חמישה ימים העניקה היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, למפכ"ל המשטרה, רנ"צ דני לוי, להימלך בדעתו ולחזור בו מהליך הבזק שנקט כשהדיח את היועץ המשפטי למשרדו, תנ"צ אלעזר כהנא.
עד המכתב ששיגרה אתמול ספגה מיארה בדממה את איגרת "ההמרדה" של המפכ"ל לשוטרי ישראל, בה התרברב כי העמיד אותה במקומה וכי אין לה בכלל סמכות להתערב בהחלטותיו. הוא אף הפליג למחוזות העולם ההפוך, בטיעון שבכלל הוא זה ששומר על עצמאות המשטרה מפני היועצת המשפטית לממשלה.
אבל המפכ"ל המשיך לדהור בשבילי המהפכה המשטרית שהבוס שלו, איתמר בן גביר, פילס למענו כשמינה אותו. אתמול הוא קרא למשפטנים להגיש מועמדות לתפקיד של כהנא לכשיתפנה. התנהלותו של לוי היא מקרה קיצון וחסר תקדים מאז קום המדינה, שבו מפכ"ל המשטרה העומד בארגון ממלכתי לאכיפת החוק, מסרב לציית להנחיית היועץ המשפטי לממשלה, שהוא הפרשן המוסמך של החוק ושל הדין.
1 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה ודני לוי
גלי בהרב מיארה ודני לוי
גלי בהרב מיארה ודני לוי
(צילום: יואב דודקביץ', דוברות המשטרה)
מקור משפטי בכיר שעבד בעבר עם מפכ"לים מבהיר: "מאז קום המדינה התנהלו פה ושם ויכוחים בין המפכ"ל לבין היועץ המשפטי לממשלה, אך מעולם לא היה מצב שבו המפכ"ל סירב לקבל את סמכות ואת פרשנות היועץ המשפטי לממשלה, לדין הנוהג".
הליכי מינוי יועמ"ש המשטרה, כמו העברתו מתפקידו, שונים מאלה המקובלים לגבי קציני משטרה בכירים אחרים. מעורבים בהם המפכ"ל, השר לביטחון לאומי, אך גם היועץ המשפטי לממשלה. הסידור הזה נועד להבטיח את עצמאותו המקצועית של יועמ"ש המשטרה ואת אי-תלותו בגורם הממנה אותו. מרגע מינויו, יועמ"ש המשטרה מונחה מקצועית על ידי היועץ המשפטי לממשלה. היועץ מעורב גם במינוי יועצים משפטיים במשרדי הממשלה כדי לממש את האינטרס הציבורי במנותק מאינטרס פוליטי או מפלגתי.
התנהלותו של המפכ"ל, אם תצלח, נחזית במערכת המשפטית כפגיעה בשומרי הסף בכל המשרדים. האם כשראש הממשלה יורה לראש השב"כ לנקוט פעולה לא חוקית הוא יוכל לפטר אותו, בהינף יד רק משום שהוא יכול?
התנהלותו של המפכ"ל, אם תצלח, נחזית במערכת המשפטית כפגיעה בשומרי הסף בכל המשרדים. האם כשראש הממשלה יורה לראש השב"כ לנקוט פעולה לא חוקית הוא יוכל לפטר אותו, בהינף יד רק משום שהוא יכול? האם כשהפרקליטה הצבאית הראשית לא תאפשר לשר הביטחון להפציץ גן ילדים בעזה הוא יפטר אותה? ולמי בכלל יגיע המפכ"ל דני לוי, כמו קודמו קובי שבתאי שפוטר על ידי השר הממונה איתמר בן גביר כדי להציל אותו? ליועצת המשפטית לממשלה שגם תציל אותו.

הנושא יתגלגל להכרעת בג"ץ

מיארה אף הייתה יותר קונקרטית במכתבה ללוי: "הנחיה משפטית של היועץ המשפטי לממשלה בעקבות חשש כי פעולת מסוימת אינה חוקית, אינה התערבות חיצונית כי אם יסוד מיסודות המינהל התקין במדינת ישראל". אסור לשכוח כי מאז החלו המחאות נגד המהפכה המשטרית והפגנות בעת המלחמה, בלמה היועצת לא פעם את המשטרה מפני הפעלת כוח מוגזמת.
ההערכה במערכת המשפט היא שאם המפכ"ל לא יימלך בדעתו ויסרב לבטל את החלטתו בקשר להדחת היועץ המשפטי של המשטרה תנ"צ אלעזר כהנא, הנושא יתגלגל להכרעת בג"ץ. במקרה כזה צפוי שהיועצת המשפטית לממשלה לא תגן על עמדתו של המפכ"ל ושוב יחזור על עצמו הריטואל שהפך לחזון נפרץ.
טובה צימוקיטובה צימוקיצילום: Ynet
מיארה מצויה בשעה קשה. בחסות המצוקה הביטחונית המדכאת, הכבלים שהחזיקו מאז קום המדינה את הדמוקרטיה, המינהל הציבורי הא-פוליטי והממלכתיות נשחקים מדי יום. כשהעביר אתמול יו"ר ועדת הכנסת אופיר כץ החלטה על גירוש משפחות מחבלים בניגוד לעמדת השב"כ הוא התרברב: "נגמרו הימים שיקשרו לנו את הידיים במאבק בטרור, נגמר העניין שהגורמים המשפטיים מתנגדים ואנחנו נסוגים אחורה”.
פורסם לראשונה: 00:00, 30.10.24