מבצע צה"לי מיוחד: 2,500 חיילים עובדים מאתמול (א') בשלוש משמרות מסביב השעון לייצור 1.9 מיליון ערכות בדיקה ביתיות ומהירות לקורונה. זאת, על מנת לסייע בפתיחת שנת הלימודים, ותחת דד-ליין צפוף במיוחד - להשלים את המשימה עד ליום רביעי הקרוב.
המבצע הצבאי מתפרס על שלושה בניינים בבסיס הגדול בצה"ל, קרית ההדרכה (עיר הבה"דים), בהם אולם הכדורסל הגדול של הבסיס. זאת, בפיקוח מהנדסי תעשייה וניהול של קצין הלוגיסטיקה הראשי, תא"ל רונן כהן, ונציגי משרדי הבריאות והחינוך. המטרה היא להספיק לשנע את הערכות ל-259 רשויות מקומיות במבצע תובלה מהיר - ולחלקן לכל הורי תלמידי כיתות א' עד ט' עד לתחילת שבוע הבא. מטרת המבצע היא שכל תלמיד ייבדק בביתו בטרם תחילת שנת הלימודים, בכדי לשלוח למוסדות החינוך רק תלמידים שליליים לנגיף, ובכך להצליח לפתוח את שנת הלימודים כסדרה.
הערכות הצה"ליות דומות לאלו שנמכרות ברשתות הפארם, אך רמת הדיוק בהן נחשבת לגבוהה יותר. כל ערכה מכילה מטוש, מבחנה עם הנוזל שמזהה את הנגיף, משטח דגימה ודף עם הוראות. "בדקנו מול כל החברות הלוגיסטיות האזרחיות הגדולות, ואף אחת לא הבטיחה ייצור של כ-2 מיליון ערכות כאלו בתוך ימים ספורים, ולא משנה כמה נשלם להן", הסביר קצין בכיר באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ל-ynet.
"לכן הקמנו עשרות צוותים של חיילים מבסיסי ההדרכה השונים של צה"ל, יחד עם חברת השינועים UPS, שהביאה לנו ביום שישי את רכיבי הבדיקה שנחתו בנתב"ג", המשיך. "בקריית ההדרכה החיילים מפרקים את הרכיבים, ואורזים אותם לערכות בדיקה אישיות בתוך שקיות קטנות וסטריליות, ואותן אורזים בתוך קרטונים. גם קרטונים בכמות כזו לא מצאנו בזמינות מידית באף חברה אזרחית. אנחנו משתמשים במאות אלפי קרטונים ריקים של מנות קרב, מהמחסנים של צה"ל, אחרי שהסתרנו במדבקות את הכיתוב מנות קרב".
לדברי הקצין, המבצע מנוהל באופן צבאי לכל עניין ודבר, כאילו מדובר במהלך חירום מלחמתי. "בסיס קריית ההדרכה הוא האופרטור הראשי של המבצע", אמר. "ביצענו דיונים והכנו את משאיות הסמיטריילר להפצה הארצית. הכנו כוחות נוספים של חיילים כעתודות למקרה שלא נעמוד בזמנים, וקבענו יעדים, כמו 600 אלף ערכות ביום ו-600 ערכות בשעה לכל צוות של 17 חיילים. פסי הייצור כבר עובדים במרץ עם תחרות פרסים בין צוותי החיילים, ורמקולים עם מוסיקה פועלים כדי לתמרץ את החיילים ולעודד אותם".
המהלך מתבצע במקביל לשני מבצעים נוספים של חיל הרפואה ופיקוד העורף בימים אלה. האחד הוא הקמת מערך עמדות בדיקה סרולוגיות בכניסה למוסדות החינוך לבדיקת רמות הנוגדנים של התלמידים, והשני הוא פרויקט האשפוז הביתי, עם כ-100 צוותים של רופאים, חובשים ואחים צבאיים, במטרה להקל על העומס בבתי החולים.