המורדים בסוריה הודיעו הלילה (בין שבת לראשון) כי השיגו שליטה מלאה בעיר חומס, אחרי שרק אתמול נכנסו אליה. הם ממשיכים לשעוט לעבר דמשק, ולפי דיווחים שפורסמו אמש הם כבר שולטים בחלק מפרברי הבירה. קצב האירועים בסוף השבוע מחזק משמעותית את ההערכות שסופו של משטר אסד קרוב מתמיד.
מפקד ארגון המורדים הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם", אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מסר הלילה כי כוחותיו "שחררו לחלוטין" את חומס - העיר השלישית בגודלה בסוריה. הוא אמר שמדובר ב"רגע היסטורי" וקרא ללוחמיו לא לפגוע בחיילי צבא אסד שמניחים את נשקם.
ערוץ טלוויזיה שמזוהה עם המורדים טען אמש כי גורמים במשטר נמלטים מדמשק. אסד הכחיש אתמול את השמועות כי ברח מהעיר, אחרי הדיווחים שאשתו וילדיו עזבו את סוריה וברחו לבעלת הברית רוסיה. מלשכתו של הנשיא אמנם נמסר כי הוא ממשיך לעבוד בדמשק, אך בשעות האחרונות פורסמו דיווחים שונים לפיהם אסד מתכנן להימלט ולעזוב את סוריה בהקדם. על רקע הדיווחים האלה פורסם ברשת CNN כי מיקומו של הנשיא הסורי אינו ידוע. גורם שהוגדר כבקיא בפרטים אמר ל-CNN כי המשמר הנשיאותי כבר לא נמצא בארמונו של אסד בבירה הסורית.
אתמול אחר הצהריים פורסם שהמורדים נכנסו לחומס ונמצאים בפאתי דמשק. מסע הכיבושים המזורז של המורדים, אחרי שנים של קיפאון במלחמת האזרחים, מדאיג את שתי בעלות הברית הגדולות של סוריה - רוסיה ואיראן, ומעסיק את ישראל ושאר מדינות האזור, שתוהות מה יהיו ההשלכות של סיום משטר אסד וההשתלטות של המורדים.
מתקפת הפתע של המורדים, שהחלה לפני שבוע וחצי, מעט אחרי הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, היממה את הצבא הסורי: בימים הראשונים התמקדו המורדים בצפון סוריה והצליחו לכבוש את חלב – העיר השנייה בגודלה. בשבוע האחרון הם התקדמו למרכז המדינה וכבשו את חמה, העיר הרביעית בגודלה. כעת, כאמור, הם הודיעו כי כבשו את חומס. לפי ההערכות, משטר אסד יתקשה לשרוד אם גם חומס – שנחשבת לעיר אסטרטגית ומרכזית, נפלה לידי המורדים.
לוחמי חיזבאללה ברחו מחומס: "כבר אי אפשר להגן על העיר"
בכוחות המורדים הסורים אמרו אמש כי הם השתלטו על כלא במרכז חומס, ושחררו לחופשי יותר מ-3,500 אסירים. אתמול לאורך הערב דיווחו תושבים בחומס על חיילים שעוזבים את העיר בשיירות ארוכות. גם גורם בצבא הסורי דיווח על נסיגה מחומס, ומסר כי "שיירה גדולה" עזבה. בהמשך דווח כי אלפים חוגגים בחומס את כניסת הצבא לעיר, וקוראים להפלת שלטונו הממושך של אסד.
קצין בצבא הסורי אמר לרויטרס כי עשרות אנשי חיזבאללה מכוח רדואן ברחו מחומס, בעקבות החלטה שהתקבלה בשיתוף הצבא ש"כבר אי אפשר להגן על העיר". במקביל פרסם משרד ההגנה הסורי הודעה שמכחישה את כניסת המורדים לחומס. "המצב יציב ובטוח, וכוחותינו פרוסים סביב העיר ומוצבים בקווי הגנה בלתי חדירים", נטען.
גורמים רשמיים בארה"ב אמרו אמש לרשת CNN כי בממשל של הנשיא היוצא ג'ו ביידן מאמינים שלנוכח הישגי המורדים בסוריה, משטר אסד עשוי ליפול בתוך ימים. "הקונצנזוס שמתגבש הוא שמדובר בתרחיש שהופך סביר יותר ויותר", אמר בכיר אמריקני ל-CNN. "כנראה שעד סוף השבוע הבא יאבד משטר אסד כל מראית עין של שלטון". מוקדם יותר אמר הנשיא הנכנס, דונלד טראמפ, כי לוושינגטון אסור להתערב בנעשה בסוריה וכי לא מדובר בקרב של ארה"ב.
"אסד הציע לארה"ב לנתק את הקשר עם חיזבאללה"
רשת בלומברג דיווחה אתמול כי אסד מעוניין להגיע להסכם שיאפשר לו להישאר בשלטון, ושלאור המצב בשטח הוא מוכן גם לקיים מגעים עם ארה"ב. לפי הדיווח, אסד פנה לאמריקנים (בתיווך של איחוד האמירויות) והציע שסוריה תנתק את כל הקשרים שלה עם שלוחותיה של איראן, כמו חיזבאללה, אם מעצמות המערב יפעילו לחץ לסיום הלחימה והמתקפות של המורדים.
אתמול בשעות אחר הצהריים דווח כי כוחות המורדים נמצאים "בשערי דמשק". הצבא הסורי מסר לאחר מכן כי הוא מחזק את ההגנה על דמשק ופועל נגד המורדים באזור ובמוקדים נוספים. מוחמד א-רחמון, שר הפנים הסורי, אמר כי "יש אבטחה כבדה בדמשק ואף אחד לא יכול לשבור אותה".
מפקד ארגון המורדים הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם" (שפתח במתקפת הפתע נגד הצבא הסורי) אמר אתמול אחר הצהריים כי המורדים "החלו לכתר" את דמשק, ונמצאים במרחק של פחות מ-20 קילומטרים מהכניסה הדרומית לעיר. "דמשק מחכה לכם", אמר אבו מוחמד אל-ג'ולאני ללוחמיו.
2,000 חיילים סורים ברחו לעיראק
הכוחות שמתנגדים למשטר פועלים ביתר שאת גם בדרום סוריה, ולפי דיווחים השתלטו על שלושה מחוזות: דרעא, א-סווידא וקוניטרה (המחוז האחרון נמצא בקרבת הגבול עם ישראל). במזרח סוריה, בקרבת הגבול עם עיראק, כבשו בסוף השבוע מורדים כורדים את העיר דיר א-זור ואת המעבר הגבול עם עיראק. אתמול דווח כי כ-2,000 חיילים בצבא הסורי נמלטו מארצם, וחצו את מעבר הגבול מדיר א-זור לעיראק. ראש עיירת הגבול העיראקית אל-קאים דיווח כי החיילים רוצים לחפש מקלט בעיראק, ושחלקם פצועים וזקוקים לטיפול רפואי.
בעקבות ההתפתחויות נפגשו אתמול שרי החוץ של רוסיה ואיראן ושל טורקיה וסיכמו על חשיבות שלמותה הטריטוריאלית של סוריה, וחידוש המגעים למציאת פתרון מדיני למשבר. טורקיה תומכת בחלק מקבוצות המורדים, בזמן שרוסיה ואיראן מסייעות לאסד: מטוסים רוסיים לוקחים חלק בתקיפות נגד המורדים ברחבי סוריה, ובעקבות מתקפת הפתע נכנסו לסוריה לוחמים ממיליציות פרו-איראניות. בתוך כך אמר גורם שמקורב לחיזבאללה כי ארגון הטרור, שמתאושש משנה של לחימה מול ישראל, שלח 2,000 לוחמים לסוריה כדי לעזור בקרבות מול המורדים.
הוושינגטון פוסט דיווח אתמול כי לאור האירועים החלה איראן, בעלת ברית של משטר אסד, לפנות מסוריה מפקדים בכירים ממשמרות המהפכה. הפינוי החל אחרי שכוחות המורדים כבשו ביום חמישי את העיר חמה. גורם עיראקי אמר לוושינגטון פוסט כי טהרן מפנה מדמשק דיפלומטים שנוכחותם אינה חיונית, ואת בני משפחותיהם. הגורם אמר כי איראן הורתה על הפינויים מחשש שאסד יקרוס, ואנשיה ימצאו את עצמם "לכודים" בסוריה.
פורסם לראשונה: 20:17, 07.12.24