בפשיטה דרמטית בסוף השבוע בבריסל נעצרו חשודים בפרשת שחיתות שבמרכזה קבלת שוחד מקטאר. מי שקיבלו את השוחד הם גורמים בפרלמנט האירופי, כדי שיקדמו החלטות שנוגעות לקטאר ומקדמות את האינטרסים שלה. הפרשה מעוררת סערה באיחוד האירופי.
ביום שישי, במסגרת חקירת הלבנת הון ושחיתות, ערכו הרשויות חיפושים ב-16 בתים בבריסל. המשטרה החרימה מחשבים, טלפונים ניידים וסכום של כ-600,000 אירו. ארבעה אנשים שנלקחו לחקירה עדיין נמצאים במעצר בבריסל, ואמש (יום א') החליט השופט להעמיד אותם לדין.
"ארבעה אנשים נעצרו על-ידי השופט החוקר בבריסל שמוביל את החקירה", אמרה לשכת התביעה הפדרלית בבלגיה. "הם נאשמים בחברות בארגון פשע, בהלבנת הון ובשחיתות. שני אנשים שוחררו".
התובעים לא ציינו את שמה של המדינה שניסתה לקדם את האינטרסים שלה, אך אמרו שמדובר במדינה מפרצית. לפי הפרסומים אותה מדינה היא קטאר. גורם קטארי הכחיש את ההאשמות נגד ארצו. "כל האשמה של הממשלה הקטארית בדברים שפורסמו חסרת בסיס ומטעה בצורה חמורה".
בין העצורים הייתה גם אווה קיילי, מחוקקת יוונייה בפרלמנט האירופי ואחת מ-14 הסגניות והסגנים של נשיאת הפרלמנט. התביעה לא אמרה אם היא עדיין עצורה, אך גורם משפטי אמר לסוכנות הידיעות AFP כי קיילי במעצר ותעמוד לדין. לדבריו היא נעצרה אחרי שבביתה היו "שקי כסף מזומן".
מפלגתה של קיילי, "פאסוק" הסוציאליסטית, הודיעה שהיא תסלק את קיילי משורותיה. הפרלמנט האירופי השעה את הסמכויות של קיילי בתפקידה כסגנית נשיאה ואת חובותיה. סמכויותיה של קיילי נגעו גם לענייני המזרח התיכון. כרגע היא עדיין חברה בפרלמנט האירופי, מה שעשוי להעניק לה חסינות מהעמדה לדין. לפי הדיווחים לא מן הנמנע שקיילי תאבד את חסינותה מכיוון שהיא "נתפסה על חם" בביצוע עבירה, כשהחזיקה בביתה את שקי הכסף המזומן.
בעבר הפוליטיקאית היוונייה יצאה להגנתה של קטאר, ובנאום בחודש שעבר על זכויות אדם במדינה שמארחת את המונדיאל אמרה קיילי שמדובר במדינה "מובילה בזכויות עובדים". היא האשימה כמה מהמחוקקים באפלייה נגד קטאר ואמרה: "הם מאשימים בשחיתות את כל מי שמדבר איתם". קטאר, נזכיר, קיבלה ב-2010 את זכות האירוח של מונדיאל 2022. ב-12 השנים האחרונות נשמעו טענות רבות שלפיהן זכות האירוח הוענקה לקטארים בחטא ובתמורה למעשי שוחד ושחיתות.
התקשורת היוונית דיווחה שגם בן זוגה של קיילי נעצר. מדובר בפרנצ'סקו ג'ורג'י, איטלקי שמשמש יועץ בפרלמנט האירופי. באתר "פוליטיקו" נכתב שאביה של המחוקקת היוונייה נעצר ושוחרר.
קיילי, שבעברה הייתה מגישת טלוויזיה, נפגש זמן קצר לפני פתיחת המונדיאל עם שר העבודה הקטארי, עלי בן סמיח אל-מארי. בסרטון מהפגישה שפרסמה סוכנות הידיעות של קטאר אמרה קיילי: "אני מאמינה שעבור הערבים, המונדיאל הוא כלי מצוין לרפורמות וטרנספורמציה פוליטית".
התובעים ציינו כי נערכו חיפושים בביתו של מחוקק נוסף באיחוד האירופי, ולא ציינו את שמו. מרק טרבלה - בלגי מהמפלגה הסוציאליסטית - אמר שהוא היה המחוקק ששוטרים נכנסו לביתו וסיפר כי הם לקחו ממנו מחשב וטלפון נייד. "אין לי מה להסתיר, ואני אשיב לכל שאלות החוקרים", הוא אמר.
פאולו ג'נטילוני, הנציב הכלכלי של האיחוד האירופי, אמר כי הפרשה "חמורה מאוד. אם יאשרו שמישהו אכן לקח כסף כדי לנסות ולהשפיע על דעתו של הפרלמנט האירופי, זה באמת יהיה אחד מסיפורי השחיתות הדרמטיים ביותר שהיו בשנים האחרונות". נשיאת הפרלמנט האירופי, רוברטה מצולה, אמרה שהפרלמנט מתנגד בתוקף לשחיתות ויעשה כל שביכולתו כדי לסייע לבית המשפט.
השבוע אמור הפרלמנט האירופי להצביע על הארכת הפטור מוויזה לנוסעים מקטאר, כוויית, עומאן ואקוודור. חלק מהמחוקקים קראו לדחות את ההצבעה בעקבות האירועים.
פורסם לראשונה: 20:58, 11.12.22