לאחת הפסיקות הדרמטיות בתולדות ארצות הברית יש משמעויות מרחיקות לכת - וכבר מעכשיו: לאחר שהרוב השמרני בבית המשפט העליון בארצות הברית ביטל אתמול (שישי) את פסק הדין ההיסטורי "רו נגד ווייד", החלו מדינות רבות לאמץ חוקים שיאפשרו להן לאסור על הפלות כמעט באופן מיידי.
בתשע מדינות האיסור על הפלות כבר נכנס לתוקף. מדובר באלבמה, ארקנסו, קנטקי, לואיזיאנה, מיזורי, אוקלהומה, דרום דקוטה, ויסקונסין ויוטה. איידהו, צפון דקוטה, ויומינג וטנסי צפויות לאסור על הפלות בימים הקרובים, ועוד 12 מדינות נוספות - אף הן מדינות בשליטה רפובליקנית - עשויות גם כן לבצע מהלך דומה בעתיד הקרוב.
ההחלטה של העליון בארצות הברית תוביל לכך שעל מנת לבצע הפלה, נשים ייאלצו לנסוע למדינה אחרת שבה ההליך חוקי, לקנות ברשת גלולות נגד הריון או לבצע הפלה באופן בלתי-חוקי ומסוכן.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הבהיר בנאומו, שבו אמר כי המדינה "הוחזרה 150 שנה לאחור", כי יילחם על מנת שכל אישה שתרצה לנסוע למדינה אחרת כדי לבצע הפלה, תוכל לעשות זאת. בציוצים שפרסם אחר כך כתב כי "הממשל שלי יגן על זכות הנשים לקבלת אמצעי מניעה ומתן תרופות להפסקת הריון בצורה בטוחה בעשרת השבועות הראשונים להריון. הפסיקה של העליון מסכנת את חיי ובריאות הנשים באמריקה, אבל רוב המדינות בארצות הברית עדיין מכירות בזכות האישה לבחור".
משמעות השוני בחוקי ההפלות במדינות השונות הוא שכבר עתה נשים רבות נאלצות לנסוע למדינה אחרת כדי לעבור את ההליך הרפואי. למשל, בטקסס מדי חודש 1,400 נשים בממוצע נוסעות למדינות אחרות לביצוע הפלות. תומכי הזכות להפלות התאספו בוושינגטון עם פרסום ההחלטה, ומאות הפגינו מחוץ לבית המשפט העליון בוושינגטון. במקביל להן חגגו תומכי "הזכות לחיים", הכינוי שנתנו לעצמם המתנגדים להפלות.
"הלב נשבר מכך שאנחנו חוזרים ללמוד את השיעורים הכואבים מהזמנים שלפני פסיקת 'רו', זמנים שבהן אישה הייתה בסכנת מוות עקב הפלות לא-חוקיות", כתבה מישל אובמה לאחר ההחלטה. "זמנים שבהם הממשל כפה על נשים להמשיך בהריון שאותו הן לא רצו, ואז נטש אותן ברגע שהתינוקות נולדו. זה מה שחוו האמהות והסבתות שלנו, ועכשיו אנחנו שוב שם".
"זה רגע קשה, אבל הסיפור שלנו לא נגמר שם", אמרה הגברת הראשונה לשעבר. "גם אם לא נראה עכשיו שאנחנו יכולים לעשות הרבה, אנחנו כן יכולים - ואנחנו חייבים. אני מפצירה בכם לתעל את התסכול והכעס שלכם למעורבות בארגונים התומכים בזכות להפלות. הלב שלנו אולי נשבר היום, אבל מחר אנחנו חייבים למצוא את האומץ להמשיך קדימה וליצור את אמריקה הצודקת שכולנו ראויים לה".
הקומיקאית איימי שומר האשימה את בית המשפט העליון בקביעת זכויות נשים לפי "הכוונות של חבורת אנסים בעלי עבדים, שמתו לפני מאות שנים". היא תקפה את שופט העליון ברט קוואנה, שהואשם שתקף מינית כמה נשים, וכתבה באינסטגרם: "האוטונומיה של גוף האישה לא צריכה להיקבע על ידי גברים שהואשמו בתקיפה מינית".
קים קרדשיאן פרסמה מסר בודד וחד באינסטגרם: "באמריקה, לרובים יש יותר זכויות מלנשים". הזמרת טיילור סוויפט כתבה כי היא "מבועתת" מהפסיקה. סוויפט, ששיתפה מחדש את דברי מישל אובמה, כתבה: "אחרי כל כך הרבה שנים של לחימה עבור זכות האישה על גופה, ההחלטה של היום ביטלה זאת מאיתנו".
ההחלטה היא שיא של עשורים בניסיון של מתנגדי ההפלות לאסור עליהן - והפכה לאפשרית לאחר המינוי של שלושה שופטים מהצד הימני של המפה הפוליטית האמריקנית על ידי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. אותם שלושה הצביעו בעד ביטול פסק הדין מ-1973, ביחד עם שני שופטים שמרנים נוספים. שלושה שופטים ליברלים התנגדו. נשיא בית המשפט העליון בארצות הברית, השמרן ג'ון רוברטס, הצטרף אליהם - אבל זה לא מנע את ביטול "רו נגד ווייד". בהצבעה אחרת, על ביטול פסק דין בערכאה נמוכה יותר, תמך רוברטס בעמדת יתר השמרנים.
ההכרעה ניתנה בעקבות הניסיון של מדינת מיסיסיפי לחדש את האיסור על הפלות במדינה הרפובליקנית, החל מהשבוע ה-15 להריון. מיסיסיפי פנתה לעליון במטרה לבטל את "רו נגד ווייד", שמתבסס על הזכות לפרטיות במסגרת החוקה האמריקנית, וקובע כי יש להגן על זכותה של אישה להפסיק את ההריון. מיסיסיפי דרשה מהעליון לבטל גם פסיקה נוספת, מ-1992, שאשררה את הזכות להפלה ואף אסרה על חוקים שמגבילים "שלא לצורך" את הגישה להפלה עד השבוע ה-24 להריון - השלב שבו העובר עשוי לשרוד מחוץ לרחם.
בזמן שהמדינות "האדומות" ממהרות לאסור על הפלות, במדינות "הכחולות" - המעוזים הדמוקרטיים - הבטיחו שיעשו הכול כדי לאפשר לנשים ממדינות אחרות לעבור אצלן את ההליך. ראש העיר ניו יורק אריק אדאמס הבטיח: "העיר שלנו תהיה מקלט בטוח למבקשות לעבור הפלה".
ב"ניו יורק טיימס" נכתב כי חברות מובילות בארצות הברית, ובהן טסלה, airbnb, נטפליקס וסטארבקס, הודיעו כי הן ישלמו לעובדות שירצו לבצע הפלות את הוצאות הנסיעה ממדינות שיאסרו הפלות אל מדינות שיתירו אותן.
הפלה היא אחת הסוגיות הרגישות ביותר בפוליטיקה האמריקנית, ומעוררת מחלוקות קשות כבר עשרות שנים. נוצרים שמרנים ונבחרי ציבור רפובליקנים רבים מנסים כבר שנים לבטל את פסק הדין. לפי סקר שערך בשנה שעברה מכון Pew רוב האמריקנים, 59%, מאמינים שהפלה צריכה להיות חוקית ברוב המקרים, או בכולם, בעוד ש-39% מאמינים שיש לאסור עליה.
ההחלטה אתמול הייתה השנייה תוך 24 שעות שהרתיחה את הדמוקרטים. שלשום פסק בית המשפט העליון של ארצות הברית שהחוקה האמריקנית מגנה על זכותם של האזרחים לשאת נשק בפומבי לצורך הגנה עצמית. אותה החלטה היא ניצחון חשוב למתנגדי הגבלות הנשק בארה"ב, על רקע שורת מעשי טבח מחרידים שהיו בשבועות האחרונים - בהם הטבח בבית הספר היסודי בעיירה יובלדי בטקסס, ומסע ההרג במרכול בעיר באפלו במדינת ניו יורק.
העליון פסל במקרה זה חוק של מדינת ניו יורק מ-1913. החוק קובע שתושבים שמעוניינים לשאת נשק בפומבי צריכים לשכנע את הרשויות שנשקפת להם סכנה, ושיש להם "סיבה הולמת" לקבלת ההיתר. נשיא ארה"ב ביידן אמר אחרי אותה פסיקה שהוא "מאוכזב מאוד" ושההחלטה "סותרת את השכל הישר ואת החוקה, וצריכה להטריד מאוד את כולנו".
אתמול, לראשונה זה כמה עשורים, אושרה בבית הנבחרים האמריקני הצעת חוק דו-מפלגתית שנועדה להגביל במעט רכישת כלי נשק. ההצעה תרחיב את בדיקות הרקע לרוכשי אקדחים צעירים, תמנע ממורשעים באלימות במשפחה לרכוש כלי נשק ותאפשר למדינות בארצות הברית לחוקק חוקי "דגל אדום" שיקלו על הרשויות להחרים כלי נשק מאנשים שיוגדרו מסוכנים. כמו כן, במסגרת ההצעה ימומנו תוכניות לבטיחות בבתי הספר ותוכניות למניעת אלימות ולבריאות הנפש.