כנסת ישראל חזרה אתמול (שני) מפגרה ארוכה והחלה את כנס החורף. הנושא המרכזי בשיח הפוליטי, כמעט כבכל שנה – חוק הפטור הגיוס. משפחות חטופים זעמו על ההתעלמות הבוטה של נבחרי הציבור מ-101 החטופים שעודם בשבי חמאס. משפחות החיילים והחיילות החטופים הרגישו סטירה כפולה.
4 צפייה בגלריה
יוני לוי אביה של נעמה לוי
יוני לוי אביה של נעמה לוי
"הם חוזרים לעסוק בענייני דיומא, כאילו אין חטופים". אביה של נעמה לוי
(צילום: מוטי קמחי)
יוני לוי, אביה של נעמה לוי, סיפר בשיחה עם ynet ו"ידיעות אחרונות" על התסכול שבהתעלמות מבתו ומחבריה: "אני בעיקר כועס ומאוכזב. אחרי פגרה כל כך ארוכה שהכנסת לקחה לעצמה, הם חוזרים לעסוק בענייני דיומא, כאילו אין חטופים. כאילו זה נושא שהתרגלנו אליו, עוברות עונות השנה, עוברים מושבי הכנסת והחטופים שם. אולי החטופים זה משהו שמפריע? מפריע לניצחון המוחלט, מפריע לעשות פוליטיקה.
"המדינה הפרה את החוזה הבסיסי שלה עם אזרחיה ובמקום להתעסק בלנסות ולשקם את החוזה הזה, המחויבות הראשונית והבסיסית, הם מתעסקים בדברים הרגילים. כל הזמן מספרים לנו למה לא – איראן, רפיח, לבנון, פילדלפי – עכשיו לא, אבל אולי שבוע הבא. עד מתי יספרו לנו סיפורים? עד מתי יספרו שלא בשלו התנאים? ראינו הישגים מרשימים מהדרג הביטחוני, שמביאים אותנו לאפשרות של סגירת הפרשה הזאת, ובמקום לסגור אותה ולהביא לסיום – הם מתעסקים בדברים אחרים".
השריונר החטוף, סגן עומר נאוטרה מלונג איילנד, בכלל לא היה חייב בגיוס. הוא אף התקבל לקולג' בארה"ב ובחר להגיע ארצה ולהתגייס לשירות קרבי. עבור הוריו, קידום חוק הפטור מגיוס הוא סטירה כפולה.
"עומר הגיע לארץ מתחושה של ערבות הדדית", סיפרה אימו אורנה, "הוא הבין, מרחוק, שלא מספיק להגיד אני אוהב את ישראל ותומך בה, אלא שצריך לעשות מעשים. הוא לא סתם התגייס, הוא התחייב לשירות קרבי וגם נהיה קצין. הוא לא היה חייב ונתן מעבר, ואז להגיע ולשמוע שחלק מהעם שנמצא בארץ ומבין את צורכי הביטחון של ישראל, לא נותן כתף, זה לא מתקבל על הדעת".
4 צפייה בגלריה
אורנה ורונן נאוטרה, הוריו של עומר נאוטרה
אורנה ורונן נאוטרה, הוריו של עומר נאוטרה
אורנה ורונן נאוטרה, הוריו של עומר נאוטרה, במשכן הכנסת
(צילום: רפי קוץ)
4 צפייה בגלריה
יהודה כהן אביו של נמרוד כהן
יהודה כהן אביו של נמרוד כהן
יהודה כהן: "נמרוד עדיין בתפקיד, במנהרות חמאס"
(צילום: רפי קוץ)
הוריו של עומר אף הגיעו לפתיחת המושב, והאב רונן סיפר שהיו בהלם: "אנחנו יושבים ורואים את מושב פתיחת הכנסת ואנחנו בשוק מסדר העדיפויות. מדינה שלמה נלחמת, 101 חטופים לא משוחררים כבר שנה, וסדר העדיפויות של הממשלה שלנו הוא הישרדות. כוחות הביטחון זועקים לעוד חיילים, מילואימניקים קורסים תחת הנטל, ושוב השיקולים הפוליטיים גוברים על הכל".
לדבריו, "בתוך כל זה, גם לא מדברים על השחרור של החיילים החטופים. וזאת בושה. המדינה שהציבה אותם שם בפקודה, ללא כלים או כמו במקרה של הבן שלנו עם כלי תקול, לא עוסקת בלהחזיר אותם. והנה עכשיו אנחנו שומעים שראש המוסד כבר חזר, ושעכשיו יקיימו דיונים על המשך הדיונים. אנחנו במאבק תמידי להחזיר את תשומת הלב לנושא החטופים, ואחרי כל החיסולים וההצלחות אני חושב שהקשב חזר. הגיע זמן החטופים! לשם צריך לנתב את האנרגיות, כל היתר זה רעל".
יהודה כהן, אביו של חברו לטנק של עומר – נמרוד כהן, מסביר כי נושא השוויון בנטל תמיד בער בו, אך בשנה הזאת גבר במיוחד: "לפני שנה עדיין חשבתי שאין שום סיבה שאוכלוסייה מסוימת תקבל פריבילגיות כפולות, אבל פתאום לראות בזמן מלחמה, כשמבקשים מאנשים בני 50 לחזור למילואים, שהכנסת מקדמת השתמטות של אוכלוסייה כל כך גדולה? אין לזה שום הצדקה. שלושת ילדיי התגייסו לצבא. יותם הבן הגדול שלי היה ב-7 באוקטובר קצין בשריון, רומי אחותו התאומה של נמרוד התגייסה גם כן, ונמרוד עדיין בתפקיד שלו – 24 שעות שבעה ימים בשבוע במנהרות חמאס.
"אנחנו אזרחים במדינת ישראל, קוראים לנו תומכי חמאס כי אנחנו דורשים עסקה, אבל אנחנו פטריוטים. אנחנו אזרחי ישראל שתורמים לצבא ומשלמים מיסים, אנחנו מתנגדים לממשלת ישראל, אבל לא למדינת ישראל. וממשלת ישראל בראשות נתניהו, למרות כל הלחצים מסביבה, עדיין עיוורת למציאות. הם מתעסקים במה שהם עוסקים בו מינואר 2023 – איך הם ישלטו לתמיד. זה הדבר היחיד שמעניין אותם, הם באו לשלוט, לא לשרת".
4 צפייה בגלריה
משפחתו של מתן אנגרסט החטוף בעזה
משפחתו של מתן אנגרסט החטוף בעזה
ענת וחגי אנגרסט. "כל דיון בנושא אחר אינו ראוי"
(צילום: גיל נחושתן)
"אחרי שנה שהממשלה נכשלה ביעד המלחמה הקריטי של השבת החטופים והצלת חיים, כל דיון בנושא אחר אינו ראוי", קבעה ענת אנגרסט, אימו של החייל החטוף מתן אנגרסט.
האב חגי המשיך אותה: "אני אבא לחייל חטוף שהעלה את הבן שלו לאוטובוס והוא לא חזר. נתנו ואנחנו נותנים הכל, היום תתקיים ההשבעה של הבת שלנו שהתגייסה למג"ב, יש מי שתורם הכל ואז הוא גם סוחב אוכלוסייה שלמה על הגב שלנו. אנחנו נותנים הכל, ופתאום שומעים שיש כאלה שמשתמטים, וראש הממשלה נותן לזה לגיטימציה. מי שתורם – תורם עד הסוף, ומי שמשתמט – אנחנו סוחבים אותו על הגב שלנו. אלה האנשים שאנחנו סוחבים על הגב לכל אורך הדרך. אז הממשלה מקדמת את זה ובינתיים אנשים שכחו מאחור את החטופים ואת המשפחות שלהם. שכחו שהיום זה אנחנו ומחר זה יכול להיות כל אחד. איפה הערבות ההדדית? יש 101 חטופים בצד השני, הם לא בבית, בזה צריך לעסוק".
במטה המשפחות להחזרת החטופים פנו לראש הממשלה בנימין נתניהו, ומסרו כי "אנו, שישה חברים וחברות שנבחרו בידי נציגי משפחות כל החטופים בעזה מבקשים להיפגש איתך ללא כל דיחוי נוסף! לאחר 389 יום שבהם 101 חטופים עדיין נמקים בשבי, ובהמשך לפניות חוזרות ונשנות ללשכתך ולנציגיך, שנותרו ללא מענה ולהתעלמות, אנחנו פונים אליך שוב באופן דחוף ובהול. רצף ההישגים הביטחוניים, פירוק חמאס, סיכול מפקדיו וראשיו, חסימת ציר פילדלפי ועמידה במטרות הצבאיות – כל אלה מחייבים גיבוש מדיניות ברורה, נחושה ואמיצה למימוש הניצחון. לא יהיה כזה, ולעולם לא יכול היה להיות ניצחון ללא החזרת כל החטופים – החיים לשיקום והחללים והנרצחים לקבורה".
פורסם לראשונה: 00:00, 29.10.24