירופי. בשריפות הללו נהרגו לפחות 20 בני אדם.
יותר חם, יותר גשם
"כל מה שהצלחנו להציל בשריפה שהייתה לנו ביולי נהרס במזג האוויר הסוער הזה", אמר בשיחה עם סוכנות הידיעות AFP כריסטוס קלטאקיס, שמתגורר באחד היישובים הסמוכים לוולוס. "אלו אירועי מזג האוויר חסרי תקדים: עוצמת הגשם, הרוח. מעולם לא ראיתי דבר כזה", הוסיף. וסיליס בסטיוס, בן 44 מוולוס, ציין בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס כי הגשם ירד באזור ללא הרף במשך יממה שלמה: "היו המון מים, זו כמות מים שלא תיאמן".
הסופה צפויה לפי התחזית להיחלש רק היום אחר הצהריים, ואזהרות מפני מזג אוויר מסוכן פורסמו אתמול עבור הערים טריקלה וקרדיצה שבמרכז יוון. הרשויות מסרו כי מאות צוותי חירום פועלים ברחבי המדינה כדי לטפל בנזקי הסופה ולסייע לנפגעים.
כפי שההתחממות הגלובלית מגבירה לפי מומחי האקלים את הסכנה הנשקפת משריפות ענק בחודשי הקיץ החמים והיבשים, היא גם תורמת לדבריהם לסכנה משיטפונות במהלך סופות. ככל שהעולם מתחמם, כך הם מסבירים, יש יותר אדי מים באטמוספירה – ויותר משקעים עלולים לרדת במהלך סופות באזורים שונים בעולם, ממערב אירופה דרך אסיה ועד אמריקה הלטינית.
ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטאקיס אמר שלשום כי השריפות במדינה, וגם הסערה הנוכחית ונזקיה הקשים, הם תוצאה ברורה של שינויי האקלים – אם כי בכל הנוגע לשריפות הוא הודה שממשלתו הייתה יכולה להתנהל בצורה טובה יותר. "אני מפחד שעונות קיץ ללא שום דאגה, כפי שהכרנו עד כה, יפסיקו להתקיים – ושהקיצים העתידיים יהיו ככל הנראה יותר ויותר קשים".
אסון באתר קמפינג בטורקיה, המוני בתים הוצפו באיסטנבול
מזג אוויר סוער פוקד כאמור גם את טורקיה, שם דווח עד כה על שבעה הרוגים. חמישה מהם נסחפו בשיטפון במחנה קמפינג באזור קירקלרלי שבצפון-מערב המדינה, לא הרחק מגבולותיהן של יוון ובולגריה. שלשום נמצאו בחיפושים שנערכים שם שתי גופות, ואתמול עוד שלוש. אדם נוסף שהיה באתר שהוצף עדיין נעדר.
שני הרוגים דווחו גם בשיטפונות קשים באיסטנבול, עיר שעם 16 מיליון תושבים היא הגדולה ביותר בטורקיה. בין ההרוגים גבר בן 32 מגינאה שנלכד בדירת מרתף ברובע קוצ'וקצ'קמצ'ה, אחד האזורים הצפופים ביותר בעיר שבו מתגוררים עניים רבים. התקשורת הטורקית דיווחה כי אישה בת 57 נהרגה ברובע אחר באיסטנבול, ונסחפה שם בשיטפונות. עוד 32 בני אדם נפגעו, בהם תושבים ברובע בשאקשהיר.
מאות בתים ובתי עסק באיסטנבול הוצפו, ולפי הרשויות מספר המבנים שניזוקו עומד שם על 1,750. ברובע איקיטלי דווח כי זרם מים עוצמתי סחף מכוניות חונות וכי בוץ חדר לתוך חנויות והרס את הסחורה בהן. בפרברי העיר דווח גם על שיטפון בחניון של משאיות וקרוואנים, ותושבים שהיו שם מצאו מחסה על גג של מסעדה.
כמו במקרה של יוון, גם באיסטנבול ירדו כמויות גשם עצומות בתוך זמן קצר, ולפי הרשויות באיסטנבול על כל מטר רבוע בעיר ירדה בתוך פחות משש שעות כמות גשם שמשקלה המוערך הוא 125 ק"ג – כמות שמשתווה לזו שיורדת באיסטנבול בדרך כלל לאורך כל חודש ספטמבר. השיטפונות בעיר מגיעים בתום קיץ שחון במיוחד, שבמהלכו מאגרי המים של איסטנבול הגיעו לשפל של תשע שנים.
בבולגריה מזג האוויר הסוער הכה קשות בחופי הים השחור בדרום המדינה, ואחרי שאתמול חולצו מהים שתי גופות עלה מספר ההרוגים במדינה לארבעה. כל הארבעה מצאו את מותם באזור עיירת הנופש צרבו שבמחוז בורגס, עיירה שספגה את עיקר הנזק ושבה הוכרז גם מצב חירום. במשטרה המקומית ציינו כי שלושה מההרוגים, בהם שופטת מקומית ובתה הווטרינרית, נמצאו בתוך מכונית ששקעה בים, אליו נסחפה מגשר שהוצף על ידי נהר שעלה על גדותיו. גם הקורבן הרביעי נסחף לים כאשר ניסה לחצות את הגשר, ברגל.
גם בבולגריה: שיא של 30 שנה בכמות הגשם
מלונות ובתים רבים בצרבו הוצפו, ולצד מכוניתם של ההרוגים עוד כמה מכוניות נסחפו לים. באחת התמונות שהגיעו מהחוף באזור העיירה נראים שני בני אדם מושכים עם חבל מכונית כדי להחזירה ליבשה. רוב הנהרות באזור עלו על גדותיהם וכמה גשרים נהרסו, באופן שחולל גם כאוס תחבורתי – שמקשה על פינוי התיירים באזור. שרת התיירות הבולגרית זריטסה דינקובה ציינה כי 4,000 בני אדם "הושפעו" ממזג האוויר הסוער לאורך רצועת החוף הדרומית במדינה. "יש בעיה עם פינוי התיירים בגלל שמסוכן מדי לנסוע באוטובוסים בדרכים שניזוקו מהשיטפונות", ציינה.
גם בבולגריה מדגישים כי כמות הגשם שירדה באזור חריגה למדי, וכי היא הגדולה ביותר שנמדדה שם מאז 1994. הרשויות במדינה מסרו כי כמות הגשם שירדה בתוך 24 שעות יורדת לרוב בתקופה של כמה חודשים שלמים. שיטפונות באזורי החוף של בולגריה בים השחור נדירים יחסית, אבל הופכים גם הם לשכיחים יותר בעקבות שינויי האקלים, אם כי גם תחזוקה לקויה של תשתיות תורמת לבעיה.
שיטפונות קשים מתחוללים גם בברזיל, בעקבות סופת ציקלון שהכתה במדינת המחוז ריו גראנדה דו סול שבדרום המדינה. אמש מסרו הרשויות כי לפחות 36 בני אדם נהרגו בעקבות נזקי הסופה. לפי הדיווחים 2,300 בני אדם איבדו את בתיהם, ונזק נגרם ליותר מ-60 ערים באזור.
פורסם לראשונה: 23:25, 06.09.23