כדאי לשים לב שההודעה החריפה שיצאה אתמול (שלישי) ממצרים, הגיעה ממשרד החוץ בקהיר. זה לא הנשיא א-סיסי שמגיב להאשמות לגבי התפקיד המצרי מאחורי הגב - אלא דובר משרד החוץ שמנהל אותו שר חדש, בדר עבד אל-עאטי. רק בודדים יזכרו שאותו אל-עאטי שירת בשגרירות המצרית בתל-אביב, והוא יודע דבר או שניים על ישראל.
1 צפייה בגלריה
נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי בפגישה בקהיר עם נשיא צרפת עמנואל מקרון
נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי בפגישה בקהיר עם נשיא צרפת עמנואל מקרון
"ישראל מנהלת מלחמה אלימה". א-סיסי
(צילום: Christophe Ena / POOL / AFP)
א-סיסי כבר הבהיר לפני חודשיים את עמדתו כשאמר שישראל מנהלת מלחמה אלימה בעזה. הוא גם הבהיר שמצרים תדחה את כל מאמצי ישראל להביא למעבר של תושבי הרצועה לסיני או לכל מקום אחר במצרים. עם זאת, למעלה מ-100 אלף תושבי הרצועה היגרו לקהיר.
ההודעה בצד המצרי מביעה "דחייה מוחלטת" של הצהרות נתניהו בעניין הברחות הנשק דרך ציר פילדלפי. בלשון ההודעה, ישראל מעצימה ומנפחת בכוונה את המשבר עם עזה, עוצרת כל מאמץ בינלאומי של מצרים, קטאר וארה"ב להביא לפתרון ולהשיג עסקת חטופים והפסקת אש. מי שיקרא בין שורות ההודעה, ימצא כי (גם) קהיר כבר לא מאמינה שכל מעייניו של נתניהו נתונים לעסקת החטופים. מצרים מגלה, להפתעתה, שנתניהו מתכנן בכל המרץ הישארות ישראלית לטווח רחוק לאורך ציר פילדלפי.
שוחחתי אתמול עם שני פקידים בכירים בקהיר. המצרים, חשוב להבהיר, מדברים פוליטיקה בדיוק כמונו: לכל אחד יש דעה. אבל בניגוד לישראל, שבה הדמוקרטיה פורחת, במצרים יודעים כי מי שיקבל את ההחלטה הוא הנשיא, ואסור להתווכח או להפגין נגדה. נשבר דבר אתמול מול קהיר הרשמית. האמון ששרר בין קציני הצבא והמוסד לעמיתיהם במצרים הוא כבר לא אותו אמון. נכון, הם קוראים כל מה שמתפרסם אצלנו, הם מבינים שלא כל הצמרת הביטחונית בישראל מסכימה עם ההחלטה להישאר בפילדלפי, אבל מבחינתם נתניהו הוא הפוסק העליון, הבלעדי, היחיד.
נתניהו מציג מפה: זו החשיבות של ציר פילדלפי
(צילום: לע"מ)

שמענו אתמול בהודעת משרד החוץ המצרי את הטענה "איך ישראל מעלה בדעתה שמצרים מחמשת את חמאס?" עכשיו, תלוי למי פונים לקבל את התשובה: בישראל טוענים שיש עדיין מנהרות פעילות-מחודשות לאורך הציר. אם ישראל תאפשר את המשך פעילותן, תסתמן זרימת נשק ותחמושת שיחדשו את כמויות השיגורים מעזה. מצרים טוענת ש"הטבענו במים עמוקים את כל המנהרות". לא לשכוח את 750 החיילים-שוטרים שמסיירים לאורך הגבול ותפקידם למנוע הברחות. השאלה, למי להאמין?
סמדר פרי סמדר פרי צילום: יריב כץ
האם מצרים תסתפק בהודעה, או שיהיו השלכות נוספות על השיח עם השליחים הישראלים? מסרים קשים הוחלפו. אווירה מטרידה. רה”מ אחר, מותר לנחש, היה מחבק את מצרים ולוקח אותה כבת ברית. הפתרון נמצא בוושינגטון, שהתחייבה להציג "נוסחה אחרונה בהחלט". בין השורות כאמור אפשר לקרוא שנשבר האמון. מצרים מבהירה שתמשיך לדבוק בתהליך השלום, והיא מחזיקה אצבעות שבקרוב יתחולל נס, ונתניהו כבר לא יהיה ראש ממשלת ישראל.
פורסם לראשונה: 00:00, 04.09.24