סיכול רכבי התופת בסוף השבוע האחרון ליד צומת גוש עציון, ונטרול הרכב הממולכד, עם שני מכלי גז גדולים שחוברו למנגנון הפעלה, בכניסה ליישוב עטרת אתמול (שני) - מטרידים מאוד את מערכת הביטחון ואת תושבי יהודה ושומרון. התרחבות התופעה, שמזכירה מראות שהישראלים היו בטוחים שכבר לא ישובו, מתרחשת בזמן שעדיין מתנהל המבצע הגדול של כוחות הביטחון לסיכול טרור בצפון השומרון - אחרי שכבר חודשים ארוכים מתנהלת ביו"ש לחימה של ממש.
גורם ביטחוני ישראלי אמר לסקיי ניוז בערבית: "האיראנים מעבירים כסף ונשק לגדה המערבית. בחודשים האחרונים ראינו עלייה במאמצים האיראניים להפוך את האזור הזה לשדה קרב של ממש. הרשות הפלסטינית, כמונו, חוששת מתרחיש של 7 באוקטובר בגדה. אנו חוששים מהאפשרות של פיגוע רחב היקף באחת ההתנחלויות או אפילו בתוך ישראל, ונערכים לתרחיש כזה. ההתמקדות הנוכחית היא בצפון הגדה, אך אנחנו עוקבים גם אחר האיומים בדרום הגדה והפעילות עשויה להתרחב שם".
( צילום: ירון ברנר)

כוחות צה"ל מכתרים בית בכפר דאן במערב ג'נין

1 צפייה בגלריה
yk14062045
yk14062045
נטרול מכונית התופת בעטרת, בנימין
(צילום: הצלה ללא גבולות)
סגן-ניצב יאיר רוזיליו, שמשמש קצין המבצעים של מג"ב איוש, אמר ל-ynet הבוקר כי "אפשר לאלתר היום מטען מאמצעים חקלאיים, מדשן, מבלוני גז. יש כל מיני אפשרויות, זה נמצא באינטרנט, וטרוריסטים שעוסקים בתחום יודעים להכין מטענים. זה נפוץ".
לדברי רוזיליו, "רק השבוע חווינו מספר רב של מטענים בכל הגזרה שלנו. אנחנו נמצאים באמצע מבצע מאוד גדול, שמלווה במטעני חבלה שמופנים נגד כוחותינו. אפשר לראות בסרטונים ברשתות את הדחפורים של הצבא שחופרים בכבישים כדי לנטרל את המטענים שמוטמנים בהם. לצערי הרב זה הולך ונהיה יותר ויותר נפוץ ביהודה ושומרון".
"הנושא של התעצמות הטרור מזכיר את האינתיפאדה השנייה", הוסיף, אך סייג ואמר כי בתקופתה מטעני החבלה כוונו נגד מרכזי הערים. דבר כזה התרחש עד כה פעם אחת, בתל אביב, אז רק המזל מנע אסון והרג ישראלים. "כיום מאוד קשה לטרור, בגלל הפעילות העצימה של צה"ל ומג"ב ביו"ש, להוציא פיגועים במרכז הארץ", הסביר קצין המבצעים. "רוב המפגעים נעצרים ומתנפצים על כוחות הביטחון. במקרים עצובים הם הורגים אזרחים ולוחמים, כמו שראינו ברצח שלושת השוטרים".
רוזיליו הדגיש כי למרות התגברות התופעה, שיעור סיכול הפיגועים עדיין נמצא "באחוזים גבוהים מאוד-מאוד". לדבריו, "סביב 90% מההתראות מסוכלות עוד לפני שהמפגעים מספיקים לצאת".

"כל מי שיש לו אקדח - שיישא עליו"

לצד הדרישה מהממשלה וממערכת הביטחון להגביר את קצב הסיכולים והמבצעים נגד הטרור, המתנחלים מציפים בכל העת את נושא המחסומים - וקוראים להחזירם. "מרקם החיים של השכנים פה לא יותר חשוב מהדם שלי", טוענת מוריה מיכאלי, תושבת עופרה. "אני זכאית לביטחון בעופרה בדיוק כמו ברעננה או גבעתיים".
פיצוץ מכונית התופת שאותרה אתמול

סוגיית המחסומים, נציין, מייצרת מתח בין ההתיישבות לצה"ל לא מעט פעמים. ראש העיר אריאל יאיר שטבון, למשל, חסם ממש בעצמו ציר גישה סמוך לכפר סלפית, ולאחר מכן בהוראת אלוף הפיקוד נפתחה החסימה מחדש. גורמי ביטחון מסבירים כי מחסומים לא מייצרים ביטחון, שכן "צריך להבין שמחסום מייצר תחושת ביטחון ולא ביטחון ממש. המחבלים יעקפו גם מחסומים, כמו שקורה גם עכשיו".
"זה גם עניין של סדרי כוחות", הם אומרים. "אם יהיו באיו"ש כוחות נוספים עדיף שיופנו לפעולות התקפה בעומק מחנות הפליטים, מהיכן שיוצא הטרור. לתקוף אותם בשטח שלהם ולא לתת להם להגיע למחסום". לדברי הגורמים, "מחסומים גם מייצרים לא מעט נקודות תורפה האויב לומד, מתצפת וינסה לפגע. במקום זה עדיף לעשות חסמים משתנים במקומות שונים ותמיד להפתיע".
בינתיים, מבשרת טולמאץ בת ה-51 מאלון מורה מספרת על דאגה גדולה מהמצב. "אנחנו מאוד-מאוד מוטרדים", סיפרה. "אנחנו מרגישים את העלייה באירועי הטרור, האבנים שחזרו – וכמובן המטענים ומכוניות התופת שהגיעו לפתחי היישובים".
טולמאץ סיפרה בחשש כי "אימהות לילדים מפחדות לנסוע לבד בימים כאלה ותחושת הביטחון מתערערת. כמות הנשקים שמסתובבים בכפרים מאוד מטרידה". לדבריה, "ההוראה 'לשמור על זירה משנית ביו"ש' לא תואמת את המציאות, אנחנו רואים בעניין שהזירה הזו מתעוררת. נכון שצה"ל פועל משמעותית בלב המחנות, אבל רואים את התמונות של החמושים בהלוויות מחבלים, והחשש שהנשקים הללו יופנו אלינו".
גם אשר אילוביץ בן ה-46 מתאר תחושת ביטחון מעורערת. "ברור לי שאין כוחות אבל כולנו ביישוב מגויסים למילואים. מבחינת התחושה בימים האחרונים, כולל מה שהיה בגוש עציון ובעטרת, כל הזמן מדברים מה יקרה אם חלילה תיכנס בערב שישי מכונית תופת ליישוב כשכל הנוער ברחוב", אמר. "אנחנו מעודדים כל מי שיכול להוציא רישיון לנשק, כולל נשים. כל מי שיש לו אקדח שיישא עליו, בכל מקום. אם אתה עומד בצומת ב-1 בלילה - אתה לא יודע מה עלול לקרות".
תם קליינר, בן 28, מההתנחלות עטרת שבבנימין הוסיף כי "אי-אפשר לתת למציאות הזו לעבור על סדר היום. אף אחד מאיתנו לא רוצה לחזור לימי האינתיפאדה השנייה ולפיצוצי תופת כל יומיים בכל מקום בארץ. מערכת הביטחון חייבת לפעול באופן יזום ואפקטיבי כדי להשיב את הביטחון הפנימי לתושבי ישראל".
בינתיים, במועצת יש"ע קראו היום לתושבי היישובים לצאת לצמתים מרכזיים ביהודה ושומרון עם דגלי ישראל ולמחות על המצב הביטחוני. הם דורשים מראש הממשלה וצה"ל "להילחם בטרור באיו"ש כמו ברצועת עזה", כהגדרתם.
פורסם לראשונה: 00:00, 03.09.24