נשיא רוסיה ולדימיר פוטין קרא לממשלה בקייב להיכנע אם ברצונה להביא לסיום הקרבות, ואף איים כי אם תמשיך בדרך ההתנגדות היא מסכנת את מעמדה של אוקראינה כמדינה, אך המראות בשטח מהערים שכבר נכבשו על ידי הכוחות הרוסיים צפויים להפיח רוח קרב נוספת בקרב הנשיא וולודימיר זלנסקי ואנשיו. כמו אתמול, גם הערב (ראשון) דווח על מפגינים רבים שיצאו למחות נגד הכיבוש הרוסי בערים שנפלו לידי צבאו של פוטין, וכעת דווח כי כמה מהם נפצעו מאש שנפתחה לעברם.
המלחמה באוקראינה – כתבות נוספות:
• דקה אחר דקה: עדכונים שוטפים מהמלחמה
• ההדף הצמיד אותי למכונית – ואז הגיע הפגז השני | רון בן ישי בלב ההפצצה באירפין
• בנט המתווך: מאחורי הקלעים של הטיסה החשאית למוסקבה
• פוטין מבודד: החברות שהפסיקו לפעול ברוסיה
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לדווח ולצלם? לחצו כאן
לפי דיווח בתקשורת האוקראינית, לפחות חמישה בני אדם נפצעו מירי של הכוחות הרוסיים בעיר נובה קחובקה, עיר בת כ-45 אלף תושבים השוכנת בסמיכות לעיר הגדולה חרסון, שנכבשה גם היא במסגרת ניסיונה של רוסיה לכבוש את כל הרצועה הדרומית של אוקראינה ולנתק אותה לחלוטין מחופי הים השחור. הירי, כך דווח, נפתח במהלך הפגנה גדולה למדי ברחובות נובה קחובקה, שבה השתתפו כ-2,000 בני אדם. אחד המפגינים תיעד את המחאה מגג של בית בכיכר בעיר, בעודו מנופף בדגל הכחול-צהוב של אוקראינה: מתחתיו נראו המונים מנופפים גם הם בדגל הלאום. המשתתפים אף הפריחו לאוויר בלונים שאליהם נקשר דגל אוקראינה.
המפגינים בנובה קחובקה קראו לחיילים הרוסים לעזוב את העיר, והפגנה דומה עם מאות משתתפים דווחה היום גם בעיר הכבושה קלאצ'נקה. גם בחרסון עצמה דווח אתמול על הפגנה בת כ-2,000 בני אדם, וגם אז נטען כי החיילים הרוסים פתחו באש, אך לאוויר. בשבוע שעבר דווח גם על הפגנות גדולות בערים הכבושות ברדיאנסק ומליטופול.
במקביל, ארה"ב ובעלות בריתה במערב ממשיכות לבחון דרכים כדי לסייע לממשלה האוקראינית במאמץ המלחמתי שלה בצבא הרוסי – במקביל לסנקציות אפשריות נוספות כדי להדק את טבעת החנק על כלכלתה של מוסקבה. אמירה חשובה בהקשר הזה השמיע הערב מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן: בריאיון לרשת CNN אמר כי וושינגטון בוחנת כעת יחד עם בעלות בריתה האירופיות את האפשרות של חרם על ייבוא נפט מרוסיה.
תעשיית הנפט והגז הרוסית, נזכיר, מהווה נתח מרכזי ביותר מהכנסותיה של הממשלה הרוסית, אך עד עתה נמנעו במערב מהטלת סנקציות משמעותיות על התעשייה הזו, הן בשל התלות הגבוהה של מדינות אירופה בגז ובנפט מרוסיה, והן בשל החשש מההשפעות שיהיו לסנקציות כאלו על מחיר הנפט בעולם כולו.
הקריאה הנואשת של זלנסקי: "אל תתנו לנו למות לאט"
לדברי בלינקן, כעת מקיימות ארה"ב ובעלות בריתה האירופיות "דיונים אקטיביים מאוד" בנוגע לחרם או הגבלות כלשהן על הנפט הרוסי, אך הוא הדגיש שצעדים שכאלו חייבים לבוא לצד הבטחה ש"תהיה די אספקת נפט לשווקים בעולם". ב-CNN מציינים כי אף שארה"ב עצמה לא צורכת נפט רב מרוסיה, זו מספקת לשווקים בעולם כ-90,000 חביות נפט מדי יום, לפחות לפי הנתונים של חודש דצמבר אשתקד, וחרם על הנפט הזה צפוי להביא לפיכך להביא לזינוק נוסף במחיר הנפט.
לחרם על הנפט הרוסי קוראת הממשלה האוקראינית כבר ימים ארוכים, ודבריו של ביידן מגיעים אחרי שבמהלך הלילה האחרון קיים הנשיא האוקראיני זלנסקי מפגש וירטואלי עם מחוקקים בקונגרס בוושינגטון. הסנאטור הדמוקרטי ג'ו מנצ'ין אמר כי השיחה עם זלנסקי הייתה "סוריאליסטית", ובריאיון לרשת NBC תיאר את דבריו של זלנסקי למחוקקים באופן הבא: "רק תעזרו לי. אני אלחם את המלחמה שלי, אבל תנו לי את הכלים לעשות זאת. זו טעות עבורנו, עבור כל אחד בעולם החופשי, להסס". מנצ'ין, יצוין, הגיש ביום חמישי האחרון הצעת חוק הקוראת לחרם על הנפט הרוסי, והוא טוען כי ארה"ב יכולה למנוע עלייה במחיר הנפט באמצעות הזרמת נפט רב יותר מהמאגרים שלה לשווקים בעולם.
במקביל ללחץ הכלכלי של מדינות המערב, שורה ארוכה של חברות מצטרפות בזו אחר זו לחרם על רוסיה, ובכך רק מגבירות את בידודה מהכלכלה העולמית. הערב חברת האשראי "אמריקן אקספרס" הודיעה כי היא מפסיקה את כל פעילותיה ברוסיה ובבלארוס, ובכך הצטרפה ל"וויזה" ול"מסטרקארד" שכבר הודיעו על צעד שכזה בלילה הקודם.
במסגרת קריאת העזרה שלו למערב, הנשיא זלנסקי דורש גם שברית נאט"ו תאכוף מעל שמי ארצו אזור אסור לטיסה, אולם הקריאה הזו נדחית באופן נחרץ על ידי מדינות הברית, בראשן ארה"ב, מחשש שבכך יידרשו ליירט בעצמן מטוסים רוסיים ולהיכנס לעימות צבאי ישיר מול הצבא הרוסי. הנשיא ולדימיר פוטין איים אתמול שכך בדיוק יקרה.
בסרטון וידאו שפרסם זלנסקי בצהריים הוא חזר על הדרישה להטיל אזור אסור לטיסה, אחרי שדיווח כי שמונה טילים רוסיים פגעו בנמל תעופה אזרחי בעיר ויניצה השוכנת מערבית לקייב, באמצע הדרך בינה לבין לבוב, ולדבריו הטילים הללו השמידו את נמל התעופה באופן מוחלט. הוא טען כי רוסיה "ממשיכה להרוס את התשתיות שלנו, את החיים שלנו, את מה שבנינו, שבנו הורינו, סבינו ודורות רבים של אוקראינים". הוא הטיח גם דברים קשים במנהיגי המערב: "אנחנו בני אנוש, וזו חובתכם האנושית להגן עלינו, להגן על אזרחים, ואתם יכולים לעשות את זה. אם לא תעשו את זה, ואם אפילו לא תתנו לנו מטוסים כדי שנוכל להגן על עצמנו, המסקנה היחידה שתיוותר היא שאתם רוצים שנמות לאט מאוד".
מטוסי קרב מפולין? העסקה שנשקלת, והאיום הרוסי
כפי שציין בדבריו, זלנסקי מבקש גם מהמערב מטוסי קרב חדשים במקום אלו שכבר נהרסו בלחימה עם הרוסים. גם הדרישה הזו התקבלה תחילה בספקנות, אך כעת אמר בלינקן כי וושינגטון שוקלת אותה ברצינות. לפי דיווחים בתקשורת האמריקנית, במסגרת העסקה שנשקלת פולין תעביר לאוקראינה מטוסי קרב מתוצרת רוסית, כמו מיג-29 – כאלו שהטייסים האוקראינים מכירים היטב – ובתמורה, פולין תקבל מארה"ב מטוסי קרב מסוג F-16.
עם זאת, ב"ניו יורק טיימס" הדגישו כי בממשלה בוורשה הביעו ספק באשר לעסקה שכזו, וחוששים כי העברת מטוסי קרב לאוקראינה תיראה בעיני מוסקבה כצעד של השתתפות אקטיבית במלחמה. הטענה הזו, יש לציין, עומדת בסתירה מסוימת לעובדה שמדינות המערב כבר מזרימות נשק קטלני רב, כמו טילים נגד מטוסים וטנקים, לממשלה האוקראינית. בהקשר דומה יצוין כי הערב הזהיר משרד ההגנה במוסקבה מפני האפשרות שמדינות זרות יספקו לחיל האוויר האוקראיני גישה לשדות התעופה שלהן. במוסקבה אמרו כי מהלך שכזה עשוי להיחשב כהשתתפות של אותן מדינות בעימות הצבאי.
בינתיים, בשטח נמשכים הקרבות ביומה ה-11 של המלחמה: הצבא הרוסי ממשיך במאמץ לכבוש ערים ברצועה הדרומית של אוקראינה, כשלחימה קשה במיוחד מדווחת בעיר מריופול שלחופי ים אזוב בדרום-מזרח. העיר הזו מכותרת כבר ימים ארוכים, והרשויות שם מזהירות ממשבר הומניטרי חמור במיוחד, שבמסגרתו לכ-400 אלף התושבים שנצורים בעיר אוזלים כעת המים והמזון, וגם אספקת החשמל נקטעה.
הפסקת האש במריופול קרסה שוב
בצהריים אמור היה להתנהל פינויים של אלפים מהתושבים הנצורים במריופול, ולשם כך הוכרזה באזור הפסקת אש זמנית לכמה שעות, אלא שממש כמו אתמול, שעה קלה אחרי תחילת הפינוי האשימו שני הצדדים זה את זה בהפרה של הפסקת האש, ולאחר מכן הודיע הצלב האדום כי הפינוי הופסק. "אי אפשר לקיים מסדרונות הומניטריים", אמר אנטון גרשנקו, בכיר במשרד הפנים האוקראיני, "כי רק המוח החולה של הרוסים מחליט מתי להתחיל לירות ובמי".
בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס שהתפרסם הבוקר אמר ראש העיר מריופול ודים בויצ'נקו מהמרתף שממנו הוא מנהל כעת את המאמצים להציל את העיר: "הם הורסים אותנו. הם עובדים באופן שיטתי כדי לוודא שהעיר נצורה. הם לא נותנים לנו אפילו את האפשרות לספור את הפצועים וההרוגים, כי ההפגזות לא פוסקות". בויצ'נקו בן ה-44 סיפר כי כמו תושבים רבים אחרים, גם הוא לא הצליח ליצור קשר עם יקיריו בימים האחרונים, משום שרוב האנשים אינם יכולים להטעין כעת את הטלפונים שלהם. הוא סיפר כי בנו משרת בחזית המלחמה, וכי אמו, שתי הסבתות שלו ומשפחתו של אחיו הצעיר מסתתרות במקלטים מתחת לאדמה: "אני לא יכול ללכת אפילו לראות אם הם חיים, כי ההפגזות לא נפסקות".
במסגרת הלחימה בדרום אוקראינה גובר החשש שהרוסים ינסו לכתר גם את עיר הנמל אודסה שבדרום-מערב. זו העיר השלישית בגדולה באוקראינה, וכיבושה יהווה מכה קשה עבור הממשלה בקייב ולגישה שלה לים השחור. בצהריים הזהיר זלנסקי כי הכוחות הרוסיים נערכים כעת להפציץ ולהפגיז את אודסה, וטען כי הדבר יהיה בגדר "פשע מלחמה". אודסה שרויה במתח כבר ימים ארוכים, ובאולפן ynet התראיין אמש ישראלי שעדיין שוהה שם, ותיאר כיצד הוצבו ברחוב הראשי באודסה מחסומים מאולתרים, "קיפודי מתכת" נגד טנקים: "זה נראה כמו סוף העולם", אמר.
שעה קלה אחרי דבריו של זלנסקי הזהיר אולכסיי דנילוב, מזכיר המועצה לביטחון לאומי של אוקראינה, כי רוסיה מרכזת כעת כוחות בניסיון להקיף את דניפרו, העיר האוקראינית הרביעית בגודלה. הוא ציין כי אף שמוסקבה מרכזת כעת את מאמציה בניתוק אוקראינה מהים השחור, היא עדיין מתכוונת לכבוש בהמשך את הבירה קייב, גם אם לא התקרבה אליה בימים האחרונים.
מאמצי התיווך נמשכים: פוטין שוחח שוב עם בנט
בבירה עצמה טרם דווח על קרבות, אך ביישובים השוכנים בסביבתה כן מתרחשים כעת חילופי אש והפגזות. הבוקר הופגזה נקודת מפגש לאזרחים מפונים באזור אירפין שבפרברים המערביים של קייב, בשעה שאזרחים עברו במקום, ושלושה בני אדם נהרגו שם, בהם שני ילדים. שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" באוקראינה, רון בן ישי, שהה באותם רגעים באזור ההפגזה הרוסית, ודיווח כיצד הוא עצמו הוצמד לדלת של מכונית כתוצאה מההדף של אחד הפיצוצים. בהמשך ראה בעצמו את גופות ההרוגים, אב ושני ילדיו.
במקביל נמשכים המאמצים הדיפלומטיים במערב לשכנע את פוטין להורות על הפסקת הלחימה. אחרי שאתמול נפגש עמו במפתיע ראש ממשלת ישראל נפתלי בנט, שטס בחשאי למוסקבה ובהמשך ערך ביקור בזק בברלין, הערב הודיע הקרמלין כי השניים ערכו שיחת טלפון נוספת. בטלפון שוחח היום פוטין גם עם נשיאי טורקיה וצרפת, אלא שמפרטי השיחות שהתפרסמו עולה כי הנשיא הרוסי ממשיך להתבצר בדרישותיו לכניעה אוקראינית. הקרמלין מסר כי פוטין אמר לארדואן שרוסיה מוכנה לקיים דיאלוג עם אוקראינה ועם "השותפים הבינלאומיים", אך הדגיש בפניו כי המבצע הצבאי הרוסי באוקראינה ייעצר רק אם הכוחות האוקראיניים יחדלו להילחם ורק אם דרישותיה של רוסיה ייענו. לפי הקרמלין, בשיחה שב פוטין וטען כי בניגוד לדיווחים במערב, המבצע הרוסי מתנהל לפי התוכנית ובהתאם ללוח הזמנים שנקבע לו.
בהמשך פוטין שוחח כאמור עם הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון, בשיחה שלפי ארמון האליזה נמשכה כשעה ו-45 דקות. לפי ארמון האליזה, פוטין הכחיש שכוחותיו פוגעים במכוון באזורים מאוכלסים, והבטיח שהיעדים שהציב עבור הפלישה יושגו בכל מקרה, "דרך משא ומתן או דרך מלחמה", לשון הודעת ארמון האליזה. היעדים הללו, נזכיר, הם פירוזה מנשק של אוקראינה, הפיכתה לניטרלית בעימות עם המערב ו"דה-נאציפיקציה" שלה – התייחסות לטענה השקרית שאוקראינה מונהגת בידי ניאו-נאצים.
בשיחה קרא מקרון לפוטין להימנע מפעילות צבאית בקרבת תחנות הכוח הגרעיניות של אוקראינה, על רקע השריפה שפרצה בסוף השבוע שעבר במתחם תחנת הכוח זפוריז'יה, התחנה הגרעינית הגדולה ביותר באירופה, בעקבות הפגזות שביצע לעבר המתחם הצבא הרוסי. פוטין, נמסר, הבטיח למקרון שאין לו כוונה לפגוע באתרים שכאלו.
על רקע דברים אלו של מקרון, הביעה הערב הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית דאגה מהאופן שבו מנהלים כעת הרוסים את זפוריז'יה לאחר שנכבשה. בהודעה שפרסם ראש סבא"א, רפאל גרוסי, נאמר כי אנשי הצוות האוקראינים של תחנת הכוח ממשיכים לתפעל אותה, אולם הם נתונים כעת לפיקוח הדוק של אנשי הצבא הרוסי. אנשי הצוות, נמסר, לא יכולים לבצע אף פעולה – כולל פעולות תחזוקה שגרתיות – מבלי לקבל אישור מהרוסים. הצבא הרוסי, נטען עוד, שיבש את יכולות התקשורת שלהם וניתק את הגישה שלהם לאינטרנט. גרוסי מסר כי הוא "מודאג מאוד מההתפתחויות הללו", והוסיף כי יש לאפשר לאנשי הצוות לבצע את עבודתם ב"תנאים יציבים, ללא התערבות חיצונית או לחץ לא מוצדק".