לדעת רבים, לרבות חברי קבינט השותפים להחלטות במהלך המלחמה, ראש הממשלה נתניהו אינו מעוניין בעסקה להשבת החטופים בעת הזו, ולכל הפחות פועל לדחותה, מטעמים פוליטיים ואישיים. משכך, גם צוות המו"מ הטוב בעולם לא יוכל להבקיע מקום שבו אין רצון פוליטי להצלחה. ועדיין, אמירתו מאירת העיניים של גדי איזנקוט בדבר הצורך לרענן את צוות המו"מ, תוך הצבעה על הצורך בידיעת השפה והתרבות הערבית, לצד שאלת חלוקת הקשב של ראשי השירותים החשאיים למו"מ נוכח אתגרי השעה הכבדים, ובראשם איראן – ראויה לדיון ענייני.
בעשרים השנים האחרונות, מרבית מתאמי השו"ן (שבויים ונעדרים) לראש הממשלה כללו תחתם צוותי מו"מ הנשענים על מגוון רחב של דיסציפלינות, עושר אינטלקטואלי וניסיון בתחום. מאז פרוץ משבר החטופים מסתמנת שחיקה במעמדם של גורמי המקצוע, שליוו לאורך שנים את מקבלי ההחלטות; כך למשל, יחידת ניהול מצבי המשבר הצה"ליים המנוסה הולכת ונדחקת מהשולחנות הרלוונטיים; בעוד מרכז הנעדרים בפיקודו של אלוף (במיל’) ניצן אלון נשען על אנשי מערך המבצעים המיוחדים (מ”מ) בסדיר ובמילואים, ומטבע הדברים מוטה לאזור המבצעי על פני עולמות המו”מ, שאינם סביבת העבודה הטבעית של המערך, בלשון המעטה.
צוות מו"מ הוליסטי נכון שיכלול קציני מודיעין המתמחים בתחום, פסיכולוגים קליניים, אנשי תרבות ושפה, סוציולוגים ואנשי מחקר, כמו גם אלה האוחזים בידע בעולמות המו"מ מהמגרש העסקי והביטחוני
צוות מו"מ הוליסטי נכון שיכלול קציני מודיעין המתמחים בתחום, פסיכולוגים קליניים, אנשי תרבות ושפה, סוציולוגים ואנשי מחקר ואסטרטגיה, כמו גם אלה האוחזים בידע בעולמות המו"מ מהמגרש העסקי והביטחוני. בדבריו, אם כן, ח”כ איזנקוט מצביע על חלק מאותן יכולות שחסרות כיום בצוותים המלווים את התהליך, באופן השוחק את היכולת להציב לו אלטרנטיבות.
דברי איזנקוט פותחים דלת לדיון בתופעה רחבה נוספת, בדמות השחיקה המתמשכת במקצועות המודיעין הקלאסיים בקהילת המודיעין, כפי שנחשף סביב מחדלי 7 באוקטובר. אותם מקצועות, המהווים שומרי הסף ובקרת האיכות של התוצר המודיעיני, הלכו ואיבדו ב-15 השנים האחרונות את מעמדם, כוחם והשפעתם על איכות ועומק התוצר המודיעיני, המונגש למקבלי ההחלטות בדרג הביטחוני והמדיני.
מקצועות אלה מצויים בליבת פס הייצור של המפעל המודיעיני, וביניהם האלחוטן, המתרגם והקב"ר (קצין בינה רשתית), אנשי האוסינט (המודיעין הגלוי), מפעילי סוכנים, חוקרי שבויים, אנשי מחקר ומוקדי ידע מודיעיני. באצטלת הטכנולוגיה, נרשמה נסיגה באיכות תוצר הגלם המודיעיני ובהתאם גם ביכולת לייצר התרעה, לא כל שכן התרעה למלחמה – משימת היסוד של קהילת המודיעין, שבה נכשלה.
1 צפייה בגלריה
מחאה להחזרת החטופים בלונדון מיניסטור, תל אביב
מחאה להחזרת החטופים בלונדון מיניסטור, תל אביב
מחאה להחזרת החטופים בלונדון מיניסטור, תל אביב
(צילום: פאולינה פטימר)
בעוד שבתחום המודיעין למטרות, קהילת המודיעין על פי רוב מצטיינת (ולראיה מתקפת המנע המרשימה נגד מערך הטילים ארוך הטווח של חיזבאללה השבוע), הרי שתחום המודיעין לאסטרטגיה וכוונות האויב, שאחד מענפיו הינו תחום ההתרעה למלחמה, הוא עולם מורכב יותר, המחייב הבנה תרבותית, שפתית, שורשית, "צבעונית" כמעט, של האויב. כל זה חסר לנו – ובאופן ניכר – ערב 7 באוקטובר. בהתאם, את השחיקה השיטתית במעמדם של שומרי הסף המודיעיניים ניתן לתקן בעבודה סיזיפית ועמוסה בצניעות, שתחייב כיול מחדש של המערכות ורידוד הטיות פוליטיות פנים ארגוניות ותפיסתיות.
אין בדיון ביחס למקצועיות של צוות המו"מ כדי להקהות מהעוינות שמפגין הדרג המדיני כלפי הנושאים ונותנים מטעמנו; ניכור, חשדנות וחוסר אמון, הטפת מוסר ועידוד למקצועיות "אחרת" (שטיבה אינו ברור) – אינם הדרך להשבת חטופינו, באופן המשלים, למרבה הצער, לתמונה המצטיירת של עיכוב תהליך המו"מ באמצעים שונים. זו העת לשוב ולקרוא לנתניהו להתעשת, להבין את דוחק השעה ולהשיב את אחינו ואחיותינו לגבולם – ויפה שעה אחת קודם.
עו"ד אבי כאלו כיהן כראש מחלקת שבויים ונעדרים בצה"ל, וכיום עמית מחקר במכון למדיניות נגד הטרור (ICT), אוניברסיטת רייכמן
פורסם לראשונה: 00:00, 27.08.24