בתוך הירי המסיבי על ישראל, והשמועות החזקות (בינתיים רק שמועות) על הסתלקותו של סגן מנהיג חיזבאללה, שייח’ נעים קאסם, לאיראן, שממנה נשא את שני נאומיו האחרונים – ששת מיליון אזרחי מדינת הארזים ממתינים לבואו של שליח ארה"ב עמוס הוכשטיין. הוא יגיע היום (שני) בשליחות הנשיא ביידן ובטפיחת גב מצרפת, בריטניה וגרמניה במטרה אחת – לעשות סוף-סוף סדר חדש בלבנון. בתוך כך, יפעל להבאתו של הרמטכ"ל הלבנוני ג’וזף עאון לתפוס את כיסאו הריק של נשיא לבנון, ולשנע את חיילי הצבא להחליף את חיזבאללה בדרום המדינה.
מי אתה סמיר ג'עג'ע?

הסדר החדש של המערב

את כל המהלכים הדרמטיים, שעוד לא בטוח מתי ואיך ייצאו אל הפועל, שומעים עכשיו מפיו של מפקד מפלגת הכוחות הלבנוניים, סמיר ג'עג'ע. מאז חיסולו של נסראללה לפני שלושה שבועות, כאילו התנתק הפלסטר שחסם את פיו של ג'עג'ע והוא מדלג בין ערוצי הטלוויזיה בלבנון ושופך את תפיסת עולמו לגבי העתיד הקרוב. כוחו של סמיר ג'עג'ע, הידוע בלבנון כ"בעל העקרונות", הודות לעמידתו האיתנה על עמדותיו, עולה עכשיו בבת אחת. באופן מעורר השתאות, בחוגים מסוימים בלבנון להיות מזוהה עם שיתופי פעולה צבאיים–ביטחוניים עם צה"ל כבר לא נראה משוקץ בהשוואה לשיתופי פעולה עם "החזיר" – נסראללה, כפי שמכנים אותו יריביו ואנשי אינטליגנציה בביירות.
סמיר ג’עג’ע תופס מקום מרכזי יותר ויותר בתמונת הנוף הפוליטית בלבנון, קורא את המפה הפוליטית ויודע שהכוונה האמריקנית היא להביא להכתרתו את הרמטכ"ל הלבנוני ג’וזף עאון כנשיא. הם מתכוונים לעשות זאת תוך שיתוף פעולה עם יו"ר הפרלמנט הנצחי, בן העדה השיעית, נביה ברי. האמריקנים נחושים והצליחו לגייס את צרפת, בריטניה וגרמניה למשימה. גם סעודיה תומכת, וישראל, שלא בפומבי, תומכת גם היא.
מישל עאון בן ה-91 עזב את ארמון הנשיאות בסוף אוקטובר 2022 ומאז הלשכה ריקה. לא פחות מ–12 פעמים הצביעו חברי הפרלמנט הלבנוני עבור נשיא, אך בכל פעם מפלגת חיזבאללה טרפדה הגעה להסכמות משום שהתעקשה על מועמדיה בלבד. לפי השיטה הפוליטית בלבנון, נשיא המדינה חייב להיות נוצרי–מארוני. ג'עג'ע בן ה–71 משתייך לעדה המארונית, אך יודע שלא ייבחר לנשיאות בגלל התווית שהודבקה לו כאחראי לרצח אנשי צבא לבנונים וסורים.
הוא היה אחד ממפקדי הצבא הבכירים במלחמת האזרחים הלבנונית בין השנים 1975–1990, שהביאה למותם של 120 אלף בני אדם. מלחמת האזרחים הסתיימה בהסכם טאיף (שנחתם בסעודיה), ובו נקבע כי כל העדות בלבנון יפורזו מנשקן ושרק הצבא - ורק בצבא יוכלו להחזיק בנשק. עם זאת, חיזבאללה הוציא את עצמו מהמשוואה וההסכם לא יושם מעולם.
1 צפייה בגלריה
yk14122547
yk14122547
סמיר ג'עג'ע ב-1985
(צילום: AFP)

עלייתו מחדש של ג'עג'ע

"אנחנו רוצים שישראל תחדור עמוק יותר ללבנון, ותסלק את חיזבאללה. אין לנו בעיה עם ישראל", נשבעת קבוצת אינטלקטואלים לבנונים שאיתם אני מתכתבת. ג'עג'ע מכיר את נטיית אזרחיו עוד מ–1982. הוא מסכים עם דבריהם של בכירים בלבנון שטוענים כי "לישראל אין עודף כוחות בגלל יותר מדי חזיתות", והוא משגר מסר ברור לאזרחי לבנון ש"תנו לאמריקני (הוכשטיין) לעבוד, בתקווה שיצליח הפעם".
סתרידה ג'עג'ע, רעייתו של סמיר, מגויסת למאבק לעצמאותה של לבנון מאיראן ומחיזבאללה. היא מופיעה בתקשורת כמו בעלה, ומכריזה כי "המלחמה של חיזבאללה מזיקה בעיקר לאזרחי לבנון".
בריאיון לסוכנות הידיעות AP הציע ג'עג'ע את "תוכנית ההתקפלות": חיזבאללה ייסוג מדרום לבנון, צבא לבנון יתפוס את הערים והכפרים בלי להתנחל בבתי האזרחים, ועל המבצע ינצח הרמטכ"ל לשעבר, ג’וזף עאון, מארמון הנשיאות בבעבדא. במקביל, חובה לסלק את כל קציני משמרות המהפכה האיראנים שהתנחלו במפקדות חיזבאללה בלבנון. ג'עג'ע מוכן להמר על חייו ומתבטא נגד איראן בגסות: "לבנון שייכת רק לנו, והמוסלמים הלא-ערבים (האיראנים) מוזמנים להסתלק כמה שיותר מהר".
ג'עג'ע מודע למצב הכלכלי הקשה במדינה, לנדידתם של יותר ממיליון וחצי פליטים לבנונים ברחבי המדינה בעוד 785 אלף הפליטים הסורים מסרבים לחזור לארצם. "זאת מלחמה שנכפית על כולנו", הוא קובע, "זאת מלחמה שחיזבאללה יוזם, והיא נכפית על האזרח הקטן בהיעדר נשיא, ולממשלה אין מה לומר - כי אין לה כוח", הוא מאשים. "בגלל חיזבאללה, לבנון הפכה למדינה בתוך מדינה".
"יש תקווה שהמדינה מתחילה לשאת באחריות", הודיע השבוע ג'עג'ע שמסתכל קדימה על פתרונות אפשריים למצבה העגום של לבנון, "לא תהיה ברירה ונזדקק לסיוע מבחוץ בשלב הראשון כדי לכונן מדינה עצמאית שתחזיר אותנו להיות שווייץ או פריז של המזרח התיכון".
פורסם לראשונה: 00:00, 21.10.24