שמיים פתוחים: הודעה לקונית שתנחת בימים הקרובים אצל המועמדים והמועמדות לגיבוש קורס טיס תבשר על לא פחות ממהפכה: הקורס היוקרתי ביותר בצה"ל עומד, סוף-סוף, לעשות צעד משמעותי לעבר פתיחת השורות, אחרי שנים שבהן הנתונים הציגו שוב ושוב תמונה קודרת של אליטה חברתית-כלכלית סגורה. לאחר חשיפת ynet ו-"ידיעות אחרונות" על כך שאחוזים גבוהים ממסיימי הקורס הם בני משפחה מדרגה ראשונה של טייסים, בחיל הוחלט להקים כלי מיון חדש שיסייע לבני נוער שסיכוייהם להתקבל לקורס נמוכים יותר.
רה"מ נתניהו בטקס סיום קורס טיס 186
(צילום: דובר צה"ל)

yk14041679
במכתב נמסר כי החיל מקים מכינה מיוחדת שאמורה לסייע לנערים ולנערות שסיימו בהצלחה את המיונים לקורס. המטרה היא לאפשר לנוער שלא גדל ב"משפחת חיל האוויר", ולא מגיע מיישובים מבוססים להצטייד בכלים המתאימים לצלוח את הדרך הארוכה והמפרכת עד לקבלת הכנפיים המיוחלות. על הכוונת נמצאת לא רק הפריפריה, שסובלת מתת-ייצוג משווע אלא גם נשים, דרוזים וכן נערים ונערות שעלו לארץ או גדלו להורים שעשו עלייה. גם מועמדים "רגילים" אשר מעוניינים להתקבל יוכלו להגיש מועמדות.
המכינה תימשך עשרה שבועות במתכונת של פנימייה סגורה, ומי שיתקבל אליה לא ישלם שכר לימוד, מה שיהווה תחרות חשובה למכינות הפרטיות והיקרות. במהלך השהות החניכים והחניכות יעברו הכנה מנטלית ומקצועית, לרבות אימוני כושר, קריאת מפות, התנסות בסימולטורים וכן התמקדות בעבודת צוות, ערכים וציונות. המפקד הראשון יהיה אלוף-משנה ירון בן דוד, ראש מחלקת החובה, תכנון ומקורות בחיל, הקצין שעליו הטיל המפקד אלוף תומר בר לפעול לצמצום הפערים. יש בכך גם סמליות חשובה: בן דוד גדל בנתיבות ונוהג לספר שלא שם ולא בעיירה השכנה באופקים הוא היה יכול למצוא טייסים לשאת אליהם עיניים בדרך לשמיים. מוטיבציה לביצוע המהפך, כמו שאפשר להבין, לא חסרה לו.
אלא שלפני ההגעה למכינה, החיל נדרש להוסיף ולשלב כלי מיון שלא השתמש בהם עד כה בשלב המיון הראשוני של המועמדים והמועמדות. לאורך שנים טענו מומחים רבים, בהם הסוציולוג הבכיר סגן-אלוף (במיל') ד"ר זאב לרר (מחבר הספר "הקוד האתני"), שכלי המיון שבהם צה"ל השתמש הכשילו את תושבי הפריפריה. הדירוג הפסיכוטכני הראשוני (דפ"ר), לדוגמה, נחשב לחסם משמעותי לא רק לקורס טיס אלא גם במקצועות הטכנולוגיים הנחשקים, ובראשם יחידת 8200. ראש אגף כוח אדם, אלוף יניב עשור, הוביל שינוי חסר תקדים בנושא הזה, אך בהקשר של חיל האוויר נדרש מאמץ נוסף.
2 צפייה בגלריה
טקס סיום קורס טיס
טקס סיום קורס טיס
17 אחוזים מהבוגרים הם בני משפחה מדרגה ראשונה של טייסים. טקס סיום קורס טיס
(צילום: דובר צה"ל)
לכן פיתחו במקביל בחיל האוויר כלי מיון חדש, שנועד "לנטרל" השפעות רקע, ולאתר מועמדים ומועמדות על בסיס הכישורים הנדרשים לטיס: חשיבה, תפקוד תחת לחץ, אופי, התמדה ועוד. יתרון נוסף של הכלי הוא שלא ניתן להתכונן אליו מראש, מה שמקזז פערים כלכליים. פריצת הדרך נרשמה בשנה וחצי האחרונות: קצין בכיר אמר כי במסגרת הפיילוט, אותרו באמצעות הכלי מועמדים ומועמדות לסיים קורס טיס בהצלחה ללא תלות בדפ"ר שלהם.
בשל אורכו של הקורס עוד קשה להבין אם בנקודת הסיום הכלי אכן הביא להכשרת טייסים שהוסללו במקור לתפקידים אחרים לגמרי, אבל ההתחלה מבטיחה. "הקורס אורך שלוש שנים", אמר קצין בכיר בחיל, "אבל התוצאות יגיעו".
למעשה, לחיל האוויר אין ברירה אחרת. החשיפה ב-ynet ו-"ידיעות אחרונות" לפני שנה, שלפיה שיעור גבוה (17 אחוזים בממוצע למחזור) מבוגרי ובוגרות הקורס הם בני משפחה מדרגה ראשונה של בוגרי הקורס, טלטלה את צמרת החיל והובילה את אלוף בר להוציא תוכניות מהמגירה ולהתחיל שינוי לאלתר: כשרואים מחזורים שבהם אחד מתוך ארבעה בוגרים הוא בן/אח/ אחיין של טייס, קשה לטעון שאווירת המועדון היא שמועה או פרי הדמיון.
2 צפייה בגלריה
מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר בכנס מבצעי של חיל האוויר בבסיס פלמחים
מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר בכנס מבצעי של חיל האוויר בבסיס פלמחים
צה"ל צריך להוכיח לפריפריה שהשמיים אינם הגבול. מפקד חיל האוויר תומר בר
(צילום: דובר צה"ל)
לפי פרטים חדשים שמתפרסמים כאן לראשונה, בחיל האוויר בדקו לעומק את הייצוג החסר של הפריפריה ומצאו לו מגוון סיבות: הנוער גילה פחות עניין, התייצב פחות למיונים, לא זכה לדחיפה מהבית עקב ספקנות של ההורים, תחושת מסוגלות אישית נמוכה וגם מודעות נמוכה יותר (ביחס למרכז) לאפשרויות שעמדו לרשותם, כגון קורסי הכנה. אם זה לא מספיק, נוער מהפריפריה שכן עמד ברף נטה לנשור במספרים גבוהים משמעותית מתושבי המרכז. אגב, אנשי המקצוע בחיל קובעים: בני הפריפריה שהצליחו לעמוד במסלול המפרך התגלו כבעלי יכולות הטסה מרשימות וגבוהות.
בחיל מאמינים כי השילוב בין כלי המיון החדשני למכינה יספק את המענה הנדרש וישפיע על הרכב האוכלוסייה בחיל, על מנת להצטרף לפרויקט "גשרים" של 8200 ובכך לשנות את פני הצבא בהתאם לגוונים השונים באוכלוסייה. ב-8200, שם נשלחו מורות-חיילות ללמד בפריפריה לצד שיתופי פעולה עם המגזר הפרטי, כבר רואים ניצנים של שינוי, והציפייה היא שתוך שנים מעטות פני היחידה ישתנו.
בחיל האוויר הדרך יותר ארוכה ואתגרי המלחמה לא מקלים על אף אחד, אבל לאיש אין אשליות: אם צה"ל חפץ להציל את מה שנשאר מצבא העם, הוא חייב להוכיח אחת ולתמיד לפריפריה שגם עבורה השמיים אינם הגבול.
פורסם לראשונה: 00:00, 16.08.24