עד כמה שהדבר יישמע הזוי, טלטלת 7 באוקטובר, שנולדה מתוך קונספציה עמוקה, לא גרמה למקבלי ההחלטות בישראל לאמץ גישה מפוכחת וצנועה יותר, ולמעשה שיעור הקונספציות שצמחו בשנה האחרונה אף גדל. זהו מצב חריג שבמסגרתו מהבהבות כבר עתה כל הנורות האדומות סביב הקונספציות החדשות, אבל אלה ממשיכות להיות מקודמות באופן מודע לגמרי, ובידי אותם גורמים שהיו אחראים לגיבוש הקונספציה שקרסה ב-7 באוקטובר.
בדרג המדיני בולטת המדיניות שמקדם נתניהו ומבוססת על כמה הנחות יסוד: יש התקדמות מתמדת לעבר "ניצחון מוחלט", היעד האולטימטיבי הוא חיסול היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס, לאור האמונה שעוד כוח יגרום לוויתורים מצד חמאס, בפרט בסוגיית ציר פילדלפי שמהווה אבן נגף בדרך לעסקה. זוהי גישה שמנסה לכאורה להצטייר כ"מפוכחת", כלומר מבוססת על לימוד משגי 7 באוקטובר ומאפשרת צבירה מתמשכת של הישגים שיביאו לבסוף להכרעה.
הקונספציה החדשה גם מכילה אמונה (אבל לא תוכנית) שניתן לכונן בעזה חלופה שלטונית לחמאס שתהיה נוחה לישראל ומקובלת על הציבור המקומי, וכי בטווח הארוך יהיה אפשר לממש דה-רדיקליזציה של הפלסטינים, כלומר שינוי תודעתי וערכי עמוק. המכנה המשותף לכל רכיבי הקונספציה הוא היעדר הסבר ותכנון מעמיק: איך בדיוק נגיע מהמצב הנוכחי של שליטה בשני צירים ברצועה ותקיפות מתמשכות לשינוי עמוק באזור שבו חמאס עדיין משמש גורם דומיננטי.
המערכת הביטחונית תרמה לקונספציה החדשה את "אסטרטגיית השלב השלישי" שמקודמת מאז ראשית השנה, ונשענת על הנחה שניתן להכריע את חמאס באמצעות סדרה של מהלומות, אבל מבלי לשלוט פיזית בכל עזה. על רקע זה פינה צה"ל את השטחים שכבש בראשית הלחימה, במיוחד בצפון הרצועה. גנרלים אמריקנים, בהווה ובעבר, העירו שמדובר בדוקטרינה שגויה, שכן לא ניתן להביס אויב ולחולל שינוי בשטח שעליו הוא שולט בלי כיבושו המלא ושהייה ממושכת בו.
הן החשיבה המדינית והן זו הצבאית ממחישות שגם לאחר 7 באוקטובר לא לגמרי התפתחה הבנת עומק מפוכחת לגבי חמאס, ארגון אידיאולוגי קיצוני המונע לאור חזון, ואשר "התיך" עצמו בחברה שבה הוא פועל. סביר כי פעיליו, במיוחד אלה הבכירים, יעדיפו בחלקם הגדול להילחם תוך המשך ההרס בעזה, ויסרבו לקבל את דרישות ישראל להמשך נוכחות ברצועה ביום שאחרי, קל וחומר להניף דגל לבן ולחתום על הסכם כניעה או פינוי מהרצועה.
בנוסף, נדרש להבין כי ארגון גמיש ולומד כמו חמאס הנטוע עמוק בחברה מתאים עצמו לשינויי הנסיבות. חרף המכות חסרות התקדים שספג, הוא שומר על יכולת צבאית בסיסית, משקמה בהתמדה וחולש על המרחב הציבורי. עוד ועוד כוח לא מוביל להתגמשות וכניעה מצד חמאס, אלא למלחמת התשה שבמסגרתה הארגון אמנם חלש מבעבר אך שורד. המתמטיקה של צבירת הפגיעות שבה משתבחים בישראל אמנם נוסכת תחושה של הישגים, אבל עד כה מתקשה להיתרגם לתפנית אסטרטגית.
בפרספקטיבה של כשנה מתחוור טבע המלחמה הנוכחית, החריגה במערכות ישראל: היא שונה ממלחמות העצמאות, סיני, ששת הימים ואף יום הכיפורים, שהונעו כולן לאור וקטור התקדמות ברור ובמוקדו השתלטות על שטח האויב
בפרספקטיבה של כשנה מתחוור טבע המלחמה הנוכחית, החריגה במערכות ישראל: היא שונה ממלחמות העצמאות, סיני, ששת הימים ואף יום הכיפורים, שהונעו כולן לאור וקטור התקדמות ברור ובמוקדו השתלטות על שטח האויב. היא מזכירה את מלחמת ההתשה, האינתיפאדה השנייה ולבנון השנייה, שהסתיימו ללא הכרעה או שינוי דרמטי בממד הטריטוריאלי.
המלחמה הנוכחית הופכת בהדרגה ליציר כלאיים שמגלם סיכונים מדיניים, ביטחוניים ואף חברתיים. המערכה החלה כמו מלחמת המפרץ השנייה שכללה השתלטות אמריקנית מלאה על עיראק, אולם במהרה הפכה למלחמת המפרץ הראשונה, שבה ארה"ב נמנעה מהפלת משטר סדאם. זהו עימות שמתנהל ללא מסגרת זמנים ברורה, עם תקווה שלבסוף יתממשו הכרעת חמאס ושחרור החטופים, אבל ללא ניתוח מעמיק לגבי הקו האסטרטגי שיוביל מההתשה הנוכחית למציאות חדשה בעזה.
השיח הישראלי רווי הקונספציות, המבוסס בחלקו על שיקולים פוליטיים, חייב להיות מוחלף בדיון מפוכח, לפעמים אף מיוסר. מזה כחצי שנה ניצבת ישראל מול צומת T, דבר שלא מוסבר לציבור הרחב: מצד אחד ניצבת עסקה כאן ועכשיו, הכוללת מחירים כואבים של נסיגה מהרצועה ושחרור מחבלים; ומהצד השני – הנתיב שנבחר בפועל של התשה המחופשת ל"פסע לקראת הכרעה". היות שאין עניין כרגע בהשתלטות על כל הרצועה, וקשה להסביר איך המדיניות הנוכחית מביאה למיטוט חמאס ולשחרור החטופים, הכרחי לבחור בעסקה, שהנזק המגולם בה עדיף על התשה.
הגעה לעסקה אינה סיום המלחמה, אלא סוף סיבוב ראשון במערכה ארוכה. חיוני שמקדמיה בעתיד לא יהיו אלה שתפיסת המציאות שלהם קרסה באופן טרגי ב-7 באוקטובר. המשך המערכה הנוכחית על ידם אינה "תיקון היסטורי", אלא כניסה למלכוד אסטרטגי שעלול להתברר כהרה אסון.
ד"ר מילשטיין הוא ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז דיין באוניברסיטת ת"א
פורסם לראשונה: 00:00, 15.09.24