עבודות השיפוץ בבית העצמאות מתקיימות, אם בכלל, בעצלתיים. המקום, שאמור היה להיחנך חגיגית ביום בעצמאות ה-75 של מדינת ישראל, עדיין נראה כמו אתר בנייה.
בית העצמאות ברחוב רוטשילד 16 בתל אביב הוא אחד המקומות החשובים ביותר בהיסטוריה של הציונות. בבית זה, שהיה משכנו של ראש העיר הראשון של תל אביב, מאיר דיזנגוף, ומוזיאון לאמנות, הכריז דוד בן גוריון על הקמת מדינת ישראל בה' באייר תש"ח ונחתמה מגילת העצמאות. בשנים שלאחר מכן, שימש המקום כמרכז מבקרים. כיום, מי שעובר בשדרות רוטשילד רואה מולו בניין ועליו פיגומים, מצב שנמשך זמן רב ולא מכבד את מקום משכנה של מגילת העצמאות וערש הדמוקרטיה הישראלית.
המחלוקת, איך לא, היא תקציבית. הצדדים הניצים: עיריית תל אביב, שזכתה ב-2011 במכרז לניהול והפעלת בית העצמאות ומולה משרד ראש הממשלה, שעל פי "חוק בית העצמאות" מ-2009 אמור לממן את הקמת המוזיאון במקום.
התקציב לשיפוץ בית העצמאות, שאושר באוקטובר 2016 וכבר אז הוגדר כתקציב חסר, עמד על 75 מיליון שקל. מתוכו תוקצבו בפועל 67.5 מיליון שקל. רק ב-2019 החל השיפוץ עצמו. בשל אי-העברת התקציבים במלואם, לא היו יכולים הספקים לבצע את העבודות המתוכננות, שהלכו והתעכבו. כעת, כבר כמה חודשים שהקבלנים לא מקבלים תשלום על עבודתם - ובקרוב יפסיקו את העבודה כליל. אגב, במהלך השיפוצים התקיימו הערכות מצב שונות לגבי העלויות, כשהאחרונה שבהן, מיוני 2023, קובעת כי כדי לסיים את הפרויקט יידרשו כ-165 מיליון שקל, וגם זאת רק אם תובטח רציפות עבודות.
במכתב של ראש העיר תל אביב רון חולדאי לראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט ב-1 במאי 2022 הזהיר חולדאי כי "בשל העיכוב המשמעותי, עלויות הפרויקט ילכו ויעלו".
לפני כשבוע וחצי שלחה העירייה מכתב נוסף, הפעם ליוסי שלי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, המתריע גם הוא על ייקור העבודות בשל אי-העברת התקציב ועל מפגעים בטיחותיים משמעותיים שנוצרו בשל ההשהיות. חולדאי אמר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות": "שיקום היכל העצמאות הוא פרויקט לאומי. הפרויקט תקוע וממשלת ישראל נמנעת להעביר את התקציב. אני קורא למשרד ראש הממשלה להיכנס לעובי הקורה על מנת להחזיר להיכל העצמאות את הכבוד הראוי לו. עיריית תל אביב-יפו מוכנה גם לדון בהעברת הנכס לרשותה ולניהולה". במשרד ראש הממשלה סירבו להגיב לטענות.
פורסם לראשונה: 00:00, 23.08.23