בעוד הביקורת הציבורית והפוליטית נגד קיום הטקס הממלכתי לציון טבח 7 באוקטובר גוברת, משפחות ששכלו את ילדיהן במלחמת חרבות ברזל מתחילות להשמיע קולות אחרים, ומביעות תמיכה בקיום הטקס. "זה לא טקס של מירי רגב. זה טקס של ישראל", אמר איציק בונצל, אביו של סמ"ר עמית בונצל ז"ל שנפל בדצמבר בקרב ברצועת עזה.
3 צפייה בגלריה
איציק בונצל
איציק בונצל
איציק בונצל לצד תמונת בנו עמית
(צילום: טל שחר)
רגב בתדרוך עיתונאים, לקראת טקס השנה לטבח
(צילום: אלכס גמבורג)

"אם יזמינו אותי להגיע לטקס, אגיע. אני מכיר בממלכה אחת, ממשלה אחת ששלחה את הבן שלי ואת שאר הלוחמים להילחם בעזה. אני מסרב להיכנס לקטטה איפה ואיך ייערך הטקס. מי ששלח את הבנים להילחם, וחלקם לא חזרו, הוא זה שמחויב שהטקס יביא לידי ביטוי את הזיכרון והגבורה שלהם. הוא מחויב לגעת בכל החברה הישראלית, הטקס צריך להביא לידי ביטוי גם את המצב בצפון ובדרום. מירי רגב היא בכלל לא הנושא, זה לא הטקס של מירי רגב. הניסיונות לערבב את שמה בטקס כל כך חשוב פוגעים בכבודם של הנופלים", אמר.
בעוד בונצל תומך בזכותם של אחרים לקיים טקס נוסף, הוא מבקש שטקסים אלו לא יכוונו נגד הממשלה. "לא יכול להיות שהטקסים יהיו בית דין שדה כנגד הממשלה או הצבא. מבחינתי היום שבו ייערך הטקס הוא יום קדוש. הוא יום כיפורים שבו עוצרים הכל, את כל המחלוקות. הדרישה שלי היא שאותם טקסים לא יחדדו את המחלוקת, לא את המחלוקת הפוליטית ולא שום מחלוקת אחרת, ובטח שלא יהוו הזדמנות לתקוף גוף כזה או אחר שאשם באירועי שבעה באוקטובר".
לדבריו, "היום זו מירי רגב ומחר זה יריב לוין. אחר כך גם מישהו מהשמאל יכול להיות בשלטון. תמיד מישהו יהיה לא מרוצה. אי-אפשר לפתוח פתח לטקס כבקשתך. הדרישות צריכות להתמקד באופי הטקס, לא באישים כאלה ואחרים. גם הפינג פונג בין בית הנשיא למשרד ראש הממשלה לא מקובל עליי, אני רוצה לשמור על אחדות של הממלכה, של הממשלה, לא משנה מי מרכיב אותה. הסיפור הזה גורם לנו המשפחות השכולות לסבל נוסף, לצורך נפשי להתמודד עם המחלוקת הזאת בעם ישראל. אנחנו שואפים לאחדות".
(צילום: ליאור שרון )

גם חני שלמה, שאיבדה את בעלה ואב ילדיה רס"ב אדיר שלמה ז"ל ב-7 באוקטובר כשיצא מביתו בשדרות להילחם מול מחבלים, מתכננת להשתתף בטקס הממלכתי. "זו בחירה שלנו, של המשפחות השכולות, אם להגיע או לא. זה לא קשור לימין ושמאל. אם הייתה ממשלה אחרת לא היו עושים טקס? זה לא משנה בכלל", אמרה.
היא הוסיפה כי "את הטקסים הפרטיים כל אחד עושה בביתו. זה טקס ממלכתי שאמור להראות לממשלה שהם איתנו, להראות לנו שאכפת להם מאיתנו. בפועל, אני לא יודעת להגיד אם הם איתנו. זה לא באמת משנה כלום. שכל אחד יעשה מה שהוא רוצה. זה לא ישנה ממילא את פני המצב. זו הדרך של הממשלה להראות לנו שהם מצטערים על מה שקרה. אין להם דרך אחרת לבקש סליחה. אז זה כאילו מכבד אותנו. באופן הפורמלי. אם יזמינו אותי לטקס אני אגיע".
אליהו ליבמן, אביו של אליקים ליבמן ז"ל שנרצח בטבח הנובה, ניסה להשמיע קול מפויס, אך הביע תמיכה מלאה בטקס. "ההורים שלי גורשו מגוש קטיף, לא תמיד הסכמתי עם התנהלות המדינה, אבל עדיין ידענו להעריך את הממלכתיות. הציפייה שלנו היא לא לפגוע ברגשות המשפחות השכולות בכאבן וצערן. האחריות של הממשלה היא לראות שההתנהלות היא ממלכתית ונותנת לכולם מקום לידי ביטוי. אי-אפשר לעולם לרצות את כולם, אבל צריך לראות איך מנהלים את זה. אם הולכים על אירוע ממלכתי אז שיהיה של כולם ביחד", אמר.
"יש פה שני צדדים. ברור שאי-אפשר שכל משפחה ומשפחה תנהל את זה. אני הייתי רוצה טקס מסוים, אני מתנחל, אבל בשביל הממלכתיות אני מוכן לוותר על לא מעט דברים. בשביל האחדות. אני מצפה מכל אחת מהמשפחות ומכל אחד בעם ישראל לנהוג כך. אחרי הפגיעה הקשה בשמחת תורה, הדבר שהכי יכול להוסיף לאויבינו הוא פגיעה ברוח ובמורל. אלו ההתקוטטויות בינינו.
3 צפייה בגלריה
חני שלמה עם תמונתו של רס"ב אדיר ז"ל
חני שלמה עם תמונתו של רס"ב אדיר ז"ל
חני שלמה, ששכלה את בעלה אדיר ב-7 באוקטובר
(צילום: גדי קבלו)
3 צפייה בגלריה
אליהו ליבמן
אליהו ליבמן
אליהו ליבמן. בנו נרצח בנובה
(צילום: שאול גולן)
"ישנם אנשים שרצו להפיל את הממשלה גם לפני שבעה באוקטובר. חלקם הם כעת משפחות שכולות או משפחות חטופים, אבל חלקם 'תופסים טרמפ'. ממשלה מחליפים בבחירות, לא בטקסים אלטרנטיביים. אנחנו מבקשים לא לפגוע ברגשות המשפחות השכולות שרוצות את הממלכתיות", סיכם.
יריב חג'בי, חקלאי ממושב יכיני שאחיו נרצח ב-7 באוקטובר, אמר הבוקר בריאיון ל-ynet כי "אין מחלוקת על שכול, אין לי מחלוקת עם אף אחד שרוצה לקיים טקס. זה לא הסיפור". לדבריו, "אני לא בעד הטקס ולא נגדו, אבל המדינה צריכה לעשות טקס לכולם, ומשפחות שרוצות לעשות טקס אחר זה גם נהדר וחשוב".
טליק גווילי, אימו של לוחם היס"מ רן גווילי שגופתו מוחזקת בידי חמאס בעזה, אמרה ל-ynet כי היא תיקח חלק בטקס שמארגנת השרה מירי רגב. "אני רגישה למשפחות אחרות, משפחות שכולות שאיבדו חיילים שנלחמו על מנת להציל ולהגן על החטופים שלנו", אמרה. "אני שם כי אני מבינה שאנחנו צריכים משהו שייתן לנו קצת אור ותקווה. הטקס האלנטרנטיבי של המשפחות הוא התרסה".
בתוך כך, ב"פורום הזיכרון הלאומי", המורכב ממשפחות שכולות, דרשו מהממשלה להשתתף בקביעת הנראטיב לאירועי הזיכרון. במכתב שהעבירו לנתניהו ולחברי הממשלה, כתבו: "המשפחות מדגישות את הצורך בהקצאת תקציבים לצורך הקמת אנדרטאות, תיעוד והנצחה של הגיבורים שנפלו. ההשקעה בתחום זה חיונית לשמירה על תודעת הציבור וההיסטוריה הלאומית, ולחיזוק הערכים שמייצגים הנופלים ורואות בכך חלק בלתי נפרד מתהליך חינוכי, שמטרתו לגדל דורות שיעמדו על ערכי הנופלים, יזכרו את עוצמתינו כפרטים וכעם וימשיכו לעמוד איתנים גם בעתיד".
פורסם לראשונה: 00:00, 29.08.24