לראשונה אחרי שלושה שבועות, תקופה שבה שיאי המאומתים נשברו מדי יום, התכנס היום (שלישי) קבינט הקורונה. השרים החליטו לצמצם דרמטית את המתווה שיחול כעת בעיקר על אירועים עם התקהלות גדולה בלילה שבין ראשון לשני. לפי המתווה, מחלימים ומחוסנים בשתי מנות זכאים לתו ירוק למשך ארבעה חודשים, מחוסנים בשלוש מנות ויותר זכאים לתו ירוק ללא הגבלת זמן.
כמו כן, שר הבריאות ומומחי המשרד החליטו שהחל מיום שלישי הבא, לא תהיה חובת ביצוע בדיקת קורונה למחלימים ולא מחוסנים ביציאה מהארץ - אך ההחלטה לא נוגעת למדינות שמחייבות את הצגתה בכניסה אליהן. נוסעים שחוו תסמינים בשבועיים שלפני טיסה מחויבים להציג בדיקת אנטיגן מוסדית שלילית.
הגל החמישי - כתבות נוספות
עוד הוחלט כי הכניסה לבתי אבות ומועדוני קשישים תהיה מותנית באנטיגן, והקבינט החליט להמליץ לבצע בדיקה לפני מפגש עם אדם מבוגר. המדינה תסבסד חלקית מוסדות שיקימו עמדות אנטיגן בכניסה אליהם, ועובדים לא מחוסנים במועסדות רווחה, בריאות וחינוך לא יצטרכו להיבדק פעמיים בשבוע. ההחלטות ייכנסו לתוקף בכפוף לאישור ועדת החוקה של הכנסת.
ראש הממשלה נפתלי בנט אמר בפתח הישיבה כי חלפו כמה ימים מאז שיא הגל. "החיסונים עובדים יפה מול התחלואה הקשה וההדבקות. אני מבקש להימנע מהצהרות לפני הדיון, כי ככל שנימנע מהן נהיה יותר גמישים", אמר. "אני רוצה לומר באופן ברור - הממשלה תסייע לעסקים שנפגעו בצורה קשה בגל הזה. הפרטים עוד נידונים ויסוכמו, אך לא נשאיר אף אחד מאחור".
רה"מ הוסיף כי "אנחנו כרגע בעיצומה של המערכה. צפויים לנו עוד שבוע וחצי-שבועיים קשים לפנינו, ולכן, כמו שאמרתי, אני לא רוצה לראות אווירת 'סוף קורס', לא בקרב הציבור ולא כאן בחדרי קבלת ההחלטות. עכשיו זה הזמן שלנו להדק את השמירה על הפגיעים ביותר, על המבוגרים, כדי לצלוח את הגל הזה. הדרך שלנו בממשלה היא דרך רציונלית, מאוזנת ומבוססת עובדות ונתונים. אנחנו לא כאלה שאומרים שצריך לרוץ לסגרים כי הקורונה היא סוף העולם. מצד שני, אנחנו גם לא טוענים שקורונה זו רק שפעת, כי זה פשוט לא נכון. הקורונה היא מחלה שיכולה לפגוע בצורה קשה, וגם להביא למוות. אנחנו בוחרים בדרך המתונה, הנכונה והמאוזנת".
משרד הבריאות הציג לקבינט הקורונה שלוש חלופות למדיניות התו הירוק: ביטול מיידי, ביטול בעוד כמה שבועות, או צמצום משמעותי. "תמונת המצב היא קשה", אמר השר הורוביץ בקבינט. "עומס קשה בבתי חולים, ירידה בהיענות לחיסונים בקרב בני 11-5, אך לצד זאת מקדם הדבקה יורד - סימן ליציאה מהגל". לפי הורוביץ, הגל הנוכחי ייארך עוד כשלושה שבועות.
המומחים שהשתתפו בדיון עדיין לא תמימי דעים בעניין הירידה בחולים במצב קשה. פרופ' ערן סגל אמר שלפי הערכותיו מדובר בעניין של כמה ימים, ומנגד פרופ' ינון אשכנזי אמר שאין ודאות לכך. חוקרי האוניברסיטה העברית אמרו בדיון כי ההאטה בתחלואה הקשה והבינונית תואמת לעצירה בהדבקה שהתרחשה כבר לפני כמה ימים עקב התפתחות חסינות רחבה.
במהלך הדיון שאלה שרת הפנים איילת שקד מתי צפויים להגיע חיסונים שיעילים גם לזן האומיקרון, ורה"מ השיב כי להבנתו אין בשורה בעניין. "הם לא יותר אפקטיביים, הכיוון שמתקדמים אליו זה אישור לחסן מגיל לידה ועד 5". ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, אמרה כי האישור צפוי להתקבל במהלך מרץ. "לא בטוח שהחיסון הזה יהיה יותר טוב", הודתה.
בנט פיצל ההצבעה לשלושה חלקים. הוא שאל מי בעד לבטל את כל התו הירוק ורוב השרים התנגדו, וכך גם כששאל מי בעד להאריך בשבועיים. כשהציע לצמצם את התו הירוק הרוב הצביעו בעד. רה"מ, שר הבריאות ושרת הפנים היו בין המתנגדים להארכת התו הירוק בשבועיים בהצבעה, למרות שבדיון אמרו שתומכים באפשרות הזאת. הסיבה היא ככל הנראה נובעת מהתחייבות של בנט ללפיד וליברמן שהתו לא יוארך.
שרי כחול לבן החליטו להמליץ על דחיית ביטול התו הירוק לעוד שבועיים, אחרי הירידה בתחלואה "אסור לשדר מסר שהחיסונים לא חשובים. אבל נקשיב למומחים ונקבל החלטה", הסבירה שרת המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן שהתנגדה להחלטה שהתקבלה אך מאחר שהיא רק משקיפה בקבינט לא הייתה לה זכות הצבעה.
הורוביץ הדגיש כי התו הירוק יבוטל ברוב בתי העסק כמו מסעדות, חדרי כושר, תרבות וספורט. אך יש לאזן כמה שניתן כדי להגן על האוכלוסיות הפגיעות. בר-לב הוסיף כי הממשלה הצליחה למנוע סגר בהצלחה, אך יש גבול למה שהיא יכולה לחייב את האזרחים.
שר השיכון זאב אלקין הזהיר כי "בשבועיים הקרובים יהיה עומס בלתי-אפשרי על בתי החולים", ולכן ההחלטה בעיניו מסמלת "אווירת סוף קורס". אלקין אמר כי הוא היה מעדיף להאריך את התו הירוק בעוד עשרה ימים. "אנחנו מתמודדים עם הקורונה ומשתדלים לשמור את המשק פתוח", אמר גנץ. "אני לא חושב שהתו הירוק יעודד בשלב הזה התחסנות, אך העיתוי הנוכחי לא מצדיק לוותר עליו".
הורוביץ הצטרף לאלקין ולגנץ ולפיד ענה: "מבחינת הציבור בחוץ אין יותר קורונה ואין יותר תקנות. פספסתם את מה שהמשטרה אמרה שהם לא יודעים להכריח. אם הציבור לא יקבל אז יהיה כאוס". סער הוסיף כי "זה ייצור תחושת ביטחון כוזבת, והיעילות היא מוגבלת. להשאיר את המצב הקיים לדעתי זו טעות. יכול להיות שבעתיד נזדקק שוב לתו הירוק אבל כרגע התועלת מזה היא מועטה אם בכלל, זה יותר אשליה".
השרה לשוויון חברתי אמרה כי בעיניה הנקודה הקריטית ביותר היא האוכלוסיה המבוגרת. "הקריאה להתחסן בחיסון רביעי צריכה להיות יותר מחייבת וחד-משמעית, זה ממש מציל חיים. צריך וחשוב בעייני לאפשר לעסקים באופן וולונטרי לייצר מרחבים בטוחים שמוגנים מהדבקות. שיהיו עסקים שיוכלו להציע ללקוחות הצגה של הנוכחים בה נבדקו. או מסעדה שכולם בה נבדקו. לא לחייב, אלא לאפשר".
משרד הבריאות עדכן הבוקר כי אתמול אובחנו 67,580 נדבקים מאומתים בקורונה. מקדם ההדבקה ירד זה היום השלישי ברצף והבוקר הוא עומד על 0.92 - נתון המעיד על דעיכה, אמנם איטית, של המגפה.
בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 2,788 חיוביים לקורונה, 1,084 מהם במצב קשה. מדובר בירידה לעומת המספר אמש. 247 חולים מחוברים למכונות הנשמה וגם כאן מדובר בירידה קלה. אתמול אושפזו 231 חולי קורונה חדשים במצב קשה - ומדובר במספר היומי הגבוה ביותר מאז פרוץ המגפה. אולם כיוון שרבים מהחולים מחלימים במהירות - מספר החולים הקשים הכולל ירד. אתמול נפטרו 18 חיוביים לקורונה, ובכך מגיע מספר הנפטרים מאז פרוץ המגפה ל-8,804.
פורסם לראשונה: 10:40, 01.02.22