השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אמר הבוקר (ראשון) בריאיון לגל"צ כי ראש הממשלה בנימין נתניהו "מתחיל לגלות פתיחות מסוימת" לעידוד הגירה של פלסטינים מרצועת עזה. במקביל, גורם מדיני בכיר התייחס הבוקר לביקור שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף בציר נצרים ביום חמישי, וקריאתו להתיישבות יהודית בעזה: "זה לא עומד על הפרק".
השר הוסיף כי "רעיונות כמו התיישבות ברצועת עזה הם ברוכים. צריך לזכור שבסופו של דבר זה העונש הכי גדול למה שעשו לנו ב-7 באוקטובר. בפעמים היחידות שניצחנו את האויבים שלנו, זה כשלקחנו מהם שטח. לכבוש את רצועת עזה זה בהחלט רעיון, אבל חייב להודות שאותי זה לא מספק. אני רוצה גם עידוד הגירה, ואני חושב שצריך לאפשר להם להגר מרצון לארצותיהם".
לדבריו, "רק אתמול ראיתי באחד הערוצים אדם מעזה שמתחנן שיתנו לו לצאת משם. אני חושב שיש רבים כאלה. אני עובד קשה מול רה"מ כדי שזה יקרה, ואני מתחיל לגלות אצלו פתיחות מסוימת לעניין. אני מקווה שרה"מ בסופו של דבר יבין שזו הדרך, לעודד הגירה".
בשבועות הקרובים, נציין, שואפים מתנחלים ו"לובי הימין" לקדם את ביטול חוק ההתנתקות ברצועה, כחלק מיישום תוכניתם. בתמיכה של חברי כנסת מהליכוד והציונות הדתית, בהם צבי סוכות, עמית הלוי ואריאל קלנר, פועלים בימים אלה תנועת "נחלה" וראש מועצת שומרון יוסי דגן - להתניע מהלך לביטול החוק.
מי שהצליח להשלים מהלך שכזה עוד קודם לכן, ביחס ליישוב חומש שפונה מצפון השומרון בהתנתקות, היה דגן. למעשה, ביטול החקיקה סלל את הדרך לקידום ההתיישבות בחומש, לאחר שהמשטרה פעלה נגד ראשי הישיבה במקום והוציאה נגדם צווי מעצר בעקבות החלטת בג"ץ. "הניצחון במלחמה הוא גם להחזיר שטח שהיה שלנו", אמר דגן. "ניסינו לעשות דברים אחרת והניסוי לא הצליח. ההתיישבות תתחיל בצפון הרצועה - ובהמשך לכל צפון השומרון".
בריאיון לאולפן ynet התייחס הבוקר דגן לפיגוע ליד אריאל ביום שישי, וגם להתיישבות בעזה: "שיטת ההכלה פשטה את הרגל וצריך לשנות אותה. אומר בצורה פשוטה - גם לראשי מערכת הביטחון וגם לדרג המדיני. אני לא מוסמך לומר האם להגביל תנועה או לא, אבל צריך להגביל או לסגור מחסומים. לא ייתכן שלא יהיה בידוק ביטחוני. רכב שעובר - שייבדק. בנס נפצעו 9 ולא היו הרוגים".
לדבריו, "ההתיישבות היא מענה ישיר לכך, גם בגוש קטיף וגם בשומרון. אם אנחנו רוצים לתקן, לא יעזור שום דבר. לקחת משהו סמלי אחד בצפון הרצועה. להקים שם יישוב אחד. במזרח התיכון מול הברברים של החמאס - זה מה שיביא תמונת ניצחון. לקחת בחזרה שטח".
למרות תמיכה של רוב חברי הקואליציה בדרך זו או אחרת, המשמעות של ביטול החוק היא דרמטית, וההצעה תשנה ככל הנראה משמעותית את היחס למהלך בקרב משרדי הממשלה. כחלק מפעילות תנועת "נחלה" לקידום המהלך, הגיע בחמישי שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף לציר נצרים עם פעילת הימין דניאלה וייס וחברי התנועה, שפועלים להקמת התיישבות יהודית בתוך רצועת עזה. השר תועד מביט על מפה, שעליה נכתב באנגלית: "מפת גרעיני ההתיישבות בעזה".
בסיור בגבול עזה אמר גולדקנופף כי "ההתיישבות היהודית כאן היא התשובה לטבח הנורא והתשובה לבית הדין הבינלאומי בהאג, שבמקום לדאוג ל-101 החטופים, בחר להוציא צווים נגד ראש הממשלה ושר הביטחון". הוא הוסיף כי "החלוצים כאן במסירות נפש שאין לה אח ורע. כשתבוא החלטת ממשלה, משרד השיכון יתמוך ויחזק את המאמצים להקמת התיישבות יהודית כאן - שזו גם התשובה לטרור".
גולדקנופף אינו השר היחיד שמביע עניין בהתיישבות בעזה, שם עדיין מוחזקים 101 חטופים. ביום שני שעבר המשיך שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לקרוא לקדם "הגירה מרצון" של עזתים - ואף קרא לכבוש את כל הרצועה. "אפשר וצריך לקחת אחריות אזרחית בעזה, עלויות? קשקוש בלבוש, זה לא עולה כל כך הרבה כסף", אמר סמוטריץ' בכנס של מועצת יש"ע.
מנגד, שר החוץ גדעון סער הצהיר בחמישי כי ישראל איננה מתכוונת לשלוט בחיי האזרחים בעזה. במסיבת עיתונאים משותפת עם מקבילו הצ'כי יאן ליפבסקי, הוסיף כי המלחמה בעזה תסתיים כאשר ישראל "תשיג את מטרותיה" - השבת החטופים המוחזקים בידי חמאס, והבטחת חוסר השליטה של ארגון הטרור בעזה. לדבריו, השלום הוא "בלתי נמנע", אך אינו יכול להתבסס על "אשליות".
מתיחות בין המפלגות החרדיות על רקע הביקור בעזה
בעקבות ביקורו של השר גולדקנופף בעוטף עזה עם פעילי התיישבות, נמתחה עליו ביקורת מצד גורמים בש"ס. "זה לא הזמן", אמר הבוקר שר העבודה יואב בן צור (ש"ס) בראיון לאתר 'כיכר השבת'. "קודם כל צריך לחזק את היישובים בקו הגבול ואת יישובי הדרום שנפגעו, להחזיר אותם לביתם ולשקם אותם. רק אחר כך נתעסק ביישובים חדשים".
חבר כנסת נוסף מש"ס הוסיף בשיחות סגורות: "המטרה שלנו היא חוק הגיוס, אחזקת עולם הישיבות ושירותי הדת. התיישבות זה טוב, אבל לא לשם כך נבחרנו. אין טעם להשקיע זמן בתוכניות לא ריאליות בעזה".
בעוד שבאגודת ישראל רומזים לשיתוף פעולה עם הציונות הדתית ועוצמה יהודית בנושא הסדרה התיישבותית בעזה - בתמורה לתמיכה בחוק הגיוס - גורמים בדגל התורה ובש"ס מתנגדים בחריפות למהלך. בש"ס טרם הגיבו רשמית לדברים.