נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הבטיח היום (ב') לתקן את הטעויות שהובילו להפסד המהדהד שנחלה אמש מפלגתו בבחירות לרשויות המקומיות, הפסד הנתפס כמכה הפוליטית הגדולה ביותר שספג מאז עלייתו לשלטון לפני 21 שנה. מפלגת האופוזיציה הראשית, מפלגת העם הרפובליקנית (CHP), השיגה לראשונה זה עשרות שנים את מספר הקולות הגדול ביותר בבחירות המקומיות, ומפלגת הצדק והפיתוח (AK) של ארדואן הפסידה לה בשורה של ערים חשובות, בהן אנקרה ואיסטנבול. ראש העיר איסטנבול אכרם אימאמאולו חיזק בכך את מעמדו כבעל הסיכויים הגבוהים יותר לקרוא תיגר על שלטונו של ארדואן בבחירות הבאות לנשיאות, ב-2028.
הניצחון הדרמטי אמש הפיח רוח חיים באופוזיציה הטורקית, כמעט שנה אחרי ההפסד הצורב שנחלה לארדואן ול-AK בבחירות הכלליות, והוא משרטט מחדש את המפה הפוליטית של טורקיה. מהתוצאות עולה כי ה-CHP, מפלגתו החילונית של מייסד טורקיה המודרנית מוסטפה כמאל אטאטורק, ניצלה את המשבר הכלכלי ואת ההתרחקות של חלק מהבוחרים האיסלאמיסטים ממפלגתו של ארדואן, וחדרה גם לעומקם של מעוזים שמרניים במרכז טורקיה. היא גרפה כמעט 37.75% מהקולות במישור הארצי, למעלה משני אחוזים יותר ממפלגת הצדק והפיתוח שהשיגה 35.48%, ובכך שברה את מחסום 25 האחוזים שלה לראשונה מאז תחילת המאה ה-21. בסך הכול ניצחה ה-CHP ב-36 מ-81 מחוזות טורקיה. "ניצחון היסטורי", הכריז הבוקר העיתון האופוזיציוני "ג'ומהורייט", וקבע כי האופוזיציה לימדה את ארדואן לקח.
לפנות בוקר התייצב ארדואן מול תומכיו וממרפסת ארמון הנשיאות באנקרה נשא נאום עגמומי ומהורהר. "זה לא הסוף עבורנו, אלא נקודת מפנה", אמר הנשיא בן ה-70, והודה שמפלגת הצדק והפיתוח שלו "איבדה גובה", כלשונו, ותצטרך לערוך חשבון נפש בעקבות המסר ששלח העם. "אם עשינו טעות – נתקן אותה", הבטיח, מבלי לציין אילו שינויים ייתכנו במפלגתו או במדיניות שלו. הפסדו של ארדואן בא אחרי שהאינפלציה בטורקיה הגיעה לקרוב ל-70%, ושעות אחרי נאומו ירד שער הלירה הטורקית, שאיבדה יותר מ-80% מערכה בחמש השנים האחרונות, לשפל חדש מול הדולר.
מועמדי ה-AK ספגו מכה קשה לא רק באיסטנבול ובאנקרה, אלא גם במעוזים מובהקים של תומכי ארדואן כמו מחוזות בורסה, אפיונקרהיסר ואדיאמאן. "אני חושב שהסיבה לזה היא בראש ובראשונה הכלכלה, ובמיוחד האינפלציה", אמר היום וולפנגו פיקולי, נשיא חברת היייעוץ Teneo. הוא ציין את העובדה שה-AK הפסידה את שליטתה באזורי תעשייה שבהם עובדים רבים מקבלים שכר מינימום – שכר שלמרות העלאות לא עמד בקצב האינפלציה. להפסד של ה-AK תרם לדבריו גם חטא ההיבריס שבו חטאה והביטחון העצמי המופרז שלה, כמו גם נסיקתה של המפלגה האיסלאמיסטית "מפלגת הרווחה החדשה" (YRP), שמשכה אליה מצביעים מסורתיים של ה-AK, והגיעה למקום השלישי עם 6.2% מהקולות. ה-YRP עשתה זאת בין השאר על-ידי נקיטת קו חריף למדי נגד ישראל בצל המלחמה עם חמאס – חריף אף יותר מזה שנוקט הנשיא ארדואן.
בכיכר באיסטנבול: "טורקיה חילונית, טאיפ תתפטר!"
למרב הכותרות זכה כצפוי ניצחונה של מפלגת האופוזיציה בבחירות באיסטנבול, שם הצליח ראש העיר בן ה-53 כמאל אימאמאולו, איש ה-CHP, לשמור על תפקידו עם 51% מהקולות – 11% יותר מלמוראט קורום, מועמדו של ארדואן, אף שסקרים לפני הבחירות חזו מרוץ צמוד למדי בין השניים. ניצחונו של אימאמאולו הושג למרות קריסתה של ברית מפלגות האופוזיציה שהתגבשה לקראת הבחירות הכלליות אשתקד, ולכן הוא היה מתוק במיוחד. "היום תמה תקופת שלטון היחיד", הכריז אימאמאולו בפני אלפי תומכיו לאחר פרסום התוצאות. "הבוחרים שלחו לארדואן מסר ישיר, ומי שלא יבין את המסר – יפסיד בסופו של דבר".
רבבות מתומכי האופוזיציה חגגו בלילה באופוריה ברחובות איסטנבול ונופפו בדגלי המדינה. "העם הטורקי פקח את עיניו והצביע למועמדים שחושבים על כלכלת טורקיה, על החינוך של הצעירים ועל העתיד", אמר אגה, סטודנט באוניברסיטה מקומית. "זוהי רק ההתחלה. זו הפעם הראשונה שמפלגת הצדק והפיתוח ספגה הפסד שכזה, ובעזרת אללה, זה יימשך בבחירות הקרובות". קהל שהתאסף בכיכר מרכזית באיסטנבול השמיע קריאות כמו "טורקיה חילונית ותישאר חילונית" ו"טאיפ, תתפטר!".
גם המצביעה אסרא פלסוגלו שיצאה לחגוג בכיכר אמרה שהתעוררות המצביעים עכשיו היא רק סנונית ראשונה בשינוי הממשמש ובא: "זה מה שאנחנו מכנים דמוקרטיה. אלה שעוטות רעלה ואלה שלו, הימנים והשמאלנים – כולם התעוררו ולימדו את ממשלת ארדואן לקח". ארזו אולוצ'ק, מצביעה בת 47, אמרה שהיא רואה בתוצאות הצבעת מחאה של העם על ההידרדרות במצב הכלכלי: "אנשים נתנו סטירה לממשלה בבחירות הללו – בכל יום המחירים עולים, אנשים במצוקה".
אונור היזמטצ'י, רואה חשבון בן 42, העיד בעצמו כי ב-15 השנים האחרונות הצביע למפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן, אבל הפעם חרג ממנהגו: "ברור שלא הצבענו ל-AK בגלל המצב הכלכלי וההבטחות שלא קוימו. כל המפלגות צריכות להתרחק מהקיטוב ולעשות משהו למען המדינה שלנו עם אחדות. לאנשים נמאס להילחם ולהתווכח".
כשהדרכים הצטלבו על כדורי בשר
הניצחון היוקרתי ביותר של האופוזיציה אמש היה זה של ראש העיר איסטנבול אכרם אימאמאולו. אימאמאולו הוא איש עסקים לשעבר שעבד בעסקי הבנייה ונכנס לפוליטיקה בשנת 2008, ובשנת 2019 גבר על מועמדו של ארדואן לראשות העיר, בניצחון ששם קץ ל-25 שנים רצופות שבהן שלטו ה-AK והאיסלאמיסטים שקדמו לה באיסטנבול. אף שכבר לפני ההצבעה אתמול נחשב אימאמאולו לאחד מבכירי יריביו של הנשיא, פרשנים מדגישים כי הניצחון אמש מסמן אותו במובהק כמועמד הבכיר להתמודד מול ארדואן או יורשו בבחירות לנשיאות ב-2028. ראש מכון הסקרים Metropoll, אוזר סנצ'אר, אף הרחיק לכת וקבע: "אם הניצחון שלו בבחירות האלה לא יבוטל בדרך זו או אחרת, הוא יהפוך לנשיא ב-2028", אמר היום.
בין ארדואן לאימאמאולו יש קווי דמיון מסוימים: שניהם כיהנו כראש העיר איסטנבול, שניהם באים ממשפחות ששורשיהן באזור הים השחור, שניהם חובבי כדורגל אדוקים – ושניהם נאלצו לפלס את דרכם לצמרת הפוליטית דרך בתי המשפט. ארדואן הושלך ב-1999 לכלא לתקופה קצרה אחרי שהורשע בדקלום שיר שכלל לכאורה הסתה לשנאה על רקע דתי, ואילו אימאמאולו אולץ על-ידי בית המשפט להתייצב לקרב חוזר על ראשות העיר אחרי ניצחונו באיסטנבול ב-2019 – קרב שבו ניצח בפער גדול עוד יותר מאשר בהתמודדות המקורית. בהמשך נידון אימאמאולו לשנתיים וחצי בכלא ונאסר עליו להתמודד על תפקיד ציבורי בגין העלבת עובדי ציבור – פסיקה שעומדת כעת לערעור וטרם ניתנה הכרעה סופית בעניינה, ובימים אלה מתנהל נגדו גם תיק בגין הטיית מכרז – עבירה שהעונש עליה הוא שלוש עד שבע שנות מאסר. יריבי ארדואן טוענים כי מדובר בהליכים משפטיים שנועדו לחסל את אימאמאולו פוליטית.
לאחרונה סיפר אימאמאולו כי דרכיהם שלו ושל ארדואן, ש-17 שנים מפרידות ביניהם, הצטלבו כבר באמצע שנות ה-90, כשארדואן היה ראש העיר הטרי של איסטנבול, וביקר במסעדת כדורי הבשר שאימאמאולו הצעיר הפעיל אז בעיר. "כשהוא היה בחודשים הראשונים לכהונתו כראש העיר אירחתי אותו. הוא אכל כדורי בשר במסעדה שלי, ולא לקחתי את הכסף שלו. הוא לא ישלם את החשבון הזה לעולם".
כך או כך, במישור הפוליטי עמדותיהם של ארדואן ואימאמאולו שונות למדי. ארדואן נכנס לפוליטיקה הטורקית על בסיס מצע איסלאמיסטי, ומאז עלייתו לשלטון לפני כשני עשורים עיצב מחדש את החזון של טורקיה, עד אז מדינה חילונית. אימאמאולו מנגד בא ממפלגה חילונית, ומקדם מצע ליברלי בהרבה. במהלך הקמפיין תקף את ארדואן על הכרסום הדרמטי שחל בדמוקרטיה הטורקית תחת הנהגתו, כרסום שכלל דיכוי של חירויות הפרט ושל חופש העיתונות והכפפה של מערכת המשפט למפלגת השלטון: "הבחירות הללו הן יותר מבחירות לראשות העיר", אמר לאחרונה, "אלה בחירות שצריכות לשלוח את תפיסת החיים הקיימת להיסטוריה. אם נשלח אותה להיסטוריה, הדמוקרטיה תקום לתחייה, והחוק והצדק ישתקמו".
בין החוגגים באיסטנבול מול נאום הניצחון של אימאמאולו היה אמש גורקאי גונס, סטודנט בן 20, שהתעטף בדגל טורקיה ואמר: "ימים יפים לפנינו. טורקיה תהיה יפה יותר כשהאופוזיציה תשלוט בכל המדינה". מהדוכן, בקול צרוד וכשהוא נראה עייף מהקמפיין האינטנסיבי, ניפק אימאמאולו הבטחות אופטימיות תואמות: "זהו עידן חדש באיסטנבול. לא תהיה עוד מפלגתיות. מחר הוא שחר של יום חדש עבור המדינה שלנו. נשאף את אוויר השלום, הדמוקרטיה והאחדות".