המבצע שאליו יצא אתמול צה"ל ברעש גדול לווה בתארים מפוצצים, כגון "המבצע הרחב ביותר מאז חומת מגן" ואפילו "מבצע חסר תקדים". המציאות פחות מלהיבה, אך לא פחות חשובה: מבחינת היקף הכוחות, מבצע בית וגן בג'נין לפני שנה היה גדול יותר. השוני עתה נובע מהפעילות של צה"ל בשלוש גזרות בו-זמנית - טול כרם, ג'נין, וצפון בקעת הירדן - על מנת לנטרל את הפצצה האסטרטגית שמתקתקת ביהודה ושומרון.
האזורים הללו לא סתם רוחשים טרור - הם עוברים תהליך מואץ של עזתיזציה, כולל שיטפון במטעני חבלה תקניים, הכוונה מקצועית מאיראן והרבה מאוד תעוזה. לא מיותר לציין שמבצע כזה לא היה יכול לצאת לדרך לפני 7 באוקטובר: הדרג המדיני ומערכת הביטחון לא רצו להסתכן בירי טילים מעזה.
3 צפייה בגלריה
yk14056315
yk14056315
(צילום: JAAFAR ASHTIYEH , אי־אף־פי)
מבחינת מה שמתרחש בשטח, כרגע שני צוותי קרב חטיבתיים אך מוקטנים מאוד בהשוואה לאלה הפועלים בעזה, פועלים בטול כרם תחת מפקד חטיבת כפיר, אל"ם יניב בארוט, ובג'נין תחת אל"ם איוב כיוף, מפקד חטיבת מנשה. בבקעת הירדן מופעל כוח מצומצם יותר בפיקוד מח"ט הבקעה, אל"ם אביב אמיר. הסיבה לכך היא שרוב היחידות המובחרות של צה"ל נמצאות בעזה או בגבול הצפון ולכן האתגר גדול יותר, אולם אלו פני הדברים מאז 7 באוקטובר ולכן גזרת יו"ש היא הגחלים הלוחשות שעליהן יש להקפיד שלא יבערו יותר מדי.
למעשה, מאז תחילת המלחמה הגביר צה"ל את כמות המבצעים באותה גזרה, תוך התבססות על יחידות מילואים. גם התקיפות האוויריות הפכו עניין שבשגרה. במבצע הנוכחי הן מהוות מעטפת אווירית חזקה עבור צוותי הקרב.
3 צפייה בגלריה
yk14056326
yk14056326
כוחות צה"ל פועלים בגזרת טול כרם, אתמול | צילום: JAAFAR ASHTIYEH , אי־אף־פי
ההחלטה על מבצע בהיקף כזה הגיעה לאחר מיצוי מבצעים קטנים יותר. המציאות הוכיחה שכמות ההתרעות עלתה ואיתה כמות הפיגועים וכן מידת הנועזות, התחכום והקטלניות של אמצעי הלחימה המתקדמים. ראינו חוליות שתכננו לצאת לפיגועים באזור קו התפר, ובשבוע שעבר מחבל עם מטען חבלה רב-עוצמה הגיע עד לתל-אביב ותכנן להתפוצץ בבית כנסת.
בגזרת צפון הבקעה אירעו שורת פיגועים מהאזור המזרחי של השומרון ולכן הרמטכ"ל הרצי הלוי ביקר בגזרה זו שלשום. הוא יודע מדוע: בגבול המזרחי חייב צה"ל למצוא פתרון לא רק לטרור העממי, אלא גם למכשול בקו הגבול עם ירדן שנותר פרוץ.
3 צפייה בגלריה
yk14056448
yk14056448
צילום: JAAFAR ASHTIYEH , אי־אף־פי
כוחות צה"ל נכנסו תוך סיכון חייהם לג'נין ולטול כרם כדי למצוא מטענים, אבל זה לא יעזור אם הגבול עם ירדן, לאורך מאות קילומטרים, יישאר פרוץ והאיראנים יזרימו דרכו ודרך סוריה מטענים תקניים. צה"ל ממש מתחנן שהדרג המדיני יעביר תקציב מיידי לבניית הגדר, הקמת מכשול, אמצעים סנסוריים וחמ"לים בעלות של ארבעה מליארד שקלים. הכסף לא מגיע כבר כמה שנים. נותר לראות אם הוא יגיע לפני שוועדת החקירה תצטרך לדון גם במחדל הזה.
ואם זה לא מספיק, בצה"ל צריכים להתמודד עם אירועי פשיעה חמורים מהצד היהודי, כמו זה שהתרחש בכפר ג'ית לפני שבועיים. אמש פרסם הצבא את התחקיר ותוצאותיו היו נוקבות וחד-משמעיות: צה"ל כשל בהגנה על התושבים הפלסטינים בזמן שלא פחות מ-100 רעולי פנים פלשו לשם, הציתו רכבים ופלסטיני אחד נהרג. אפילו התרעה מוקדמת של השב"כ לא הועילה.
הפרעות והתחקיר הם טבילת אש עבור אלוף הפיקוד הטרי, אבי בלוט, בעצמו בוגר המכינה בעלי. הוא ולא אחר קבע שהפרעות הן "אירוע טרור חמור" ולקח אחריות על הכישלון. ספק רב אם המתיישבים היו מקבלים אמירות כאלה מפיו של קודמו בתפקיד אלוף יהודה פוקס, שהפך לסדין אדום בגבעות. דבריו של בלוט על החובה למצות את הדין עם הפורעים גם מאותתים למחוז ש"י במשטרה, שסופג ביקורת חריפה על יישור קו עם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
מעבר להיבט הפלילי והמוסרי, אירועי ג'ית מלמדים על מצוקת כוח האדם הצה"לית בכלל ובגזרת יו"ש בפרט
מעבר להיבט הפלילי והמוסרי, אירועי ג'ית מלמדים על מצוקת כוח האדם הצה"לית בכלל ובגזרת יו"ש בפרט. רוב הכוח שם מתבסס על גדודי מילואים פחות מיומנים, בהם הגדוד שהחזיק את שבי שומרון והוקפץ לג'ית. בכל השנים האחרונות הוצב שם גדוד סיור מובחר של חטיבות הצנחנים, גולני וגבעתי וכעת הוחלף בגדוד מילואים של פיקוד העורף. עצוב ומסוכן שיש בתוכנו מי שמנצלים זאת.
פורסם לראשונה: 00:00, 29.08.24