מתוך 814 הילדים מתחת לגיל 18 שהתייתמו בעקבות הטבח ומלחמת "חרבות ברזל", 293 נפגעי פעולות איבה ו-521 יתומי כוחות הביטחון. 23 יתומים איבדו את שני הוריהם. כך עולה מנתוני עמותת "חמניות" המספקת תמיכה רגשית וחברתית עבור ילדים יתומים.
סך הכל להערכת העמותה עומד היום מספר הילדים היתומים בישראל על כ-35,000 יתומים. הדוח השנתי של עמותת "חמניות" יפורסם במלואו בחודש נובמבר במסגרת ציון יום היתום הבינלאומי. "העלייה מורגשת בשטח", אמרו בעמותה. "אנחנו תומכים במאות משפחות וילדים בכל שבוע".
לדברי מייסדת ומנכ"לית העמותה, הדר קס, המענים כיום עבור הילדים היתומים רחוקים מלענות על הצרכים בשטח. "בזמן שהמדינה עודנה נלחמת, חיים בתוכנו מאות יתומים שכבר חיים את היום שאחרי ולא מקבלים את סל המענים הנדרש להם כדי להצליח להשתקם. החוסר מורגש בראש ובראשונה בליווי פסיכולוגי וחברתי איכותי נגיש וארוך טווח שאינו דורש סחבת בירוקרטית כדי להשיגו", תיארה.
"ככל שלמדנו להכיר מקרוב את היתומים והמשפחות, בהתאמה התגלו הכשלים של המדינה בתחומים נוספים", הוסיפה קס. "ברשויות המקומיות לדוגמה, התגלה לנו כי אין כלל רישום רשותי של מספר היתומים בעיר. כשאלו לא נספרים, ואין היודע על קיומם, נותרים היתומים שקופים, לבדם במערכה. הוריהם הנותרים או האפוטרופוסים, בעודם מתמודדים עם השכול והמציאות החדשה שנכפתה עבורם, מוצאים עצמם נלחמים במלחמה בלתי נראית. כל עוד לא תמנה המדינה גורם מתכלל אחד שיראה לנגד עיניו את האיסור – 'כל אלמנה ויתום לא תענון', לא יהיה מי שיזכור את למעלה מ-800 היתומים החדשים בעוד כמה שנים, והם ייאלצו להתמודד עם ההרגשה שהמדינה לא סופרת אותם, לא כמותית ולא מהותית, וזה יהיה כישלון ובכייה לדורות".
פורסם לראשונה: 00:00, 08.10.24