ברקע הוויכוח על ציר פילדלפי, כן או לא, כדאי לבחון את השינויים שמתרחשים במקביל בגזרות השונות. דרכם ניתן לראות כיצד המתיישבים עשו בחודש האחרון צעד נוסף לעבר הקמת היאחזות מסוימת בשטח רצועת עזה.
תחילה, עובדות: ב-28 באוגוסט הודיע דובר צה"ל כי "בדיון בראשות הרמטכ"ל ובאישור שר הביטחון מונה אל"ם אלעד גורן לראש המאמץ ההומניטרי-אזרחי ברצועת עזה ביחידת המתפ"ש". זהו תפקיד ראשון מסוגו מאז תחילת המלחמה שעיקרו ריכוז המאמצים ההומניטריים ברצועה ותיאום עם הקהילה הבינלאומית. הפעולות ההומניטריות יימשכו תוך כדי הקפדה על האינטרסים הביטחוניים של ישראל, על מנת להמשיך בלחימה בחמאס.
חמישה ימים לאחר מכן דווח כי ראש הממשלה נתניהו הנחה את צה"ל להיערך לחלוקת מזון ברצועת עזה, כדי להסיר את הלחץ הבינלאומי בנושא. בפעולה זו יש כמובן היבט של "חלופה שלטונית" לחמאס.
חולפים עוד כמה ימים ושר האוצר וחבר הקבינט בצלאל סמוטריץ' הסביר כי לחץ על ראש הממשלה לבצע את המהלך. הוא אמר בקולו בריאיון בקשת 12 כי "הדבר המרכזי הוא לקחת אחריות על הסיוע ההומניטרי ולייצר בעצם חלופה שלטונית לחמאס, אולי דרך גורם שלישי. זה מקדם השבירה התודעתי שיגדיל את הסיכוי לעסקה".
במקביל, השרה למשימות לאומיות אורית סטרוק, שאחראית על קידום גרעיני התיישבות, תומכת כמובן בהתיישבות ברצועת עזה. דניאלה וייס וראשי הנהגת ההתיישבות כבר מוכנים עם גרעיני התיישבות ומקומות מוסדרים ליום פקודה. את הרעיון הם כבר השרישו בלבבות בחודשים האחרונים. צריך להבין איך קמה נקודת התיישבות. המדינה לא מכריזה "נקים יישוב". המהלך קורה בשטח. רוב היישובים היו קודם לכן מוצב צבאי, היאחזות נח"ל, נקודת אחיזה צבאית שלימים הגיעו אליהם מתיישבים. משמעות מינוי אל"ם גורן היא לכל הפחות שלטון צבאי ארעי בשלב זה ברצועה. סימון נקודה צבאית הוא איתות עבור המתיישבים. ההיסטוריה מלמדת שהם פוקדים בתחילה אותה, לא באופן קבוע. תפילות, הרצאות, סיורים. ואז עוברים לשלב ההתנחלות. ממתינים לשעת כושר (אירוע ביטחוני, פוליטי, מדיני) – ומתיישבים. גם כאן, לא מיד, אלא בתהליך. תחילה הקמת ישיבה או מוסד לימודי שמאפשר שהות ביום, ואז ניסיונות להישאר בלילה. רעיון החזרה לגוש קטיף כבר מקבל צורה. נעשו ראיונות, כנסים.
בכל הקשור לאיך תיראה עזה ביום שאחרי, קברניטי המדינה לא אומרים לאזרחים כלום. או שמסתירים את התוכנית מהציבור, או שהיא אינה קיימת. ובהיעדר החלטה של נתניהו, יש מי שמעצב את המציאות בשטח.
כמו ביו"ש, כך גם ברצועה: כבר לפני כמה חודשים הצעתי לא לזלזל בדניאלה וייס ובאנשי תנועת נחלה וההתיישבות כמו יוסי דגן. לאנשים האלה יש קבלות בתחום. רק לפני שבוע חנך דגן גן ילדים באביתר.
בחסות הדחיינות של נתניהו, חבריו לקואליציה מממשים את החזון שלהם. ראש הממשלה אמר לפני כמה חודשים שהתיישבות ברצועת עזה "לא ריאלית". אלא שהיום היא ריאלית הרבה יותר ממה שהייתה ב-19 השנים האחרונות.
פורסם לראשונה: 00:00, 09.09.24