פרטים חדשים על "איש העסקים" מוטי (מרדכי) ממן (72), שמואשם כי גויס על-ידי איראן כדי להתנקש בבכירים - בהם נתניהו וגלנט: ממן הוא אמנם תושב אשקלון, אבל מוכר יותר - ולא לטובה - במושב בוסתן הגליל שבגליל המערבי, אותו עזב לפני כעשור. א', שגרה שם, סיפרה ל-ynet: "מאז ומתמיד הוא נראה לנו כדמות מפוקפקת".
תושב נוסף של בוסתן הגליל סיפר כי "יש לו מגרש בבוסתן, אבל הוא לא גר שם כבר שנים. לאורך השנים הוא מספר להמון אנשים פה שהוא איש מוסד ובוגר 8200. תמיד צחקנו על זה כי אלה לא האנשים שהיינו רואים אותו מסתובב איתם".
גורם שמעורה בעולם העברייני סיפר כי "מוטי הוא לא איש עסקים מוכר". לדבריו, "הוא היה מעורבב בעסקים מפוקפקים עם עבריינים בנהריה. הוא התעסק הרבה עם ערבים, ולפי דעתי דרכם האיראנים הגיעו אליו כי הם הבינו שאפשר לנצל אותו בגלל שהוא די תמים, ולא 'כריש' בעולם העברייני. לפי דעתי, גם אם הוא היה מסכים לבצע בסוף את הפעולה הוא היה לוקח את הכסף מהאיראנים, בורח נעלם. ידוע לי שהוא עשה את זה עם עוד עסקים שאליהם טס באפריקה - ולא החזיר את חובו למי שעשה איתם שם עסקים".
מנגד, ד' מבוסתן הגליל אמר כי מדובר באדם טוב. "הוא גר ברומניה לתקופה, מישהי שם עקצה אותו, לקחה לו את כל הכסף. הוא נותר בלי דבר. סך הכול הוא באמת בן אדם טוב, לא עשה כלום לרעת אנשים מעולם". לאחר שהתגרש מאשתו, עבר ממן להתגורר באשקלון.
שכנים רבים של ממן, נציין, סיפרו ל-ynet כי הם מכירים אותו שנים, וידעו מאז ומעולם שהוא מתעסק בפלילים, אך לא מוכנים למסור מידע כי הם מפחדים על ביטחונם האישי.
"בטח היה עוקץ את האיראנים"
ממן עזב את בוסתן הגליל כאמור לפני קרוב לעשור, ותושבי המושב נדהמו מהפרסומים על אודות שכנם לשעבר - ועד כמה חמורים המעשים שמיוחסים לו. "זה שוק אמיתי", אמר ל-ynet שאול זוסמן, המנהל המוניציפלי של בוסתן הגליל ודובר המושב. לדבריו, הוא כלל לא ידע שממן התגורר בשנים האחרונות בדרום, ושעבר למעשה כמה תחנות בדרך. "אנחנו סולדים מהרעיון הזה של מה שמיוחס לו, בייחוד בזמן מלחמה ועם אויב כזה. אבל זה הוא ופשעיו".
אחד מבניו של ממן משרת בחטיבה צבאית. אשתו לשעבר, בנו ובתו גרים במושב ונחשבים לשכנים אהובים, ולא ברור אם בשנים האחרונות שמרו עם ממן על קשר. "משפחתו חזקה ומסודרת, ואם יהיה צורך נהיה לצידה ונתמוך בה. אנחנו משוכנעים שאין לה קשר לעניין", אמרו בבוסתן הגליל.
ממן היה לתקופה קצרה בעלים של דוכן שווארמה בנהריה, שאותו רכש לכאורה מהעבריין שמוליק הרוש לפני כעשור. המשטרה חשדה אז כי הוא מנהל את העסק עבור הרוש, וסירבה לאשר את רישיון העסק למתחם המזון. אחד מתושבי העיר סיפר כי ממן היה "איש של אנשים". לדבריו, "הוא מהאנשים האלה הסחבקים, שחברים של כולם, שתמיד יגידו לך 'בוא תאכל, תשתה'. תמיד ישבו אצלו חברים. אני לא מאמין שהוא באמת היה עושה את זה, לדעתי הוא היה עוקץ את האיראנים".
לא הפסיק לחייך בבית המשפט
ממן מואשם במגע עם סוכן חוץ אחרי שגויס על-ידי איראן לקדם בין היתר התנקשות בראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט וראש השב"כ רונן בר. "אני לא יודע מה היה קורה אם היו מביאים לי כסף, מיליון דולר, ומה הייתי עושה, אנחנו רק בני אדם", אמר הנאשם בחקירתו, לנוכח המקדמה הכספית שביקש מהסוכנים האיראנים שעימם נפגש, שלא שולמה לו - ולכן סירב להצעתם. בדיון בעניינו בבית המשפט ממן לא הפסיק לחייך.
מוקדם יותר הותר לפרסום כי הפרקליטות הגישה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע כתב אישום נגד ממן, שמייחס לו ביצוע עבירות נגד ביטחון המדינה של מגע עם סוכן חוץ וכניסה למדינת אויב ללא היתר. לפי כתב האישום, ממן קיים מגעים על אדמת איראן עם סוכנים מקומיים שפעלו מטעם גורמי המודיעין של הרפובליקה האיסלאמית. הוא נכנס פעמיים לאיראן, ובמהלך הפגישות עם הסוכנים האיראנים דן באפשרות ביצוע פעולות טרור בשטח ישראל, בין היתר על רקע רצון משטר האייתוללות לנקום את חיסולו של איסמעיל הנייה בטהרן.
עוד עולה מכתב האישום כי הסוכנים האיראנים דנו בפגישות עם הישראלי על האפשרות שהוא יתנקש בבכירים כדוגמת ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט וראש השב"כ רונן בר. אחרי שהנאשם הבהיר לסוכנים כי דרגת אבטחת האישים הבכירים מונעת הוצאה לפועל של פגיעה בהם, נדונו בין הצדדים אפשרויות ביצוע פעולות טרור וריגול נוספות בידי הנאשם, ובכללן פגיעה בראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט או בראשי ערים.
"מה עלול היה להתרחש לו שולמה למשיב המקדמה שדרש, חוששת הפרקליטות לתהות אף בינה לבין עצמה, ותסתפק בהפנייה לדברי המשיב עצמו", צוין בבקשה לעצור את ממן עד תום ההליכים, בהתייחס לדברים שציין בחקירה, ולפיהם כאמור הוא לא ידע מה היה עושה לו מפעיליו היו מעבירים לו סכום של מיליון דולר כפי שביקש.
הפרקליטות ציינה עוד בבקשה להאריך את מעצרו של הנאשם עד תום ההליכים כי במסגרת הדיונים על פעולות טרור נגד ישראל, "נבחנו גם ביצוע השלשות כספים, העברת מידע צילומי לידי גורמים איראנים שמתעד מקומות הומי אדם בישראל, ואף הקמת חוליות חיסול ייעודיות ברוסיה ובארה"ב על-ידי הנאשם, אשר יופעלו במטרה לרצוח מתנגדים של המשטר האיראני".
ממן, שפעל מתוך בצע כסף, ביקש כאמור מהאיראנים לקבל מקדמה כספית בטרם ביצוע פעולה כלשהי עבורם, ולכן הפגישות לא הובילו לביצוע פעולות טרור קונקרטיות. לפי הפרקליטות, ממן הודה במיוחס לו במסגרת 14 חקירות בשב"כ וארבע חקירות נוספות במשטרה. "במסגרת חקירות אלה חשף עוד ועוד ממעלליו בפני החוקרים, ולכל אורך החקירה עמד אל מאחורי הודאתו תוך העשרתה בעובדות ונתונים", אמרו בפרקליטות.