סעודיה, זו שאירחה את הפסגה הערבית-איסלאמית בשבוע שעבר, מקיימת כבר למעלה מחודש אירוע שונה לחלוטין. ב-12 באוקטובר נפתחה בממלכה "עונת ריאד", שתימשך עד מרץ 2025. מדובר בפסטיבל ענק של אירועים שונים, מוזיקליים, תרבותיים, אופנתיים, קולינריים וספורטיביים, המתאימים לילדים ומבוגרים ופרוסים על פני מספר אזורים בריאד. באזורים השונים נפתחו פארקי שעשועים, מסעדות, תערוכות וגנים מטופחים, כולל גן חיות.
הפסטיבל השנתי, המתקיים מאז שנת 2019, הוא חלק מהחזון הסעודי 2030, שמטרתו לגוון את מקורות ההכנסה של סעודיה, בין היתר באמצעות תיירות, ולצמצם את התלות של הממלכה בהכנסות מנפט לטווח הארוך. הפסטיבל מושך אליו מדי שנה מיליוני מבקרים, וכבר בחודש הראשון הגיעו אליו כוכבים ערבים ובינלאומיים מוכרים ורבים. העומד מאחורי האירוע המפואר הוא טורקי אל-שייח, המוכר בממלכה הסעודית גם כיו"ר רשות הבידור הסעודית.
לצד התשבחות ברשת, הפסטיבל גם סופג השנה ביקורות קשות ממספר כיוונים, הן בשל המצב באזור והן בשל התכנים והמופעים המוצגים בו. המבקרים טוענים כי עצם קיום האירוע בתקופה כזו, שבה מתנהלת מלחמה בת יותר משנה ברצועת עזה ובלבנון, לא הגיוני.
הביקורות הקשות החלו כבר ב"עונת ריאד 2023". בשנה שעברה נפתח הפסטיבל בסוף אוקטובר, החודש הראשון של מלחמת חרבות ברזל, וההשטאג שפורסם אז היה "עזה מושמדת וריאד חוגגת". למרות זאת הפסטיבל נמשך, ועד לסיומו הגיע אליו מספר שיא של 20 מיליון מבקרים, מהמדינה ומחוצה לה. באותו השטאג ובאחרים משתמשים המבקרים ברשת גם השנה כדי לתקוף את סעודיה על החגיגות בזמן מלחמה. הביקורת מופנית בעיקר למנהיגים הסעודים, ליורש העצר מוחמד בן סלמאן ולטורקי אל שיח.
הביקורות הקשות התגברו בעקבות תצוגת אופנה של המעצב הלבנוני אלי סעב שהתקיימה בשבוע שעבר במסגרת הפסטיבל. מדובר באחד האירועים המרכזיים של "עונת ריאד" השנה. התצוגה נערכה תחת הכותרת "1,001 עונות מאת אלי סעב" ולפי פרסומים ערביים שילבה "אסתטיקה מודרנית עם מורשת ערבית". עוד נכתב כי היא נוצרה "בהשראת סיפורי אלף לילה ולילה". תצוגת האופנה כללה גם מופע של הזמרות סלין דיון, קמילה קביו והזמרת ג'ניפר לופז. לופז ספגה אש ברשת על הריקודים והלבוש החושפני במופע שלה, שבעיני גולשים רבים לא תאמו את אופייה הדתי של הממלכה. סעודיה מכונה "ארץ שני המסגדים הקדושים", על שם המסגדים במכה ובאל-מדינה, ומתנגדי המופע טוענים שהוא חילל את קדושת הממלכה.
אחת הגולשות העלתה לרשת X (לשעבר טוויטר) סרטון של הזמרת קמילה קביו מתצוגת האופנה ותקפה: "סליחה, שליח האל, סליחה על הסרטון הזה, סליחה שבזמן שבעזה נלחמים, בריאד מקיימים את עונת הפורנו כדי לשלול מהחברה את הזהות הדתית שלה. איפה האנשים החופשיים של סעודיה שירסנו את טורקי אל שיח והבריונים שלו". בחשבון אחר שביקר את תצוגת האופנה נכתב "איפה הכוכבים האמיתיים? בשמיים" והוזכרה המלחמה בעזה ובלבנון.
נראה שראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי לא התרגש מהביקורות נגד המעצב הלבנוני. לפי פרסום רשמי לבנוני, מיקאתי התקשר לברך אותו ואמר לו: "האירוע הזה מוכיח שהיצירתיות הלבנונית חזקה מכל אתגר ומסוגלת להתגבר על כל המרחקים". ראש הממשלה בירך גם את ערב הסעודית, "המאמצת יצירתיות בכל התחומים".
אירוע נוסף במסגרת פסטיבל ריאד שעורר ביקורות, גם מצד בכיר החות'ים מוחמד אל-בוחיתי, הוא תצוגת האופנה של המעצב הסעודי עדנאן אכבר, שהתקיימה באוקטובר במסגרת שבוע האופנה של ריאד. נמתחה ביקורת על התפאורה, שהזכירה לחלק מהצופים דגם של הכעבה, המבנה הקדוש למוסלמים שנמצא במכה ושאותו נוהגים להקיף בטקס החאג'. ברשת טענו כי תצוגת האופנה ביזתה את ההקפות, משום הדוגמניות הקיפו את הדגם. אירוע דומה נרשם ב"עונת ריאד 2023": גם אז נטען כי מסכים מרובעים שהוצבו על רחבת אחד המופעים מזכירים יתר על המידה את הכעבה וכי מדובר בחילול הקודש.
אל-בוחיתי, הבכיר החות'י, פרסם בחשבונו ברשת X תמונה מתצוגת האופנה של עדנאן אכבר ותמונה נוספת מהשנה שעברה וכתב: "החזרה על סצנת הריקודים סביב דגם הדומה לכעבה, בצורה המחקה את ההקפות במהלך החאג', ועוד באירוע שנקרא 'עונת ריאד', כמו 'עונת החאג'', מאשרת שלא מדובר רק בצירוף מקרים, אלא בתוכנית חיצונית שמי שמפקח על ביצועה הוא מוחמד בן סלמאן".
העוינות בין החות'ים לסעודיה נמשכת עוד מימי מלחמת האזרחים בתימן. סעודיה הסונית תמכה לאורך השנים בממשל המתנגד לחות'ים, בעוד יריבתה המסורתית איראן השיעית תומכת בחות'ים. בחודשים שלפני מלחמת חרבות ברזל דווח על התקרבות להסכם בתימן, אך בסופו של דבר לא נרשמה פריצת דרך. לא ברור מה הייתה הכוונה מאחורי התפאורה שעליה זעם אל-בוחיתי, אבל "עונת ריאד" מבליטה שוב את המאבק שבו סעודיה נמצאת בין השמירה על המסורת לבין הניסיון שלה לפרוץ קדימה עם תוכניותיה השאפתניות.