מאות אלפי עזתים החלו אתמול (שני) לחזור לצפון הרצועה עם פתיחת המעברים בציר נצרים, כשמי שאחראי למנוע מעבר אמל"ח ברכבים הוא תאגיד אמריקני - שמורכב מכ-100 יוצאי יחידות מובחרות ששירתו בעיראק ובאפגניסטן. בינתיים, גם במעבר רפיח שייפתח בפברואר פועלים ליצירת מנגנון שימנע הברחות של מחבלים ונשק מעזה למצרים.
2 צפייה בגלריה
מעבר רפיח מצרים משאית דלק מחכה להיכנס ל עזה
מעבר רפיח מצרים משאית דלק מחכה להיכנס ל עזה
מעבר רפיח
(צילום: AFP)
שרי החוץ של האיחוד האירופי הסכימו אתמול לפרוס מחדש ברפיח את כוח השיטור הרב-לאומי EUBAM. הכוח של האיחוד יחל לפעול במהלך חודש פברואר עם פתיחתו המחודשת של מעבר רפיח, שממנו ייצאו מדי יום לפי הסכם הפסקת האש כ-200 פלסטינים למצרים – רובם פצועים והמלווים שלהם.
כוח EUBAM הוקם בשנת 2005 כמשימה אזרחית של האיחוד האירופי, שמטרתה הייתה לעזור ולסייע לרשות הפלסטינית בניהול מעבר רפיח. ביולי 2007, לאחר שחמאס השתלט על רצועת עזה, ראש המשלחת של EUBAM הכריז על השעיה זמנית של פעילות הכוח, שנסוג מרפיח ועבר לאשקלון. בעשור האחרון הוא מוצב ברמת גן, ליד משלחת האיחוד האירופי.
גורם בכיר באיחוד האירופי סיפר כי לאחרונה, כשהחלו השיחות על הפסקת האש ו״היום שאחרי״ ברצועת עזה, כי ישראל פנתה לאיחוד ושאלה כיצד הוא יכול לעזור להקים מחדש את EUBAM. לדבריו, מי שביצע את הפנייה היו מתאם פעולות הממשלה בשטחים ומשרד החוץ. "מבחינת הפסקת האש - יהיה לכוח האירופי תפקיד חשוב", אמר הבכיר. "הרעיון הוא לפתוח את המעבר מחדש עם הכוח האירופי במהלך השלב הראשון של הפסקת האש כדי לאפשר לאנשים לעזוב את עזה".
00:58
live

איכות

×
  1. 720p HD
  2. 480p
  3. AUTO
תיעוד כניסת כוחות צה"ל למעבר רפיח, במאי
(צילום: דובר צה"ל)

במגעים לפריסתו מחדש של הכוח היו מעורבים גם המצרים והאמריקנים. הגורם הבכיר באיחוד אמר כי בראיית ישראל, מצרים וארה"ב - הכוח האירופי הוא גוף שאפשר לסמוך עליו שיפקח כי במעבר לא יעברו מחבלים ונשק. "האיחוד האירופי רוצה להקים מחדש את המשלחת ולהראות שהיא מעורבת בתמיכה בהפסקת האש, ותומכת בשיתוף פעולה בין הרשות הפלסטינית לישראל. הישראלים רוצים גם שיהיה מישהו שהם סומכים עליו ויכולים לעבוד איתו", אמר הבכיר.
מעבר רפיח ייפתח כבר בפברואר, כשבגבול יוצבו פלסטינים שיעברו בדיקה של שב"כ. לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו טענה בשבוע שעבר שהם לא יהיו אנשים של הרשות הפלסטינית, ואולם בכיר אירופי אמר כי "הרשות הפלסטינית היא זאת שתספק את האנשים. יהיה צוות אירופי של קציני גבול שיגיעו ממספר מדינות אירופיות שיפקחו על המשימה. המעבר יופעל על-ידי קציני גבול שאותם תספק הרשות הפלסטינית. הצבא הישראלי ימשיך לשבת בפרימטר של מעבר הגבול ברפיח".
כך זה יעבוד: בכל פעם שתגיע קבוצת אנשים, הם יגיעו לנקודת מעבר הגבול וייבדקו. תעודות הזהות שלהם ייבדקו, הם יעברו בדיקה ביטחונית כשאין עליהם נשק ואז יוכלו להיכנס לצד המצרי. לפי הערכות, האירופים יציבו במעבר עד 100 קציני גבול, כשבמקום יהיו סידורי ביטחון, כולל מאבטחים שידאגו לשלומם של הקצינים האירופים. רוב מי שיעבור במעבר יהיו פצועים ומלווים, חלקם ילדים וחולים במצב קשה, שיועברו לטיפול במדינות אחרות.
2 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו נכנס לעדותו השביעית
ראש הממשלה בנימין נתניהו נכנס לעדותו השביעית
נתניהו. האם הקצינים שיפעילו את מעבר רפיח יהיו אנשי הרשות הפלסטינית?
(צילום: יריב כץ)
עם פריסתה מחדש ברפיח, משלחת EUBAM החלה בימים האחרונים לגייס כוח אדם. גורם בכיר באיחוד האירופי מסר כי "יש שיתוף פעולה טוב עם ישראל ויש עניין משותף. ישראל רוצה שיהיה שם מישהו שהיא יכולה לסמוך עליהם".
לשכת רה"מ מסרה בשבוע שעבר בהודעה רשמית כי "הרשות הפלסטינית מנסה ליצור מצג שווא כאילו היא שולטת במעבר. לפי ההסכם, כוחות צה״ל עוטפים את המעבר ואין עובר בו ללא בקרה, פיקוח ואישור מראש של צה״ל והשב״כ. הניהול הטכני בתוך המעבר נעשה על-ידי עזתים שאינם חמאס, המאובחנים על-ידי השב״כ, ושמנהלים מתחילת המלחמה שירותים אזרחיים ברצועה כגון חשמל, מים וביוב. הפיקוח על עבודתם נעשה על-ידי הכוח הבינלאומי EUBAM.
המעורבות המעשית היחידה של הרשות הפלסטינית היא חותמת הרשות על הדרכונים, שלפי ההסדר הבינלאומי הקיים רק היא מאפשרת יציאה של עזתים מהרצועה לכניסה או לקליטה במדינות אחרות. סידור זה נכון לשלב א׳ במתווה וייבחן בהמשך".