מורות היל"ה, שמעניקות הזדמנות אחרונה לתלמידים רגע לפני שינשרו לגמרי ממערכת החינוך ויגיעו לרחובות, הודיעו שלא יפתחו את שנת הלימודים - במחאה על כך שמשרד החינוך מסרב להעביר אליהן תוספת שכר שאושרה על-ידי משרד האוצר עוד בתחילת השנה שעברה.
1,300 מורות היל"ה מלמדות כ-8,000 תלמידים שנשרו מבתי הספר הרגילים. הן מלמדות אותם בקבוצות קטנות, מעניקות להם יחס אישי, נלחמות על כך שכל תלמיד יסיים את תקופת התיכון עם תעודת גמר או תעודת בגרות, ובעיקר מהוות תחנה אחרונה לפני הידרדרות להתנהגות מסוכנת. בשל המלחמה והפינויים, השנה החמירה תופעת הנשירה הגלויה והסמויה מבתי הספר והצורך בפרויקט רק עלה. אולם בשל השכר הנמוך שהן מקבלות ישנה נשירה גם בקרב מורות היל"ה, ומאות מתוכן פורשות מדי שנה.
לכל מורות היל"ה, אשר מאוגדות בארגון "כוח לעובדים", יש תעודת הוראה ותואר ראשון בחינוך. למרות זאת, שכרן נמוך יותר משכר המורים בבתי ספר "רגילים", שכן הן בעצם עובדות קבלן של גופים אשר זוכים במכרזים להפעלת התוכנית. מורות היל"ה עם ותק של עד 17 שנים משתכרות בין 5,300 ל-7,599 שקלים ברוטו לחודש. בעקבות הסכם השכר שנחתם לפני שנה הן היו אמורות לקבל שכר שנע בין 7,065 ל-8,800 שקלים ברוטו לחודש.
אלא שבמקביל לחתימת ההסכם, התוכנית נכנסה למכרז חדש. העניינים נמרחו, משרד החינוך פרסם רק לאחרונה את שם הזוכה במכרז, חברת "עתיד", ולדברי המורות מסרבים לשלם להן את התוספת עבור עבודתן בשנת הלימודים החולפת. מדובר בתוספת של עשרות אחוזים, שחיונית להישרדותן הכלכלית. במחאה על אי-העברת הכספים, המורות נוקטות בעיצומים ואינן מעבירות את ציוני הבגרות. לכן, חלק מבוגרי התוכנית התגייסו בלי שידעו אם הם זכאים לתעודת בגרות או לא.
יפעת ממוקה, מורה בהיל"ה מזה שנתיים, מלמדת בהוסטל לבנות שהוצאו מבתיהן בצו בית משפט. "אני אמא לילד ונמצאת עכשיו בהיריון", היא סיפרה, "התחלנו לחפש דירה גדולה יותר, אבל כיוון שלא קיבלתי את התוספת המובטחת החלטנו לוותר על זה כי לא נעמוד בכל התשלומים. המשכורת שאני מקבלת כיום תכסה רק את התשלום לגנים. אני אוהבת את הנערות שאני מלמדת, מאמינה בהן, יודעת כמה הן קשורות אליי, ולכן לא אעזוב את התוכנית. משרד החינוך יודע שמורי היל"ה נמצאים בתוכנית הזו באמת מתוך תחושת שליחות – ולכן מנצלים אותנו עד תום".
טלילה אילון, מורה בתוכנית וחברת איגוד מורות ומנחות היל"ה ב"כוח לעובדים", אמרה כי "זו התקופה שבה צריך לחזק את המורים של נוער נושר ולא לפגוע בהם. אנחנו בתוכנית היל"ה היינו הראשונים לחזור לפעילות וללמד תלמידים נושרים לאחר 7 באוקטובר, כשם שעשינו במשברים קודמים, אך משרד החינוך ממשיך לזלזל בנו. מורה עם ותק של שלוש שנים מרוויחה כיום 5,300 שקל, מקבלת השלמה לשכר מינימום ונאלצת לעבוד בעבודה נוספת. תוספת השכר אמורה לבלום את עזיבת המורות".
במשרד החינוך סירבו להגיב לטענת המורות על מניעת העברת התוספת שהובטחה בהסכם, ורק ציינו כי "ספק חיצוני מפעיל את תוכנית היל"ה. ההתקשרות של המשרד היא מול מפעיל התוכנית בלבד, כך שהמורים אינם מועסקים בידי המשרד אלא באמצעות המפעיל. לאור זאת, כל טענותיהם בדבר שכרם ותנאי העסקתם צריכות להתברר בפני הגוף המעסיק אותם".
מרשת עתיד נמסר בתגובה: "הרשת נבחרה להפעיל את תוכנית היל"ה החל מה-1 ספטמבר. אנו מקווים שכל הטענות המועלות בכתבה ייפתרו בהקדם מול המפעיל בחמש השנים האחרונות - החברה למתנ"סים".
פורסם לראשונה: 00:00, 27.08.24