כניסתה של עינב צנגאוקר, אימו של החטוף מתן שמוחזק בשבי חמאס כבר 453 ימים, לכנסת נמנעה הבוקר (רביעי), "בשל העובדה כי על אף הבטחותיה החוזרות והנשנות, המשיכה להפר באופן חמור את הסדר במשכן". כך מסרה דוברות הכנסת, שהוסיפה: "מדובר בהתנהלות בלתי מקובלת שלא ניתן לאפשרה בין כותלי הכנסת". אם החטוף הטיחה: "חברי הקואליציה מנסים להשתיק משפחות חטופים".
לדבריה, "איך זה הגיוני שהבן שלי חטוף במשמרת של 120 חברי כנסת, ואין לי את הזכות לבקר אותם במשכן? הם מפחדים לשמוע מה קורה לחטופות והחטופים בזמן שהם מעבירים תקציבים וסוחרים בג'ובים בשביל עצמם. הילדים והילדות שלנו מעונים ונאנסים בשבי חמאס - והם מונעים מאיתנו לזעוק את זעקתם, לסיום המלחמה ולעסקה כוללת שתציל אותם".
עינב הוסיפה כי תכננה להגיע הבוקר לכנסת כדי "להגיש לעוצמי העיניים במשכן" את דוח משרד הבריאות "שמפרט על הגיהינום שמתן שלי ושאר החטופים עוברים בשבי". אך לדבריה, "אמיר אוחנה בשירות נתניהו החליט להשתיק אותי - והוא מסרב לאפשר לי להיכנס ולהשמיע את הזעקה של מתן ושל שאר החטופים. יותר משנה שמסיתים נגד משפחות חטופים והיום בחסות הכנסת הופכים אותנו לאויב העם.
"אמיר אוחנה מתחבא מאחורי משמר הכנסת בזמן שהבן שלי ושאר החטופים עוברים שואה במנהרות", זעקה. "אם הילדים שלך אוחנה היו נאנסים לא היית עולה לכנסת לזעוק? אבל כשזה הילד של מי שהצביעה בשבילך ובשביל נתניהו אתה מונע כניסה לכנסת".
דוברות הכנסת ציינה כאמור כי הכניסה שלה למשכן נמנעה בשל הפרות סדר חמורות, בהן "מניעת קיום תקין של דיוני ועדות, ניסיון לזרוק בקבוק זכוכית על אורח במשכן, ואיום, בנוכחות מפקד אבטחת המשכן, לדקור את האורח לו הייתה סכין ברשותה". בדוברות ציינו כי "נערכו איתה שיחות אישיות רבות כדי להמשיך ולאפשר את כניסתה למשכן, בכפוף להתחייבות שמקרים מעין אלה לא יחזרו, אך בצער רב הם חזרו שוב ושוב.
"משכך, הוחלט על-ידי מפקד המשכן למנוע את כניסתה", אמרו. "החלטה זו אף נמסרה לה אמש באופן מכבד על-ידו בשיחה בה צוין בפניה כי נוכח התנהגותה - לא נותרה לו כל ברירה. הכנסת תמשיך לחבק את משפחות החטופים לצד שמירה על הנהלים, הסדר התקין ושלומם של באי המשכן".
לפני כשבועיים התפרצה עינב לדיונים בשתי ועדות בכנסת, ובהמשך הוצאה ממנה על-ידי אנשי משמר הכנסת. תחילה, בוועדת פיתוח הנגב והגליל, צנגאוקר הטיחה מילים קשות בשר זאב אלקין. "שישרוף לך הלב, כי לי שורף הלב שאין אסטרטגיה ואין תוכנית ליום שאחרי", אמרה לו בזעם. "למה החיילים שלנו נופלים שם (ברצועת עזה; ס"ח)? כדי לשמור על טונה של סוכר או טונה של קמח?".
בהמשך, צנגאוקר עברה לוועדת החוקה בראשות שמחה רוטמן, שדן בהצעת החוק לקיצוץ דמי החבר בלשכת עורכי הדין. היא הפעילה את הסרטון של בנה מהשבי, וצרחה לעבר יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן: "על איזה דמי חבר אתה מדבר? מה עם דמי החבר שמשלמים החטופים כבר יותר מ-400 ימים?". רוטמן יצא להפסקה, אך צנגאוקר המשיכה במאבקה: "לא תשתיקו אותנו. עסקה חלקית גוזרת גזר דין מוות על מתן, על החיילים, ועל האבות שנשארו בשבי".
זעם באופוזיציה: "החלטה עלובה ומבזה, כתם שחור על הכנסת"
באופוזיציה זעמו על ההחלטה לא להכניס את צנגאוקר לכנסת. ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר כי "ההחלטה להצר את צעדיה של עינב צנגאוקר, שבנה מתן חטוף בעזה, ולמנוע ממנה כניסה לכנסת, בית הנבחרים הישראלי - היא החלטה עלובה ומבזה. יו"ר הכנסת, שרי הממשלה וחברי הכנסת של הקואליציה צריכים לשמוע בהכנעה את הדברים שיש לה לומר ולהחזיר לה את הבן שלה, לא להתקרבן כמו חבורת פחדנים".
ח"כ נעמה לזימי הוסיפה: "במקום לחסום כניסה לכנסת מאמא של חטוף שמנסה להציל את הבן שלה ואת הערכים של המדינה, צריך לחסום כניסה לכנסת למפקירי החטופים והחטופות, ערלי הלב וחסרי המוסר. אחר כך הם ידליקו נרות חנוכה, ישירו וידברו על ניסים ואחדות. צבועים וציניים. כתם על המדינה הזאת".
סגן יו"ר הכנסת ח"כ מאיר כהן פנה ליו"ר הכנסת אוחנה בדרישה לשנות את ההחלטה. "זו החלטה שאינה רק שגויה מוסרית אלא גם מסמנת כתם שחור על הכנסת. משכן הכנסת, הוא הבית של כולם, חייב להישאר פתוח בפני כל אזרחית ואזרח, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר באם שזועקת את כאבה הגדול על בנה שחטוף בעזה", אמר.
גם ח"כ מירב כהן יצאה נגד קבלת ההחלטה, ואמרה: "אמא לחטוף בעזה, עינב צנגאוקר- לא יכולה להיכנס. משה 'שמאלנים בוגדים' מירון- אהלן וסהלן, לאיזו ועדה תרצה להיכנס היום?".
מטה משפחות החטופים גינה את מניעת כניסתה של עינב צנגאוקר לכנסת ישראל גם כן, ומסר כי "היא מגיעה לכנסת כדי להשמיע את זעקת בנה ושאר החטופים - ולדרוש את השבתם. ההחלטה למנוע את כניסתה היא פגיעה בזכות הבסיסית של משפחות החטופים להשמיע את קולן במקום שבו מתקבלות ההחלטות הגורליות ביותר. בית הנבחרים חייב להיות פתוח תמיד עבור משפחות החטופים שנאבקות על הדבר הבסיסי ביותר - השבת יקיריהן הביתה".
רוטמן עצר את דברי המשפחות השכולות - והודיע על הפסקה
בוועדת החוקה הבוקר ביקש יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן מבני משפחות שכולות מאסון 7 באוקטובר לסיים את דבריהם. כשדרשו להמשיך לדבר, הודיע רוטמן על יציאה להפסקה - ולא חידש את הדיון. יו"ר הוועדה אמר לנציגים כי הם מדברים כבר 10 דקות, למרות שציין מראש כי יינתנו חמש דקות. רפי בן שטרית, אביו של אלרועי שנפל בקרב ב-7 באוקטובר, זעם: "לבן שלי בנחל עוז לא היו חמש דקות - אפילו לא 10 שניות להתארגן".
כשרוטמן היה בחוץ ההורים השכולים המשיכו לדבר. יורם יהודאי, אביו של רון יהודאי שנרצח בנובה, פרץ בבכי. רוטמן אמר מצידו כי "בני המשפחות מקבלים זמן להשמיע דבריהם בדיוני הוועדה באופן שמאפשר את קיום עבודת הכנסת. אפשרתי למשפחות לדבר ללא הפרעה למעלה משליש מזמן הדיון שנקבע מלכתחילה, אך לצערי נאלצתי לבטל ישיבה שנקבעה מראש בהשתתפות מוזמנים, כי הגיעה חברת כנסת בליווי משפחות נרצחים, נפגעים וכלי תקשורת, כדי לפוצץ ישיבה ולא לאפשר את קיומה".
לדבריו, "אני מקפיד לאפשר גם בדיונים קצרים לבני משפחות שכולות ולבני משפחות החטופים לקבל זמן כדי להשמיע את דבריהם ואת קול זעקתם, זה קורה בישיבות קצרות וכך קרה גם בישיבה הזו. אך לא ניתן לקבל מציאות בה משתמשים במשפחות שכולות ובמשפחות חטופים לצורך פוליטי. אעמוד על כך שדיוני הוועדה יתקיימו כסדרם".
ממועצת אוקטובר נמסר: "הגענו היום לכנסת, משפחות 7 באוקטובר, כדי לספר על הבנים והבנות, האחים והאחיות, החברים והחברות שלנו שנרצחו ונפלו בקרב. באנו כדי לספר עליהם ולדרוש צדק למענם, באמצעות הקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר האסון הנורא בתולדות המדינה. במקום לשמוע את זעקת המשפחות, ח"כ רוטמן בחר להשתיק אותנו.
"מי שמנסים לטייח את המחדל סותמים לנו את הפה", זעמו. "חברי כנסת שמשתיקים משפחות שכולות זו חרפה שלא הייתה בהיסטוריה של מדינת ישראל. לא נירתע מהבריונות של חברי הכנסת ונמשיך להיאבק עד שתוקם ועדת חקירה ממלכתית".