אוקראינה דיווחה אחר הצהריים (שלישי) שרוסיה תקפה את מגדל הטלוויזיה בקייב - ובתקיפה נהרגו חמישה בני אדם, ועוד חמישה נפצעו. קייב דיווחה על פיצוצים באזור מגדל הטלוויזיה, ולרשת עלו סרטונים שבהם נראה עשן מיתמר ממנו. בעקבות ההתקפה הופסקו זמנית שידורי ערוצים מקומיים.
משרד החוץ האוקראיני דיווח שהתקיפה הייתה ליד האנדרטה לקורבנות הטבח בבאבי יאר וגינה את ה"ברבריות" הרוסית. נבדק אם נגרם נזק לאנדרטה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הגיב הערב למתקפה בקייב ואמר: "מה הטעם להגיד 'לעולם לא עוד' במשך 80 שנה, אם העולם ממשיך לשתוק כשפצצה נופלת באותו אתר של באבי יאר? לפחות חמישה נהרגו. ההיסטוריה חוזרת על עצמה".
המלחמה באירופה – עדכונים אחרונים:
• עדכונים שוטפים מאוקראינה: דקה אחר דקה
• רוסיה, נאט"ו, המורדים, ארה"ב: מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• קייב: "המתקפה על חרקוב ברברית; דיפלומטים נטשו את נאום לברוב
• חשש ממשבר הומניטרי בערים הנצורות: "התרופות נגמרות"
• פוטין דבק במסורת: מה שלא הולך בכוח, ילך ביותר כוח | רון בן ישי
כשעה לפני תקיפת מגדל הטלוויזיה בקייב, מעט לפני השעה 16:00, פרסם משרד ההגנה הרוסי הודעה שלפיה הוא עומד לתקוף אתרים בקייב השייכים לשירותי הביטחון של אוקראינה וליחידת מבצעים מיוחדת שלה, וכן מתקני תקשורת שמשמשים ל"מתקפות מודיעיניות" של אוקראינה. בהודעה קראו הרוסים לכל מי שנמצא בסמוך לאותם אתרים להתרחק מהמקום.
לקייב מתקרבת שיירה גדולה של הצבא הרוסי, ויועץ לנשיא אוקראינה זלנסקי אמר בצהריים כי הכוחות הרוסיים חותרים כעת להטיל מצור על הבירה קייב ועל העיר השנייה בגודלה במדינה, חרקוב, שנמצאת בצפון-מזרח אוקראינה. בצהריים דיווח משרד הפנים האוקראיני כי לפחות עשרה בני אדם נהרגו ועוד 35 נפצעו בהפצצות בחרקוב.
על רקע תצלומי הלוויין של השיירה הרוסית - שלפי דיווחים באורך 64 ק"מ - אמר גורם אמריקני לרויטרס שהקצב של ההתקדמות הרוסית לעבר קייב ביממה האחרונה לא היה משמעותי. לדבריו חלה האטה בהתקדמות השיירה בעקבות מחסור בדלק ובעיות לוגיסטיות, אך ייתכן שגם כתוצאה מארגון מחדש ושינויים בדרך הלחימה בשטח. הגורם הוסיף שהרוסים הופתעו מעוצמת ההתנגדות האוקראינית, וחווים "בעיות מוראליות" בקרב הלוחמים שלהם.
המודיעין האוקראיני הזהיר הערב כי רוסיה נערכת לפרובוקציה ש"תצדיק" כניסה של כוחות בלארוסיים לאוקראינה וסיוע במלחמה לרוסיה, שלפי דיווחים כרגע לא עומדת ביעדים שהציבה לעצמה. לפי המודיעין האוקראיני כ-300 טנקים בלארוסיים נמצאים בקרבת הגבול עם אוקראינה.
בצהריים דיווחו כלי תקשורת ברוסיה כי מחר אמור להתקיים סבב שיחות נוסף עם אוקראינה, במסגרת המגעים להפסקת אש – אחרי שהשיחות שנערכו אתמול בגבול אוקראינה-בלארוס הסתיימו ללא תוצאות. באוקראינה לא אישרו לפי שעה את הפרטים. נשיא אוקראינה זלנסקי אמר היום שכדי שהשיחות יוכלו להתקיים רוסיה חייבת להפסיק להפציץ ערים ברחבי המדינה. הערב שוחח זלנסקי עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. זלנסקי אמר לאחר מכן כי הוא וביידן שוחחו על המנהיגות האמריקנית בכל הנוגע לסנקציות נגד רוסיה ולסיוע לאוקראינה. "אנחנו חייבים לעצור את התוקף בהקדם האפשרי. תודה לך על תמיכתך!", הודה זלנסקי לביידן בציוץ בטוויטר.
בינתיים נמשכת הלחימה ברחבי אוקראינה: המושל של מחוז סומי בצפון-מזרח המדינה הודיע אחר הצהריים על חילופי שבויים: המושל, דמיטרו ז'יביצקי, פרסם ברשתות החברתיות תיעוד של חייל רוסי שנלקח בשבי. בתיעוד נראה החייל באזיקים, ואומר שהוא נולד בשנת 1997 בעיר אומסק שברוסיה ושהוא מוחלף בתמורה לחמישה לוחמים אוקראינים.
מוקדם יותר הודיע משרד ההגנה של רוסיה כי הכוחות הרוסיים ניתקו לחלוטין את צבא אוקראינה מים אזוב, השוכן מצפון לים השחור, וכי כוחות המורדים הפרו-רוסים הגיעו לגבול מחוז דונייצק וחברו שם אל צבא רוסיה. מדובר בהתקדמות הצבאית הגדולה ביותר שעליה הכריזה היום רוסיה, והיא באה כשברקע איומיה המרומזים של מוסקבה כי המלחמה עלולה לגלוש להתנגשות בינה לבין מדינות אחרות באירופה. בצהריים התייחס מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג בביטול-מה להצהרות שפיזר ביומיים האחרונים ולדימיר פוטין בנוגע לשימוש אפשרי של ארצו בנשק גרעיני, ואמר כי למרות איומים אלה הברית הצפון-אטלנטית אינה רואה צורך להעלות את רמת הכוננות הגרעינית שלה.
מעצמות המערב המשיכו אחר הצהריים לגנות את המתקפה הרוסית ברחבי אוקראינה, על רקע סנקציות מחמירות ובידוד הולך וגובר של רוסיה בזירה הבינלאומית - וההחלטה שלא לשלוח כוחות לאדמת אוקראינה. ראש ממשלת צרפת ז'אן קסטקס אמר היום שמלחמת רוסיה-אוקראינה היא "נקודת מפנה בהיסטוריה". לדעתו היא תימשך זמן רב ויהיו לה השלכות משמעותיות על עתידה של אירופה.
קסטקס תקף את פוטין ואמר שנשיא רוסיה "שיקר לנשיא צרפת עמנואל מקרון, לקהילה הבינלאומית ולאזרחי רוסיה". מקרון נפגש בחודש שעבר עם פוטין בקרמלין. הנשיא הצרפתי, שניסה לתווך בין מוסקבה לקייב כדי למנוע מלחמה באירופה, אמר לאחר אותה פגישה שפוטין התחייב בפניו שלא יגרום להסלמה.
בבית הלבן אמרו אחר הצהריים שארה"ב בוחנת אם במהלך הפלישה של רוסיה ותקיפותיה באוקראינה היא מבצעת פשעי מלחמה. מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר במקביל למועצת זכויות האדם של האו"ם כי ה"פשעים" הרוסיים כוללים פגיעות בבתי חולים, בתי ספר ובנייני מגורים.
בצהריים המשיכה רוסיה לפזר איומים צבאיים מרומזים בתגובה לסנקציות האדירות שהטיל עליה המערב, סנקציות שספק אם מוסקבה שיערה שיהיו עוצמתיות כל כך. אחרי ששר האוצר הצרפתי ברונו לה מר הבטיח הבוקר לנהל "מלחמה כלכלית" נגד רוסיה כעונש על פלישתה לאוקראינה, השיב לו יו"ר המועצה לביטחון לאומי של רוסיה והנשיא לשעבר דמיטרי מדבדב בציוץ בטוויטר: "שמור על הלשון שלך, אדוני! אל תשכח שבהיסטוריה האנושית מלחמות כלכליות לעתים די קרובות הפכו למלחמות אמיתיות".
בינתיים מצטברים עוד סימנים שהלחץ הכלכלי על מוסקבה הולך וגובר. המיליארדר הרוסי מיכאיל פרידמן, שנמנה עם האוליגרכים שעליהם הטיל המערב סנקציות בימים האחרונים, קרא בצהריים להפסיק את המלחמה באוקראינה והביע דאגה עמוקה מההשלכות ההרסניות שיהיו לסנקציות על רוסיה. "המשבר הזה יעלה בחיי אדם ובנזק לרכוש שייגרמו לשתי מדינות שעמיהן חיו כאחים במשך מאות שנים", כתב לקרמלין. במערב, נזכיר, מקווים שגם הלחץ על האוליגרכים הרוסים, שרבים מהם מקיימים קשרים הדוקים עם הקרמלין, יכריע בסופו של דבר את פוטין ויגרום לו לסגת. דמיטרי פסקוב, דוברו של נשיא רוסיה, התעקש בצהריים כי עיצומים לעולם לא יגרמו למוסקבה לחזור בה בעניין אוקראינה.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ממשיך מצדו לפרסם הצהרות כדי לעודד את אזרחיו ולוחמיו לעמוד מול הרוסים, ובצהריים הצהיר: "איש לא ישבור אותנו". זלנסקי האשים את רוסיה כי היא פועלת בכוונה תחילה לפגוע בילדים אוקראינים. אחרי שאתמול חתם על בקשה רשמית לאיחוד האירופי לצרף את אוקראינה לשורותיו, בצהריים הצהיר: "אירופה חייבת להוכיח שהיא אתנו. אנחנו נלחמים להיות חברים שווים באירופה".
נשיא מועצת אירופה שארל מישל הצהיר בצהריים כי מוסדות האיחוד האירופי והמדינות החברות בו יצטרכו לבחון ברצינות את בקשת ההצטרפות של אוקראינה – והגדיר אותה "בקשה לגיטימית". לצד זה הודה כי הגשת הבקשה האוקראינית היא צעד סמלי בלבד לפי שעה, משום שבקרב 27 המדינות החברות אין כעת תמימות דעים בנוגע להרחבת האיחוד. עצם בקשתה של אוקראינה להצטרף לאיחוד האירופי היא התרסה כלפי רוסיה, שבמערב מדגישים כל העת כי יצאה למלחמה מלכתחילה כדי לעצור את ההתקרבות של קייב למערב ולהשאיר אותה באזור ההשפעה הרוסי.
בינתיים מאותתת בריטניה כי הבידוד הבינלאומי של רוסיה צפוי רק להחריף. אחרי שבימים האחרונים סולקה מוסקבה או הושעתה משלל ארגונים, אירועי תרבות ותחרויות ספורטיביות, בהם האירוויזיון ומוקדמות המונדיאל, בצהריים הצהירה לונדון כי על הפרק עומד גם סילוקה של רוסיה ממועצת הביטחון של האו"ם. רוסיה, נזכיר, היא אחת החברות החזקות ביותר באו"ם – היא נמנית עם חמש חברות המועצה שיש להן זכות וטו, כלומר האפשרות לסכל כל הצבעה שאינה לרוחה, גם אם מושג לה רוב. לא ברור כמה ממשי האיום הבריטי.
בהצהרה פוליטית נדירה מצדו הצטרף בצהריים הנסיך צ'רלס, מי שצפוי להיות המלך הבא של בריטניה, למגנים את רוסיה. הנסיך הבריטי כינה את הפלישה הרוסית לאוקראינה "מתקפה ברוטלית", ואמר כי ערכי הדמוקרטיה והחירות "נמצאים היום תחת התקפה באוקראינה בדרך הכי חסרת מצפון שיש".
פורסם לראשונה: 18:03, 01.03.22