את התדרוך החשוב ביותר שלו מתחילת המלחמה, מסר דובר צה"ל תת-אלוף דניאל הגרי מתוך בית החולים רנתיסי בעזה: הגרי, מפקד שייטת 13 בעברו, חבר ליחידת העילית וחשף בפני הציבור הישראלי ושאר העולם את השימוש הנפשע שביצע חמאס במוסד הרפואי, כולל סימנים המעידים על אחזקת חטופים וחטופות במקום. "חמאס יצר מקום מנותק משאר בית החולים", אמר הגרי, "באחד החדרים אותרו נשקים. מרתף שאמור לשמש מקלט לילדים הוא בעצם מחסן נשק של חמאס. יש שם חומרי נפץ שעלולים לגרום נזק לכל הסובבים".
"מתחת לבית החולים מצאנו מפקדת חמאס", הוסיף הגרי, "היו בה טילי RPG ואמצעי לחימה אחרים. הטרוריסטים מהחמאס חזרו מהמתקפה ב-7 באוקטובר אחרי ששחטו ישראלים ושרפו תינוקות ונשים בחיים - וחזרו להתחבא מתחת לבית החולים רנתיסי ובתי חולים נוספים ברצועה".
העדות הזו, כשהיא מגובה בתמונות מרשיעות, היא הדרמטית והמפלילה ביותר בנוגע לאופן האכזרי שבו חמאס מנהל את מפעל הטרור שלו.
עובדה זו גם תסייע לבלום את מתקפת הדה-לגיטימציה נגד הפעולה ההתקפית של צה"ל בשאר בתי החולים, בדגש על הגדול והמרכזי שבהם: בית החולים שיפא. שם נמצא חלק ממרכז העצבים של חמאס, ואם חטופים וחטופות מישראל הוחזקו בבית החולים רנתיסי, סביר להניח שחלקם עברו גם בשיפא. גם תזמון התדרוך היה חשוב, כשבמקביל נשיא ארה"ב הביע תקווה שפעולת צה"ל בשיפא תהיה "פחות פולשנית" ואמר שהאזרחים "חייבים להיות מוגנים". מן הסתם, הוא טרם עודכן בפרטים שהתגלו ברנתיסי.
חמאס נלחץ מהפרסום, והעדות הכי טובה לכך היא התגובה המיידית, לפיה מדובר בשקר. אלא שהתמונות החזקות מדברות מצוין בעד עצמן, וסוף-סוף ישראל נכנסת לקרב תודעה כשידה על העליונה, בתקווה שזה יאפשר לצבא לקנות את הדבר שהכי חשוב לו כרגע – זמן. צה"ל זקוק לו משום שהמגעים לעסקה חלקית להשבת חטופים וחטופות נמשכים, כפי שנרמז מדברי ביידן על משא ומתן לקיום הפוגה בלחימה ברצועה.
לדברי גורם ישראלי, יחיא סינוואר הוא זה שצריך עסקה בהקדם. "מצב הכוחות שלו קשה והתחושה בציבור שהוא הביא עליהם אסון", אומר הגורם, "ההישגים הצבאיים של צה"ל מלחיצים אותו. לכן הוא רוצה ללכת בהקדם לשלב הראשון של העסקה, שתשרת אותו אם תשיג הפסקה שגם תביא לסוף המלחמה מבלי שהוא ויתר על רוב הנכסים שלו".
התיאורים הקשים על מצבו של חמאס בעזה שנמסרים בפומבי, למשל מפי שר הביטחון יואב גלנט שאמר כי "חמאס איבד שליטה בעזה, אזרחים בוזזים את בסיסי חמאס, אין להם אמון בשלטון", אינם מופרזים לפי ההתרשמות של דרגי השטח. אחד מהמפקדים אמר: "הכרענו את מערכי ההגנה של חמאס ואת מרכז הכובד שלו בעזה".
לפי נתוני צה"ל, עשרה מתוך 24 גדודים של חמאס נפגעו משמעותית כתוצאה מפעולת הצבא. למעשה, המסגרות הצבאיות שלו בצפון הרצועה חדלו מלפעול כמסגרות מאורגנות. ברובד אחר, גם התמונה של לוחמי גדוד 13 של גולני, שאיבדו 41 מחבריהם ב-7 באוקטובר, בבניין המועצה המחוקקת של חמאס כשהם מניפים את דגל ישראל, מלמדת על ההתקדמות המשמעותית שצה"ל עשה בימים האחרונים. יש לה גם חשיבות סמלית.
למרות ההצלחה בתמרון הקרקעי, בניגוד לספקנים שניסו לערער גם את ראש הממשלה בנימין נתניהו, צריך לנקוט בצניעות המתבקשת ולומר שהדרך עוד ארוכה. צה"ל צריך להתכונן להמשך הפעילות, ופיקוד הדרום לוחץ להאיץ את המאמץ ברצועת עזה. האתגר נעשה מורכב עוד יותר לאחר שכמעט מיליון אזרחים ואזרחיות נעו לדרום הרצועה מהצפון.
לדברי קצין בכיר, יש צורך לתקוף ולייצר לחץ, שכן לא ייתכן שהכשירות של חמאס תישאר ברמה שהיא כרגע, גם אם החטיבות הצפוניות ירדו על הברכיים. גם המטח המסורתי של 20:00 אתמול בערב הוכיח שהפגיעה ביכולות הירי אינן מונעות אותו לחלוטין. על הדרג הצבאי צריך להבין איך מסנכרנים את כל המאמצים תוך הפגנת זהירות, ובידיעה שההצהרות של גורמים כאלה ואחרים כאילו ש"אין שעון מדיני" לא שוות הרבה במציאות.
בתוך כך, אסור לשכוח את החזית הצפונית, שהייתה אולי קצת פחות בוערת אתמול בהשוואה לשלשום, אבל הגזרה עדיין יכולה להסלים במהירות מהתכתשות למלחמה. "המשימה שלנו היא להביא ביטחון", אמר אתמול הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי בפיקוד הצפון. "המצב הביטחוני לא ייוותר באופן שבו תושבי הצפון לא ירגישו בטוחים לחזור לבתיהם". ומעל הכל מרחפת הדילמה הגדולה בנוגע לאיום על יישובי קו העימות, דילמה שממשיכה להיות הפיל הכי גדול בכל חדר שבו מתקבלות החלטות.
פורסם לראשונה: 00:00, 14.11.23