ארצות הברית הודיעה הלילה (בין שלישי לרביעי) כי ממשלו של הנשיא ג'ו ביידן החליט לשלוח לאוקראינה מערכות מתקדמות לירי רקטות לטווח בינוני – סוג נשק קריטי שמנהיגי אוקראינה מתחננים כבר שבועות לקבל בתקווה שיסייע להם לעצור את התקדמות הכוחות הרוסיים בחבל דונבאס שבמזרח המדינה, החבל שהמורדים הפרו-רוסים שולטים כעת ברובו ומתקרבים להשלמת הכיבוש של אחד משני המחוזות המרכיבים אותו – מחוז לוהנסק. סגן שר החוץ הרוסי סרגיי ריאבקוב אמר בתגובה כי הספקת הנשק הזה היא מהלך "שלילי באופן יוצא דופן", ורק תגביר הסיכוי לעימות ישיר בין רוסיה לארה"ב.
המלחמה באוקראינה – הכותרות האחרונות:
• הקרב על סברודונצק: "רוב העיר בידי הרוסים, מפעל כימיקלים הופצץ"
• באירופה מודים: "החרם על נפט רוסי יכאב גם לנו"
• לברוב מכחיש את השמועות: "פוטין לא חולה"
• הלהט"ב שנלחמים ברוסים, עם סמל חד-קרן
מערכות הנשק המתקדמות, מסוג HIMARS, ייכללו בחבילת הסיוע החדשה שוושינגטון תעביר לקייב, בשווי 700 מיליון דולר, והיא תכלול גם מסוקים, טילי ג'וולין נגד טנקים, כלי רכב טקטיים וחלקי חילוף. החלטתה של ארה"ב לספק את מערכות ה-HIMARS התקבלה במסגרת ניסיונה של וושינגטון למצוא את האיזון בין הרצון לעזור לאוקראינה להילחם בהפגזות הרוסיות האינטנסיביות לבין הרצון שלא לספק לקייב כלי נשק שיאפשרו לה לירות אל עומק רוסיה וכך להסלים את המלחמה ואולי אף לגרור את המערב לעימות ישיר עם הרוסים.
מערכות ה-HIMARS שוושינגטון מתכוונת לשלוח כעת לאוקראינים הן מערכות המוצבות על כלי רכב ויכולות לשאת שש רקטות כל אחת. מדובר במערכות עם טווח כפול מאלה שבהן משתמשים הרוסים, והן גם מדויקות יותר מאלה של צבא רוסיה. עקרונית הן מסוגלות לשגר רקטות גם לטווח ארוך יחסית, של כ-300 קילומטרים, אבל לפי שעה התוכנית היא שהן ישמשו לשיגור רקטות לטווח בינוני בלבד, של כ-70 קילומטרים. יתרה מכך: גורמים אמריקניים רשמיים מסרו הלילה כי לפני שאושרה שליחת המערכת, אוקראינה הבטיחה לוושינגטון שלא תירה רקטות לתוך שטח רוסיה.
במאמר אורח שפרסם הלילה ב"ניו יורק טיימס" אישר הנשיא ביידן את החלטתו לספק לאוקראינים נשק מתקדם יותר מזה שסיפקה להם ארה"ב עד עתה, וכתב כי הנשק הזה יאפשר להם לפגוע ביתר דיוק במטרות חשובות בשדה הקרב בתוך אוקראינה. פרסום המאמר בא אחרי שאתמול כבר הבהיר ביידן כי ארה"ב לא תספק לאוקראינה רקטות שאותן תוכל לירות לתוך שטח רוסיה, והלילה כתב הנשיא: "אנחנו לא מעודדים את אוקראינה לתקוף מחוץ לגבולותיה ולא מאפשרים לה לעשות זאת. אנחנו לא רוצים לגרום למלחמה להתארך רק כדי לגרום סבל לרוסיה".
גם גרמניה שולחת טילים, 1,000 חיילים בתרגיל הרוסי
גורם אמריקני רשמי ששוחח הלילה עם התקשורת ציין כי הרקטות המתקדמות שיועברו כעת לאוקראינים יגבירו את יכולתם לפגוע במטרות רוסיות משמעותיות בתוך אוקראינה. ההערכה היא כי קייב תשתמש בהן לפגיעה בכוחות הרוסיים ובבעלי בריתם בחבל דונבאס, בין השאר באזור העיר סברודונצק, שהרוסים תוקפים אותה כעת ללא רחם ומתקרבים לכיבושה.
סברודונצק, נזכיר, היא העיר הגדולה ביותר בדונבאס שטרם נפלה לידי הכוחות הרוסיים, וכיבוש העיר הזו יחד עם ליסיצ'נסק הסמוכה ישלים למעשה את כיבוש מחוז לוהנסק על-ידי הרוסים, ויאפשר לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין להציג לעמו הישג צבאי משמעותי. הבוקר דיווח המודיעין הבריטי כי צבא רוסיה הצליח להתקדם ביממה האחרונה עוד יותר לעבר מרכז סברודונצק, ומושל מחוז לוהנסק שבו שוכנת העיר, סרהי חיידאי, אמר שהרוסים שולטים כבר בכ-70% ממנה. עם זאת, מומחים אומרים שכדי לתקוף ביעילות שכזו את סברודונצק נאלצו אנשיו של פוטין להסיט משאבים מזירות אחרות, ולכן בהן צבאו אינו רושם כעת התקדמות משמעותית, ובחלקן הוא אף סופג מהלומות.
מאז תחילת המלחמה בפברואר, נזכיר, ניסו ארה"ב ובעלות בריתה במערב להלך על חבל דק: מצד אחד לשלוח לאוקראינים נשק הדרוש להם להדיפת הרוסים, ומצד שני להימנע מהספקת סיוע שיגרום לפוטין להרחיב את העימות ולגרום לו לגלוש לחלקים אחרים באירופה. עם הזמן, אחרי שהרוסים נכשלו בניסיונותיהם לכבוש את קייב וערים אחרות בעומק אוקראינה ועברו לנהל קרבות מטווח קרוב יותר עם האוקראינים במזרח אוקראינה ובדרומה, החל המערב להזרים לצבא האוקראיני נשק רב יותר ומתקדם יותר.
בשבועות האחרונים הפציר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי במערב לשלוח לארצו בהקדם שלל מערכות מתקדמות לשיגור רקטות כדי למנוע מרוסיה להמשיך להחריב ערים ועיירות בדונבאס. ההתקדמות הרוסית במזרח הסתמכה בעיקר על ירי ארטילריה מרחוק לעבר הכוחות האוקראיניים, והטווח הגדול של מערכת הרקטות שתסופק כעת יאפשר לצבאו של זלנסקי לפגוע בכוחות הרוסיים ממרחק החורג מהטווח של אש הארטילריה הרוסית. "אנחנו נלחמים על כך שאוקראינה תקבל את מערכות הנשק שלהן היא זקוקה כדי לשנות את טבעה של הלחימה ולהתחיל לנוע מהר יותר ובביטחון רב יותר לעבר סילוק הכובשים", אמר זלנסקי בנאומו האחרון.
כך או כך, כדי להשתמש בנשק החדש שאותו הם עומדים לקבל יזדקקו הכוחות האוקראיניים לאימונים מיוחדים, ולשם כך יידרשו לפחות שבוע או שבועיים של הכשרה. ארה"ב מתכוונת להעביר את הנשק הזה לאוקראינה במהירות האפשרית כדי לקדם את התהליך.
הבוקר, זמן קצר אחרי הודעת האמריקנים על שליחתן של מערכות הרקטות המתקדמות, הכריז משרד ההגנה הרוסי כי הכוחות הגרעיניים של רוסיה יערכו תרגיל במחוז איבנובו, צפונית-מזרחית למוסקבה. המשרד מסר שכ-1,000 חיילים ישתתפו בתרגיל, וכי ייעשה בו שימוש ביותר מ-100 כלי רכב, בכלל זה כלי רכב לשיגור טילים בליסטיים בין-יבשתיים מסוג יארס. בהמשך הודיעה רוסיה גם כי השלימה ניסוי בטיל השיוט ההיפר-סוני "זירקון" וכי תציב אותו לפני סוף השנה בפריגטה חדשה שלה השייכת לצי הצפוני. זו תהיה הפריגטה הרוסית הראשונה המצוידת בטיל זה באופן קבוע.
לפני הצהריים, שעות אחרי הודעת ארה"ב על העברת מערכת הרקטות HIMARS לאוקראינה, הודיע קנצלר גרמניה אולף שולץ כי ארצו החליטה לספק לאוקראינים מערכות הגנה מסוג IRIS-T, שהן מערכות טילי קרקע-אוויר. ערב המלחמה ובתחילתה, נזכיר, סירבה גרמניה לשלוח נשק קטלני לאוקראינים, בהתאם למדיניות ארוכת שנים שבמסגרתה היא מנסה להימנע משלהוב סכסוכים זרים, אבל בחודשים האחרונים, גם לנוכח הישגיו המרשימים של צבא אוקראינה, היא שינתה את עמדתה. היום ציין שולץ שמאז תחילת המלחמה שלחה גרמניה לאוקראינה יותר מ-15 מיליון קליעים, 100 אלף רימוני יד ויותר מ-5,000 מוקשים נגד טנקים.