שר הביטחון ישראל כ"ץ הורה לרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, לשתף פעולה באופן מלא עם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בבדיקת מחדלי טבח 7 באוקטובר.
"לא ייתכן מצב שבו יצטייר שצה"ל חושש מביקורת ומשקיפות ציבורית, הנדרשת נוכח חומרת האירועים שאירעו ב-7 באוקטובר בעת שפיקדת על צה"ל", אמר כ"ץ. בתגובה, פרסם דובר צה"ל הודעה חריגה, שבה הדף את הטענות ואף הדגיש: "פתרון הסוגיות צריך להתקיים בשיח בין שר הביטחון לרמטכ"ל ולא דרך התקשורת".
2 צפייה בגלריה
ישראל כ"ץ הרצי הלוי
ישראל כ"ץ הרצי הלוי
השר כ"ץ והרמטכ"ל הלוי
( צילום: AHMAD GHARABLI / AFP, דובר צה"ל)
לפי הודעתו של כ"ץ, הוא הנחה את הלוי לשתף פעולה באופן מלא עם אנגלמן ש"בודק את אירועי 7 באוקטובר". בהודעה נכתב כי "שר הביטחון מורה לרמטכ"ל לאפשר למבקר המדינה גישה לכל חומר שיידרש, ולשתף פעולה באופן מלא עם הליך הביקורת.
"לא ייתכן מצב שבו יצטייר שצה"ל חושש מביקורת ומשקיפות ציבורית נדרשת נוכח חומרת האירועים שאירעו ב-7 באוקטובר בעת פיקודו של הרמטכ"ל על צה"ל", נמסר. "בנוסף לכך, שר הביטחון מזכיר לרמטכ"ל את הנחייתו לסיים את התחקירים שמבצע צה"ל עד לסוף החודש הנוכחי ולהציג לו בקצב מהיר יותר את התחקירים שכבר מוכנים, כדי שיוכל לבחון אותם ולעמוד על השפעתם על סבבי המינויים המתוכננים בצה"ל".
בתחילת הליך הבדיקה של מבקר המדינה הביעו גורמי ביטחון תהיות לגבי מניעיו של אנגלמן, שבעבר נתפס כמי שפועל בשירות ראש הממשלה נתניהו. במשרד המבקר הגיבו לביקורת ואמרו שהביקורת נערכת על כל הדרגים - המדיני, הצבאי והאזרחי, בין היתר על משרד ראש הממשלה.
2 צפייה בגלריה
פעילות צוות הקרב החטיבתי גבעתי בג׳באליה
פעילות צוות הקרב החטיבתי גבעתי בג׳באליה
הוקפאו מינויים גם בדרגים הנמוכים, שלא כפופים לאישור השר
(צילום: דובר צה"ל)
על רקע הפרסום ב-ynet, כ"ץ התייחס גם להקפאת המינויים ואמר כי "בשל העיכוב בהצגת התחקירים והעובדה שתחקירים מהותיים - בין היתר אירועי 6 ו-7 באוקטובר - טרם הוצגו בפניו, ישנו קושי גדול לאשר גם מינויים בדרגים נמוכים יותר להם השפעה כוללת על פעילות צה"ל. לפיכך, החליט השר לאשר בשלב זה רק מינויים עד דרגת אלוף-משנה שיוצגו בפניו וייבחנו על ידו ובכוונתו לזמן את הרמטכ"ל לפגישה כדי לדון בנושא". עם זאת, מינויים עד דרגת אל"מ כלל לא כפופים לאישור שר הביטחון, וכוונתו כי לא יאשר מינויים מדרגה זו ומעלה.

מה אמרו בצה"ל בתגובה לשר?

כאמור, בהודעה חריגה של דובר צה"ל נגד שר הביטחון, נמסר כי הצבא "מנהל מערכת תחקירים מקיפה לשיפור ההגנה על המדינה ואזרחיה. התחקירים מתקדמים לפי עומס הלחימה - המפקדים שמנהלים את הקרבות הם גם אלה שמבצעים את התחקירים. קשב פיקודי חסר בלחימה עלול לעלות בחיי אדם".
לפי הצבא, "צה"ל משתף פעולה באופן מלא עם מבקר המדינה, למרות שמעולם לא נערכה ביקורת כזו במהלך מלחמה. כבר בימים אלה מתקיימות 18 ביקורות מבקר בצה״ל. תחקירים איכותיים הם בסיסי חשוב מאוד ללמידה וביקורת המבקר. התחקירים יועברו למבקר בשקיפות מלאה בסיומם. צה״ל מחויב לאיכות התחקירים לפני מהירות עשייתם ויעשה הכל לסיימם באופן מקצועי מהר ככל שניתן".
דובר צה"ל הוסיף כי "יש לציין כי לשכת הרמטכ״ל והרמטכ״ל לא המליצו לאף גורם צבאי לפנות לייעוץ משפטי. זהו הליך קבוע של הסנגוריה הצבאית, שביצעה אותו מתוקף תפקידה ועצמאותה מבלי צורך לבקש לכך אישור. נדגיש כי לא ישב אף משפטן בתחקירי צה״ל ואף לאנשי הפרקליטות הצבאית אסור לנכוח על-פי חוק חיסיון התחקיר".
לסיכום נכתב: "תהליך המינויים בצה״ל הוא מקצועי וענייני, אחריות לאירועי 7 באוקטובר נבחנת לעומק והיכן שאין בהירות, ההחלטות נדחו. צה״ל מחויב להמשיך בתהליך מינויים מקצועי למען משרתיו הנלחמים כבר שנה ושלושה חודשים ברצף. פתרון הסוגיות צריך להתקיים בשיח בין שר הביטחון לרמטכ״ל ולא דרך התקשורת".
דובר שר הביטחון אדיר דהן, שהגיב מטעמו של כ"ץ, תקף בחריפות את הודעת דובר צה"ל, קרא במרומז להדחת תת-אלוף דניאל הגרי, ומסר: "דובר צה"ל, שהתנצל לא מכבר על שחרג מסמכותו, ותקף את הדרג המדיני - שוב חורג מסמכותו, תוקף ומטיף מוסר לדרג המדיני. התנצלות הפעם לא תספיק". יש לציין כי כפי שדובר השר מוציא הודעות מטעמו, כך גם דובר צה"ל מפרסם הודעות רגישות רק בתיאום ובאישור של הרמטכ"ל.
שר הביטחון התייחס בהודעתו להתנצלות שנאלץ תא"ל הגרי לפרסם בתחילת החודש הקודם, בעקבות הביקורת כלפיו, לאחר שהתייחס לסוגיה פוליטית במהלך דברים שאמר בהצהרה לתקשורת נגד "חוק פלדשטיין". בדיון חסוי בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת שהתקיים לפני שבועיים, אמר תא"ל הגרי: "טעיתי, חרגתי מסמכותי, הבנתי זאת ולקחתי אחריות. התבטאתי באופן שלא הייתי צריך להתבטא. אני מצר על כך. ננזפתי על-ידי הרמטכ"ל".

מאות קצינים קרביים נותרו בערפל

תסיסה ותסכול הולכים וגוברים בקרב מאות קצינים בצה"ל, בעיקר במערך הקרבי, בגלל הקיפאון בסבבי מינויי האל"מים החדשים והתא"לים, בשל החשש במטה הכללי מדחיית אישוריהם על-ידי השר כ"ץ. קצינים שאמורים להיות המח"טים הבאים ונלחמים מאז 7 באוקטובר כמג"דים בכל זירות הלחימה מזהירים כי לא יוכלו לחכות יותר לקידומם בצל השחיקה, ובעיקר אי-הוודאות לתכנן את עתידם.
כפי שהוא בא לידי ביטוי גם בחילופי ההאשמות היום, בצה"ל הולך ומעמיק בימים אלו משבר פנימי חריף שנובע מחוסר האמון המתרחב בין כ"ץ לרמטכ"ל, במה שעלול להיות נקודת הפריצה להדחה או להתפטרות של הלוי.
"למג"ד שלא ראה כמעט בית מאז 7 באוקטובר, פספס את הלידות של ילדיו, הסתכן ונפצע, נשחק גם נפשית, הקריב המון ומתעקש לשמור על פאסון של ממלכתיות - מגיע מינימום של ודאות לגבי המשך הקריירה שלו", אמרו בצבא. "חודשיים של עיבוד נפשי, חפיפה מסודרת לתפקיד הבא, שבוע-שבועיים חופש עם המשפחה שלו לפני שיהפוך למח"ט, והם לא הולכים לקבל זאת בגלל המצב שנוצר".