הוועדה לקידום מעמד האישה של הכנסת קיימה הבוקר (שלישי) דיון תחת הכותרת "עומדות לצד טאיסיה זמולוצקי", לאחר ששתי מתלוננות נגד אייל גולן נחשפו בשבוע שעבר, עשור אחרי פרשת "משחקי חברה" שבמרכזה עומד הזמר המפורסם - יחד עם מקורביו. בדיון השתתפו טאיסיה ונ', המתלוננת הנוספת, לצד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית ונשות ציבור.
את הדיון, אליו לא הגיעה השרה לקידום מעמד האישה מאי גולן, פתחה יו"ר הוועדה ח"כ פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי). "מי שצריך להסתתר ולהתבייש אלה הפוגעים", אמרה, ופנתה לטאיסיה: "תודה על אומץ ליבך ותעצומות נפשך למעלה מעשור, מול כוחות אדירים שאינם מסתיימים רק באייל גולן - אלא במי שהקיפו אותו".
תמנו שטה יצאה נגד הזמר בני אלבז, שהשמיע אמירה קשה נגד טאיסיה ונ' השבוע, ואמרה: "אנשים שאומרים דברי בלע שכאלה - הם אנשים שמצדיקים פדופיליה. מי שפוגע באישה שאומרת 'די, אני לא רוצה', הוא עבריין. גם אם לא תמיד הצדק מושג בבית המשפט, יש גם צדק ציבורי. אנחנו כאן איתך - את לא נלחמת לבד ולא תעמדי לבד".
במהלך הוועדה אמרה טאיסיה כי הגיעה לדיון כדי להביא את המקרה לשיח הציבורי. "אני פה לאחר שנחשפתי בפנים גלויות, באתי לדבר בשמי ובשם כל הנערות השקופות. הייתי במנגנון הניצול והאונס - שהתנהל בחסות אייל גולן. התגלגלנו במוסדות לנשים מוכות, הייתי טרף קל ועם נתונים שהתאימו לאנסים, לנצלנים ולבועלי קטינות, עמדתי בקריטריונים", אמרה.
היא סיפרה כי נאמרו לה אז "מילים יפות" ופוזרו לה הבטחות, והוסיפה: "כנערה מתבגרת זה היה נראה לי שאני בפסגת העולם, לאחר זמן מסוים התחלתי להבין שזו הייתה מחשבה תמימה. נתקלתי ברוע, אי-אפשר היה לצאת מאותו מנגנון אכזרי. ברגע שלא עשיתי את רצונם נזרקתי במקומות רחוקים מהבית, בלי כסף, בלי אפשרות לחזור".
"אמרתי 'לא' עשרות פעמים, זה לא עזר לי", זעקה בדיון. "אבל דווקא היום אני רוצה להתמקד במשטרת ישראל - שבמשך כמעט שנה שלמה ניהלה חקירה והאזינה לכולם מלבד לאייל. את ההאזנות שמעתי באוזניי - מבטיחים אותי לאנשים, 'תבוא תקבל את הילדה', דברים בוטים שנשמעו בהאזנות, שמעו את הכול ולא חשבו למנוע, נתנו לדברים לקרות".
היא הוסיפה כי "תכננו להאשים אותי בזנות, שימוש בסמים, אזהרות הפללה, חקירה תחת אזהרה, כל זה בהיותי קטינה חסרת מודעות ושיקול דעת. למה נועדו חוקים אם לא בשביל ליישם אותם? הרי החוק קובע שקטינה צריכה מלווה, למה יש חוקים אם לא צריך ליישם אותם? הייתי מפוחדת, חשבתי שהסתבכתי עם המשטרה".
עוד ציינה טאיסיה כי "התיק נסגר פעמיים מחוסר ראיות". היא הבהירה: "שילמתי מחירים כבדים מאוד - ואני פה לשנות. כואב לי שבכנסת נתנו לגיטימציה, העניקו פרסים ואפילו דיברו מהגרון של אייל גולן - 'הוא זכאי'. עם זה התמודדתי כמעט 11 שנים. אני קוראת מכאן לכולם לקחת אחריות - ולהתחיל לתקן. אני דורשת מכל נציגי החוק והפרקליטות - הסיפור פה מזוהם ואני דורשת כתבי אישום מבית המשפט".
טאיסיה סיפרה בנוסף כי בפעם הקודמת שבה הייתה בכנסת, היא דיברה במסדרון עם פרקליט המדינה עמית איסמן, ושאלה אותו מדוע הורה לסגור את התיק נגד אייל גולן בפעם השנייה. לדבריה, תשובתו הייתה כי הוא "לא בקיא בפרטים". טאיסיה אמרה כי השיבה לו: "אם אתה לא בקיא בפרטים, למה סגרת את התיק?". ח"כ מירב בן ארי מיש עתיד פנתה לטאיסיה: "אנחנו כל חברי הכנסת נפנה לפרקליטות בבקשה לפתוח מחדש את התיק שלך. נגיש תביעה אזרחית. תמשיכי לבוא לכנסת, אנחנו איתך".
נציגת המשטרה בדיון, רפ"ק אורית דנין, ראש חוליית עבירות מין במשרד לביטחון לאומי, אמרה בדיון כי הטענות החדשות שעלו בתחקיר ובדיון נבדקות וייבדקו. "איך גוררים נערה שמנוצלת מינית עם אזיקים מביתה לחקירה?", שאלה אותה ח"כ תמנו שטה, ורפ"ק דנין הודתה שלא הייתה בתפקיד בזמנו ושמאז המשטרה עשתה כברת דרך לטענתה. "אנחנו בקשר טוב עם ארגוני הסיוע, אנחנו משפרים את עבודת החוקר עם נפגעי העבירה, אנחנו שותפים לצוות בין-משרדי עם משרד הרווחה לגבי טיפול אחיד, הוליסטי בנפגע עבירת מין קטין".
יו"ר הוועדה קטעה אותה: "אי-אפשר לעשות כברת דרך מבלי ללמוד מהטעיות שלכם". העיתונאי גיא מרוז, שבעבר יצר סרט על הפרשה, אמר לנציגת המשטרה: "איזו הכנה עשית לפני שהגעת לדיון הזה? איך את לא מכירה את הפרטים?״. תשובתה הייתה: "אבדוק את זה".
נציגת הפרקליטות, עו״ד ד״ר בת עמי ברוט, אמרה כי התיק נמצא במחלקת עררים. ״כשערר נבחן, נבחנים כל החומרים. אני מקשיבה לטענות פה ואעביר את כולן״. טאיסיה פנתה אליה ואמרה: ״החוקרת צעקה עליי, ׳איך את מגיעה למצב שאת נמצאת עם בנאדם במגע מיני שאת לא מכירה? או שרצית, או שהיית מסוממת, או שהיית חרמנית׳. הם בנו את זה כך שבשלוש האפשרויות יש את אלמנט ההסכמה״. ד״ר ברוט השיבה: ״אני מעבירה את הדברים האלה הלאה״, ח״כ נאור שירי (יש עתיד) פנה אליה ותהה: ״הדברים האלה חדשים לכם?״. היא השיבה: ״אני לא יכולה להתייחס לתיק שהוא תלוי ועומד, הדברים ייבחנו״.
המתלוננת הנוספת, נ', דיברה גם היא בדיון בזום מבלי להיחשף, ואמרה כי "לא ייתכן שבשנת 2025 אין חוק שנוגע לניצול מעמד וכוח בהטרדות מיניות. כשמדובר על אדם בעל מעמד ציבורי הפגיעה נמשכת. זה שנים של הפחדה ואיומים, שיימינג בתקשורת, שמי שקובע את הנרטיב זה אייל גולן או כל פוגע אחר במעמד הזה. נרטיב של 'שקרניות' ו'סחטניות', כשכל מה שאנחנו רוצות זה שהאמת תצא לאור".
לדבריה, "אם היה סוף אחר לסיפור שלנו, לדעתי היו נחסכות פגיעות מיניות רבות, כי אחרים היו חוששים לפגוע". עוד אמרה נ' כי "ניצול ופגיעה מינית יכולים להגיע בכל גיל, לא רק בקטינים וקטינות - וחשוב שיהיה לזה מענה בחוק, שהטיפול בפגיעה בקטינים יהיה חמור יותר, בטח כשמדובר בנוער בסיכון". היא תיארה כי הפרשה לוותה בהמון "שיבושי חקירה, העלמה והשמדה של ראיות", והדגישה: "במצב כזה, שיודעים בפרקליטות שהושמדו ראיות, בחקירה החוזרת שוב סגרו את התיק. צריך לדרוש להכשיר את הראיות, להוציא את האמת לאור ולעשות איתנו צדק".
אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע, הוסיפה: "אני יושבת כאן בכאב אדיר ואחרי הצפייה הבנתי את עומק המחדל. פנינו למבקר המדינה לחקור את גודל המחדל. הייתה שם הגשת פופקורן והעלאת עורכת הדין לחקירה בלייב. לוקחים את הנערה הצעירה באזיקים לחקירה ואז שואלים איך אפשר שיהיו ראיות? המשטרה חייבת לבדוק את עצמה ואני קוראת למבקר המדינה. הפרשה הזאת היא ענקית ומשפיעה על כולנו".
בדיון נכחה גם מנכ"לית המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, מוריה רודל סילפן, שקראה להגביר את האכיפה. "כדאי שנבין – הזנות בישראל פורחת - במגדלי יוקרה, בשכונות מגורים, ברשתות החברתיות ובמקומות 'תמימים'. מדובר במקרה של שידול לזנות וסרסור בקטינות, לא פחות", הדגישה. "הדרך היחידה למנוע את הפרשה המזעזעת הבאה, היא לדרוש מהמשטרה להגביר אכיפה. בשנת 2024 משטרת ישראל חילקה 88 קנסות לצרכני זנות, אני אחזור שוב על המספר – 88 קנסות בלבד. זו החובה של כולנו לוודא שחוק איסור צריכת זנות, שעתיד לפוג ביולי הקרוב, יעבור בחקיקת קבע. אחרת איך נמנע את המקרה הבא?".
לדיון בוועדה הגיעו ח"כ לימור סון הר-מלך מעוצמה יהודית, מירב בן ארי מיש עתיד וחברי הכנסת אלי דלל וקטי שטרית מהליכוד. השרה לקידום מעמד האישה מאי גולן לא הגיעה כאמור לדיון.
כזכור, יותר מעשור חלף מאז שנחשפה פרשת "משחקי חברה", שבה גולן, מספר ממקורביו ואביו דני ביטון נחקרו במשטרה בחשד לבעילה בהסכמה של קטינות. בסופה של החקירה הוגש כתב אישום אחד נגד ביטון, שבו נפסק מאסר בפועל ופיצוי כספי בעסקת טיעון. נגד גולן ויתר המעורבים נסגרה החקירה מבלי שהוגש כתב אישום. ביטון, שריצה תקופת מאסר, הלך לעולמו ב-2021 לאחר שחלה בקורונה.
ב-2020 נפתחה החקירה בפרשה מחדש עקב פנייה של המתלוננות למשטרה עם עדויות חדשות - וב-2023 נסגרה מחוסר ראיות. בשבוע שעבר התראיינו טאיסיה ונ' ואמרו כי גולן בין השאר שידל אותן לכאורה לקיים יחסי מין עם חבר שלו כשהוא נמצא בחדר ליד.