"אנחנו חיים במציאות ביטחונית קשה מאז 7 באוקטובר, אבל לאחרונה יש החמרה של ממש", תיאר רונן קלפל (48), תושב מעלות-תרשיחא. "החיים שלנו הפכו לסיוט, אין לילה כמעט שאין אזעקות בעיר". קלפל, עובד במפעל המתכת עגם במעלות, הוא גרוש ואב לשלושה. בנוסף לעבודתו, בשש וחצי השנים האחרונות הוא מסייע לחיילים שמשרתים בצפון. "מאז 7 באוקטובר אני דואג לחיילים בסדיר ולחיילי המילואים שנמצאים על הגבול", אמר. "דואג להם לאוכל, פיצות, בגדים ומוצרי היגיינה".
כפי שסיפר קלפל, המלחמה מקשה מאוד על החיים ביישוב: "אנחנו לא מפונים מהבית, אבל לצערנו, בשל המצב הביטחוני אנחנו בכל לילה כמעט ישנים בממ"ד". לדבריו, "לאחרונה יש החמרה של ממש. יורים עלינו יותר בלילה. יש אזעקות ויש לחץ. האזעקה האחרונה הייתה ביום חמישי ב-3:45 לפנות בוקר. הבת הקטנה הייתה איתי. ישנו בממ"ד, ולאחר ששמענו את האזעקה סגרנו את דלת הממ"ד וניסינו לחזור ולישון".
לשאלה מה היה רוצה לומר לראש הממשלה או לשר הביטחון, אם היה פוגש אותם, אמר קלפל: "הייתי אומר להם שנמאס לנו להיות כמו ברווזים במטווח, ושיתחילו. שנפסיק לחכות שיתקפו אותנו ונצא להתקפה שלנו על מדינת לבנון. זה נמשך יותר מדי זמן".
מוטי בן דוד, ראש עיריית מעלות-תרשיחא, הוסיף כי "אנו מצפים ממקבלי ההחלטות בממשלה לסייע גם ליישובים שלא פונו, אך עדיין נמצאים בתוך קו העימות. כולנו חייבים להמשיך לשמור על הנחיות פיקוד העורף, הן מצילות חיים. יחד עם זאת אנו ערוכים לכל תרחיש ומשתדלים לקיים את שגרת החירום, תחת המגבלות השונות".
חיים איצקוביץ, תושב מירון, סיפר על הקושי לחיות בלי ממ"ד במצב הנוכחי, ואמר כי "התחושה לחוצה ומלחיצה. במירון שומעים את הבומים, פיצוצים, המטוסים מעלינו - יש פה הרבה שמאבדים את הסבלנות ואת אורך הרוח. זו בעיה להיות בלי חדר ביטחון במצב הזה. אנחנו לא יודעים איך להתמודד כי לא נותנים לנו פתרונות. לא יודעים מה הולך להיות, המצב מאוד מלחיץ".
הוא הוסיף בכאב כי "אני נולדתי וגדלתי פה ואין הרבה מהוותיקים שנשארו פה בתקופה הזו. הלחץ הכי גדול הוא בסופי שבוע, תמיד זה מרגיש שמשהו הולך להתפוצץ".
גם יוסי זליקוביץ, תושב מירון ונכד למייסד המושב, תיאר את המצב ביישוב, ואמר: "אני דור רביעי במירון. זה יישוב תיירותי בגלל קבר הרשב"י, יש פה שני מיליון מטיילים בשנה, אבל הענף המרכזי שממנו אנחנו מתפרנסים קרס. נפלו פה מאות טילים, יש פה פעמיים בשבוע אזעקות ונפילות ומטוסים בגובה נמוך - זה יוצר המון לחץ אצל הילדים והמבוגרים, ותופס אותך בכל רגע ביום".
לדבריו, "מירון בחלק הוותיק ללא ממ"ד ברוב הבתים, אמא שלי אצלי ויש פה עשרות בתים של האוכלוסייה המבוגרת ללא ממ"ד, שזו בעיה בפני עצמה. אנחנו מתפללים שהממשלה תעשה סוף לזה שהשקט יחזור לשרור והתיירות תשוב לפה".
בתוך כך, תושבים שפונו מהצפון יצאו אתמול בשיירת מחאה מירושלים, הקוראת לפתוח במלחמה כוללת מול חיזבאללה. רפאל סלאב, תושב קריית שמונה ממטה נלחמים על הצפון, אמר בהצהרה שקיימו בנהריה כי "אנו לא מוכנים לסבול יותר שמדברים על החוסן של העורף - יש לו תוקף והוא פג תוקף. אנו יכולים להיות מאוחדים ולאהוב זה את זה אבל זה לזמן מוגבל.
"אני קורא לראש הממשלה, שר הביטחון, חברי הקבינט, לרמטכ"ל ולפורום מטכ"ל - צאו להילחם על המדינה שלנו בגבול הצפוני", הוסיף. חן אלמגור, חבר מועצת נהריה, אמר כי "הגיע הזמן שרצועת הביטחון לא תהיה הצפון - היא צריכה להיות בלבנון".
פורסם לראשונה: 00:00, 16.08.24