קרבות רחוב עזים ממשיכים להתחולל גם היום (שלישי) בעיר סברודונצק שבמזרח אוקראינה, כחלק מניסיונה של רוסיה להרחיב את אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס. העיר הזו עומדת במוקד הלחימה בדונבאס, והאוקראינים דיווחו הבוקר כי מוסקבה שולחת לשם עוד ועוד כוחות בניסיון נוסף להביא לכיבושה המוחלט.
סברודונצק, נזכיר, שוכנת במחוז לוהנסק, אחד משני המחוזות שמהם מורכב דונבאס, לצד מחוז דונייצק. כיבושה של העיר יקרב מאוד את צבא רוסיה להשלמת כיבושו של מחוז לוהנסק כולו. זוהי גם העיר הגדולה ביותר בדונבאס שטרם נפלה לידי הרוסים ובעלי בריתם. בסוף השבוע דיווחו האוקראינים כי אחרי שהרוסים כבשו 70% מהעיר, הם הצליחו להדוף אותם מעט לאחור, וכי השליטה בה חצויה.
קרבות הרחוב העזים שניטשים בעיר חוללו בה הרס עצום, וכבר בחודש שעבר דיווחו האוקראינים כי לפחות 1,500 אזרחים נהרגו בה. מושל לוהנסק, סרחיי היידאי, טען היום בשיחה עם סוכנות הידיעות AP כי ללוחמים אוקראינים יש בעיר "דרגות שונות של הצלחה". לדבריו, המצב בעיר משתנה במהירות, אך האוקראינים מצליחים להדוף את המתקפות הרוסיות. ראש העיר אולכסנדר סטריוק השמיע אמש אמירה דומה, ואמר כי המצב בעיר משתנה "בכל שעה". חיידאי ציין כי מלבד ארטילריה כבדה, הרוסים נעזרים בקרב על העיר גם במטוסי קרב ובמסוקים.
לקרב על סברודונצק התייחס בצהריים גם שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו, שטען כי כוחותיה של מוסקבה הצליחו "לשחרר" לחלוטין את אזורי המגורים בעיר, וכי נמשך כעת הניסיון להשתלט על פרבריה ועל האזור התעשייתי שלה. שויגו ציין כי הכוחות הרוסיים השתלטו כבר על כמה וכמה עיירות בלוהנסק, וכי כעת 97% מהמחוז נמצא בידי הרוסים או המורדים הפרו-רוסים.
שויגו טען בנוסף כי 6,489 חיילים אוקראינים נפלו בשבי הרוסי מאז תחילת הפלישה ב-24 בפברואר, ומתוכם 126 נפלו בשבי רק בחמשת הימים האחרונים. את הטענות הללו כמובן לא ניתן לאמת. בהקשר זה יצוין כי המורדים הפרו-רוסים במחוז דונייצק הכריזו כי בכוונתם להעמיד לדין שלושה גברים בריטים שנפלו בשבי ושימשו לכאורה כ"שכירי חרב" למען אוקראינה. אם יורשעו, אותם אזרחים בריטים עלולים לעמוד בפני גזר דין מוות.
אחת ממטרותיה של רוסיה בקמפיין בדונבאס הוא לכתר את הכוחות האוקראיניים המוצבים שם, ולשם כך היא מנסה לקדם לאזור כוחות ממזרח, מדרום ומצפון. הבוקר דיווח המודיעין הבריטי בעדכון היומי שלו כי רוסיה ממשיכה בניסיון לחסום את דרכם של הכוחות האוקראינים בסברודונצק, באמצעות התקדמות מכיוון איזיום בצפון, ומכיוון דרום, סמוך לעיירה פופסנה. לפי המודיעין הבריטי, התקדמות הרוסים מאזור פופסנה התעכבה לאורך השבוע האחרון, בעוד דיווחים על הרעשות ארטילריות כבדות סמוך לאיזיום רומזים על אפשרות שמוסקבה נערכת למתקפה מחודשת בחזית הזו.
לקרבות בסברודונצק התייחס אמש הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי, שבסרטון הלילי שהוא מפרסם בתום כל יום אמר כי "הגיבורים שלנו לא מוותרים על העמדות שלהם" בעיר. מוקדם יותר, בשיחה עם כתבים אתמול, אמר שלרוסים אמנם יש יתרון מספרי בקרב בסברודונצק, אבל לכוחות האוקראינים יש לחלוטין סיכוי להשיב להם מלחמה. בנאומו אמש הזהיר זלנסקי כי הרוסים מתכוונים לכבוש גם את העיר זפוריז'יה שבדרום-מזרח המדינה, עיר שבה מתגוררים כ-700,000 בני אדם, ושכיבושה יהווה מכה קשה עבור אוקראינה ויקרב מחדש את הצבא הרוסי לעומק המדינה. "באזור זפוריז'יה, המצב מאיים מאוד", אמר זלנסקי, ימים אחדים אחרי שביקר בקו החזית באזור.
בצהריים נשא דברים נוספים בכנס מקוון, והכריז כי ארצו לא תהיה מוכנה לקבל מצב של קיפאון או מבוי סתום, וכי עליה לפעול להשגת שליטה מלאה על השטחים שכבשו הרוסים. הוא הוסיף כי "איבדנו כבר יותר מדי אנשים מכדי שנוכל פשוט לוותר על הטריטוריה שלנו". ברקע לדברים הללו ניצב חשש בקייב מאפשרות שבעקבות התארכות המלחמה המערב יתקשה להמשיך לשלוח לה סיוע צבאי וכלכלי נרחב – וינסה ללחוץ עליה במקום זאת להגיע לפשרה מול רוסיה.
תמיכה בסוגיה הזו קיבל בצהריים זלנסקי מראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון – שהנשיא האוקראיני כינה אותו היום "בעל ברית גדול", ובירך אותו על כך ששרד את הצבעת האי-אמון שנערכה לו אמש. אחרי אותה הצבעה כינס הבוקר ג'ונסון ישיבת קבינט והקדיש בה תשומת לב גם למצב באוקראינה: ג'ונסון אמר כי אל למעצמות המערב ללחוץ על קייב להסכים למה שכינה "עסקת שלום גרועה", וציין כי הסכמים שכאלו לרוב לא מחזיקים מעמד. דוברו של ג'ונסון הוסיף שהוא אמר בישיבה כי "העולם צריך להימנע מתוצאה שבה התוקפנות של פוטין תיתפס כמשתלמת".
מוקדם יותר, הבוקר, חשפה סוכנות הידיעות AP כי בעקבות עסקת חילופי גופות בין אוקראינה לרוסיה ביום שבת האחרון הועברו לקייב עשרות גופות של לוחמים אוקראינים שנהרגו במהלך ההתבצרות הממושכת במפעל "אזובסטל" בעיר מריופול, עיר הנמל האסטרטגית בדרום-מזרח אוקראינה שהרוסים השלימו את כיבושה בחודש שעבר. בעסקה שהוכרזה בסוף השבוע ונערכה בקו החזית באזור זפוריז'יה העבירה רוסיה לאוקראינה 160 גופות, ואוקראינה העבירה לידי רוסיה גם היא 160 גופות של חיילים רוסים. הממשלה האוקראינית לא ציינה אילו גופות הועברו לידיה, אך כעת אישרו בפני AP גורמים בכירים במיליציית "אזוב" האוקראינית, שלוחמיה לקחו חלק מרכזי בהגנה על "אזובסטל", כי אותן גופות שייכות ללוחמים שנהרגו שם. הגורמים ציינו כי הגופות הועברו במשאיות לבירה קייב לשם זיהוי באמצעות בדיקות DNA, וכי לפי ההערכות 52 מהן שייכות ללוחמים מגדוד "אזוב".
לכותרות בעולם עלתה היום מחדש סוגיית התבואה האוקראינית, שבמערב מאשימים כי רוסיה חוסמת בכוונתה את העברתה ליעדים ברחבי תבל, באמצעות המצור הימי שהיא מטילה על הנמלים האוקראינים בים השחור, במטרה להחריף את משבר המזון העולמי ולסחוט מהמערב הקלות בסנקציות החריפות שהוטלו עליה. מוסקבה מכחישה זאת וטוענת כי הסיבה לחסימת התבואה האוקראינית תורמים בין היתר מוקשים שהציבה אוקראינה במי הים השחור כדי למנוע מתקפות רוסיות, ובצהריים קרא הקרמלין לקייב להסיר את אותם מוקשים ימיים.
בקרמלין הבטיחו כי דרך מסדרונות שייפתחו באמצעות הסרת המוקשים רוסיה לא תבצע מתקפות, וכי הדבר יאפשר לספינות משא לעזוב את הנמלים האוקראיניים. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הצהיר שאותן ספינות יידרשו לעבור בדיקה על ידי הצי הרוסי לפני שיורשו להיכנס לנמלים האוקראיניים, ויקבלו "סיוע" רוסי בחזרה אל מים בינלאומיים. באוקראינה, שמאשימה במקביל את רוסיה בגניבת התבואה שלה באזורים שנכבשו בדרום המדינה, טרם הגיבו להצעה הרוסית.
סוגיית התבואה עוררה הלילה סערה בדיון בנוגע לאוקראינה במועצת הביטחון של האו"ם: השגריר הרוסי וסילי נבנזיה יצא מחוץ לדיון בהפגנתיות, לאחר שנשיא המועצה האירופית שארל מישל האשים שרוסיה מנסה להחריף את משבר המזון העולמי בכוונה תחילה. "בואו נהיה כנים, הקרמלין משתמש בהספקת מזון כמו טיל חשאי נגד מדינות מתפתחות", אמר מישל בדיון. "ההשלכות הדרמטיות של המלחמה של רוסיה זולגות לכל רחבי העולם, מזניקות את מחירי המזון, מדרדרות אנשים לעוני – ומערערות את היציבות באזורים שלמים".