ענת אביתר, מנהלת המחלקה לישראלים בחו"ל באגף הקונסולרי במשרד החוץ, התייחסה למבצעי חילוץ הישראלים שנתקעו במאצ'ו פיצ'ו שבפרו, ואמרה הבוקר (ראשון) בריאיון ל-ynet radio כי "לפי דיווח שקיבלנו, לא ידוע לנו על ישראלים נוספים שתקועים באזורים ללא מוצא או שנמצאים במצוקה כזו או אחרת".
לדבריה, "הייתה בפרו הפיכה בעקבות הדחת הנשיא, והאמת היא שלא חשבנו שהמצב יתדרדר לאלימות קשה. כשהחלו ההתפרעויות של המקומיים שהובילו להפרות סדר אלימות, נסגרו שדות התעופה, הכבישים והרכבות".
5 צפייה בגלריה
החילוץ ממאצ'ו פיצ'ו
החילוץ ממאצ'ו פיצ'ו
החילוץ ממאצ'ו פיצ'ו
(צילום: פספורטכארד מגנוס)
היא הוסיפה: "מטיילים ישראלים רבים ששוהים במדינה התחילו ליצור קשר עם השגרירות בלימה ועם המחלקה לישראלים בחו"ל. כפי שאנחנו נוהגים באירועים מהסוג הזה, ביקשנו מנציגינו בשטח לרכז את מרב הנתונים שידועים להם אודות הישראלים ששוהים בפרו, וכך עשינו גם אנחנו במטה בירושלים".
אביתר הסבירה כי "הנחינו את האזרחים הישראלים להישאר במקום מבטחים, לא להתקרב להפגנות ולהתקהלויות ולהמתין. שגריר ישראל בלימה והקונסול נמצאים בקשר מול כל הגורמים הרלוונטיים ברחבי המדינה, ומעבירים אלינו דיווחים שוטפים מהשטח, שמסייעים לנו מאוד בקבלת תמונת המצב העדכנית. נמשיך לסייע כמובן ככל שיידרש".
בתוך כך, נעה סאסי, אחת הישראליות שחולצו במבצע, סיפרה כי "היינו בעיירה קטנה שנקראת אגוואס קליינטס, ממש ליד המאצ'ו פיצ'ו. ביום ראשון יצאנו לסיור של שלושה ימים, וביום השני המדריכים שלנו אמרו לנו 'תקשיבו, יש מצב שמחר אנחנו לא מגיעים למאצ'ו פיצ'ו. סגרו המון צירים, יש מלא הפגנות'".
לדבריה, "מהרגע הזה ניסינו לשמור על הלו"ז כרגיל - אבל בגלל חסימות הכבישים וכל המהומות היינו צריכים ללכת ברגל לעיירה הקרובה - ששם היינו אמורים לישון. בילינו שם את הלילה, ויום למחרת המשכנו עוד קצת ברגל לעיירה של המאצ'ו פיצ'ו. בסוף כן עשינו את המאצ'ו פיצ'ו - בחרנו לא לוותר על זה".
היא הוסיפה: "בבוקר יצאה משלחת. יצאנו ב-07:00 בבוקר וחזרנו אחורה 10 קילומטר - למקום הכי קרוב שיש לו גישה לרכבים. שני מיניבוסים של מגנוס חיכו לנו שם ולקחו אותנו ישירות לקוסקו. קיבלנו המון טלפונים מהבית. אמא כל הזמן דאגה ובדקה מה איתנו, אבל אפשר להבין".
סאסי ציינה כי לאחר החילוץ היא חשה "בעיקר הקלה. הייתה הרבה אי-ודאות בכמעט שבוע הזה שהיינו תקועים שם. חברות שלי ואני החלטנו שאנחנו רוצות לעזוב את המדינה. זו לא פעם ראשונה שנתקענו, ואנחנו לא רוצות לקחת יותר סיכון".
(צילום: אסף חן)

במקביל, קים ידיד, מנהלת מבצע החילוץ של פספורטכארד, סיפרה באולפן ynet כי "התחלנו לקבל פניות ביום שלישי האחרון מישראלים שנמצאים בפרו והגיעו לעיירה אגוואס קליינטס - לטרק שבדרך כלל עושים אותו בין יומיים לשלושה. הם לקחו איתם ציוד שמספיק לימים הבודדים האלה, ומצאו את עצמם תקועים שם בעקבות המהומות - ללא יכולת לחזור חזרה".
לדבריה, "הבנו מיד את האירוע והתחלנו לארגן את החילוץ שלהם. החלק הראשון של החילוץ היה הליכה רגלית של כ-10 ק"מ. הם הגיעו לכפר הידראוליקה, שם עצרו לאתנחתא וארוחת צהריים, וחיכו להם אוטובוסים שיצאו לקוסקו בנסיעה שארכה כשבע שעות. כל הישראלים הגיעו לפני כמה שעות להוסטלים. ליוו אותם כוחות ביטחון ואנשים מקומיים של מגנוס, והם כולם נמצאים במצב טוב".
היא הוסיפה: "בסך הכול חולצו 40 ישראלים. בשעות הבוקר המוקדמות נבצע הערכת מצב נוספת עם הצוותים שלנו שם, ונבין אם האירוע הזה נגמר או שיהיו לו עוד התפתחויות".
5 צפייה בגלריה
פדרו קסטיו ה נשיא ה חדש של פרו
פדרו קסטיו ה נשיא ה חדש של פרו
הנשיא לשעבר פדרו קסטיו. טען כי מי שמנסים להדיח אותו פוגעים בדמוקרטיה של פרו
(צילום: EPA)
5 צפייה בגלריה
נשיאת פרו דינה בולוארטה
נשיאת פרו דינה בולוארטה
לא מתכוונת להתפטר. נשיאת פרו דינה בולוארטה
(צילום: AFP)
המדינה הדרום-אמריקנית נכנסה לפני כשבוע וחצי לסחרור לאחר שהנשיא פדרו קסטיו הודיע על פיזור הקונגרס, הואשם בהפיכה - ואז הודח ונעצר. בעקבות זאת, מאות אלפי מפגינים ברחבי פרו החלו למחות על מעצרו ועל מינויה של סגניתו לנשיאה החדשה של המדינה. לפחות 16 מפגינים נהרגו עד כה בעימותים עם המשטרה, ובנוסף נפצעו עוד עשרות שוטרים ואזרחים. במהלך המהומות השביתו המפגינים את פעילותם של כמה שדות תעופה במדינה. במחוז אייקוצ'ו הם אף הציתו בית משפט ומטה של התביעה, והשוטרים הגיבו בירי חי.
תומכיו של קסטיו, רבים מהם מתגוררים באזורים כפריים, טוענים שהנשיאה דינה בולוארטה, סגניתו של קסטיו שמונתה במקומו לנשיאה, לא נבחרה על-ידי העם - וקוראים "לסגור" את הקונגרס, לערוך בהקדם בחירות חדשות ולשחרר את הנשיא המודח. בולוארטה הכריזה תחילה על מצב חירום במוקדי המהומות, אך שלשום הכריזה על מצב חירום במדינה כולה - מהלך שמאפשר לחיילים לתפוס פיקוד על הטיפול במהומות. אתמול אמרה בולוארטה כי חרף המהומות היא לא מתכוונת להתפטר, מכיוון ש"זה לא יפתור את הבעיה". היא גם קראה לקונגרס להעביר את החוק שיאפשר את הקדמת הבחירות הכלליות.
5 צפייה בגלריה
לימה הפגנות פרו
לימה הפגנות פרו
המהומות בפרו
(צילום: רויטרס)
בינתיים, הממשלה בפרו מתחילה להתפרק: שרת החינוך פטרישייה קוראה הודיעה שלשום על התפטרות מתפקידה והייתה הראשונה לפרוש מהממשלה החדשה של בולוארטה. מיד אחריה התפטרה גם שרת התרבות סילבנה רובלס. בעקבות המהומות הציעה בולוארטה לקונגרס להקדים את הבחירות מ-2026 ל-2024, אך המפגינים דורשים כאמור בחירות בהקדם. במכתב שפורסם בטוויטר של קסטיו כינה הנשיא לשעבר את הצעתה של בולוארטה "משחק מלוכלך", וטען שהיא תפסה את השלטון בכוח. למרות הדחתו, קסטיו אמר שהוא לא מתכוון להתפטר מהנשיאות.
הנשיא המודח קסטיו היה בעבר מורה בבית ספר יסודי, וביולי 2021 נבחר לנשיא מטעם מפלגת השמאל הסוציאליסטית. עד שהתמנה לנשיא הוא מעולם לא כיהן כנבחר ציבור, והתגורר עם משפחתו בבית מחימר בהרי האנדים. קסטיו היה הנשיא הראשון של פרו שמגיע ממשפחת איכרים. כהונתו הייתה כאוטית למדי: מאז השבעת ממשלתו, עשרות שרים התפטרו או הודחו, ולשכת התובע הלאומי פתחה בשש חקירות נגדו, חמש מהן בחשד למעשי שחיתות. ההצבעה שבה הודח בשבוע שעבר נערכה אחרי שני ניסיונות הדחה בקונגרס שנכשלו. קסטיו טען כי מי שמנסים להדיח אותו פוגעים בדמוקרטיה של פרו, שסובלת כבר שנים מאי-יציבות פוליטית. הנשיאה שהחליפה אותו, בולוארטה, היא האדם השישי שמכהן בתפקיד בחמש השנים האחרונות.