ארצות הברית והאו"ם הגבירו אמש (יום ה') את הלחץ על החונטה הצבאית שתפסה את השלטון הבלעדי בסודן, כשברקע מספר ההרוגים בעימותים בין חיילים לבין מפגינים המוחים על ההפיכה ממשיך לטפס, והגיע כבר לתשעה. שעה קלה אחרי שמועצת הביטחון של האו"ם קראה לשליטים החדשים של סודן להשיב את השלטון לידי הממשלה האזרחית שהודחה ביום שני השבוע, פרסם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודעה שבה הבהיר כי וושינגטון ניצבת לצד המפגינים.
"יחד, המסר שלנו לצבא סודן חד וברור: חייבים לאפשר לעם הסודני למחות בדרכים לא-אלימות, וחייבים להחזיר את השלטון לידי ממשלת המעבר האזרחית", מסר ביידן. "אירועי הימים האחרונים הם נסיגה חמורה, אבל ארה"ב תמשיך לעמוד לימינם של העם הסודני ומאבקו הלא-אלים". ביידן מסר כי הוא מעריץ את אומץ לבם של הסודנים: "יש לנו אמונה עמוקה בפוטנציאל הכלכלי של סודן ובעתיד שיכול להיות לה אם הצבא ואלה שמתנגדים לשינוי לא ימנעו זאת ממנה".
בסודן, נזכיר, שלטה עד יום שני לפנות בוקר "מועצת הריבונות", גוף שלטוני זמני שהורכב בחציו מאנשי צבא ובחציו מהנהגה אזרחית, ולצדו כיהנה ממשלה אזרחית שטיפלה בענייני הפנים של סודן. חלוקת הכוחות הזו נקבעה אחרי ההפיכה שבה הודח ב-2019, אחרי 30 שנות שלטון, הרודן עומר אל-באשיר.
בשבועות האחרונים, בצל התחושה בקרב תומכי הפלתו של המשטר הקודם שאנשי הצבא ממשיכים לאחוז בשלטון ומונעים מעבר לדמוקרטיה ממשית, גברה המחאה מצד מנהיגיה האזרחיים של סודן, ובתגובה לכך ביום שני לפנות בוקר פשט הצבא על בתיהם של רבים מהם, כולל ראש הממשלה עבדאללה חמדוק, ועצר אותם. שעות אחר כך הודיע ראש מועצת הריבונות, איש הצבא עבד אל-פתאח אל בורהאן, כי הוא מפזר את מועצת הריבונות ואת הממשלה האזרחית ומכריז על מצב חירום. המוני סודנים יצאו להפגין ברחובות בעקבות ההפיכה, ובעימותים בינם לבין הצבא נהרגו עד כה תשעה בני אדם ויותר מ-150 נפצעו. עדי ראייה טוענים כי על המפגינים נורו כדורי גומי ואש חיה.
בכירים בכמה משרדי ממשלה ומוסדות רשמיים של סודן סירבו בימים האחרונים לציית לחונטה שהשתלטה על המדינה, והם מסרבים להתפטר או למסור את סמכויותיהם. הם הכריזו על שביתה כללית יחד עם איגודי עובדים בענפים שונים, בהם הבריאות והתעופה. בבירה הסודנית חרטום בתי עסק רבים היו עדיין סגורים היום וכך גם הבנקים. בבתי חולים ניתן שירות רק במקרים דחופים.
רה"מ בבית, השרים לא הורשו לבקר
השליח המיוחד של האו"ם לסודן, וולקר פרת'ס, הציע לתווך בדיאלוג בין אל-בורהאן לבין ראש הממשלה המודח חמדוק. חמדוק, שבשעות שאחרי ההפיכה הוחזק במעצר בביתו של אל-בורהאן, הורשה בינתיים לשוב לביתו, אבל שם הוא נמצא תחת שמירה. מקור המקורב אליו אמר שהוא נותר מחויב למעבר לשלטון אזרחי-דמוקרטי ולמטרות שהנחו את תומכי המהפכה שבה הודח אל-באשיר. אתמול ניסו כמה שרים בממשלתו המודחת של חמדוק לבקר אותו, אבל דרכם לביתו נחסמה.
השלטון הצבאי של סודן ממשיך להגביל את הגישה לאינטרנט ואת התקשורת הטלפונית, ובהיעדר אמצעים טכנולוגיים מפיצים כעת המפגינים מנשרים שבהם הם קוראים לקיים ביום שבת את "צעדת המיליון" תחת הסיסמה "לך!", אותה סיסמה שליוותה את ההפגנות שבסיומן הודח אל-באשיר.
הטלטלה פוקדת את סודן בשעה שהיא מתמודדת עם משבר כלכלי עמוק, שיעור שיא של אינפלציה ומחסור במוצרי יסוד. לפי האו"ם יותר מחצי מאוכלוסיית סודן חיה בעוני, ו-38% מהילדים סובלים מתת-תזונה. שיפור המצב תלוי בתרומות ממדינות המערב, אבל אלה מזהירות כי יפסיקו להעביר סיוע כזה אם הצבא לא יחזור בו מההפיכה.
ארה"ב כבר הקפיאה סיוע בסך 700 מיליון דולר לסודן, וגם שני מיליארד דולר מהבנק העולמי הוקפאו. שגרירים של מדינות במערב הודיעו כי הסיוע ייפסק לחלוטין אם אל-בורהאן ימשיך להחזיק בשלטון. מקורות טוענים כי בצל לחצים מצד גורמים בתוך הצבא שלו ובעקבות "אור ירוק" מרוסיה הוא התעלם מהאזהרות הללו.
פורסם לראשונה: 22:44, 28.10.21