בסיכומה של שעת הנאום הראשון שלו בתפקיד החדש, יממה אחרי שהתמנה למזכ"ל של חיזבאללה בלבנון, שייח' נעים קאסם, הסגן הנצחי (מ-1991!) לא הצליח להעביר מסר אחיד, ברור ומגובש. הוא אמנם דיבר בטון שקט ולא התלהם כדרכי קודמו, חסן נסראללה, שצחק ובכה וחייך בממזריות אל המצלמות, אבל מסריו של שייח' נעים היו מבולבלים: מצד אחד איים לפגוע שוב במגורי ראש הממשלה, כשהוא מקווה שנתניהו יהיה באחד החדרים, וייפגע. מצד שני הודיע ש"אנחנו לא רוצים מלחמה אלא רק להגיב על פעולותיהם של הציונים".
1 צפייה בגלריה
yk14134427
yk14134427
(איור: גיא מורד)
כבר בדקות הראשונות של נאום המזכ"ל מעניין היה לגלות שהשייח' קאסם ייעד אותו אך ורק לאוזניים ישראליות, לקציני הפנטגון ולמנגנוני המודיעין האמריקאי. הציבור בלבנון לא עניין אותו והוא לא ניסה להרשימו. "בניגוד לישראל שנסמכת על ארצות-הברית ומשרתת אותה, אנחנו פועלים אך ורק למען לבנון ובשליחותה", הודיע המזכ"ל החדש. "איראן לא מטילה עלינו משימות. לכל היותר היא מסייעת בנשק, ציוד צבאי וכסף".
מאמציו של שייח' קאסם לשכנע (את הישראלים) ש"מצד אחד אנחנו לא יזמנו את המלחמה אבל לא יפריע לנו אם תימשך עוד ימים, שבועות ואפילו חודשים", לא נשמעו משכנעים
מאמציו של שייח' קאסם לשכנע (את הישראלים) ש"מצד אחד אנחנו לא יזמנו את המלחמה אבל לא יפריע לנו אם תימשך עוד ימים, שבועות ואפילו חודשים", לא נשמעו משכנעים. הוא דיבר כתוכי שקורא דברים מהכתב, חוזר ומדגיש ש"הקו של השהיד נסראללה הוא גם הקו שלי", וש"רק אם המלחמה תיכפה עלינו, נילחם בעזרת הדור השני של חיזבאללה, שהוא אמיץ וגיבור כמו קודמיו שחוסלו ונפצעו במתקפת הביפרים ובמתקפת האלחוט הישראלית".
ובעוד שהציבור בלבנון התעלם אתמול לחלוטין מהופעת הבכורה של המזכ"ל החדש, מתחזקים הסימנים שמעידים על ההסכם המתגבש בין ישראל ללבנון, בתיווכו של השליח המיוחד עמוס הוכשטיין. הוכשטיין טוען שניתן יהיה, אם לא יחולו "שיבושים או הפתעות של הרגע האחרון", להגיע להסכם, אחרי עבודה מאומצת על ציר ביירות–הקריה בתל-אביב, עוד לפני הבחירות לנשיאות בארצות-הברית. מהזווית של הוכשטיין, עדיף לסיים לפני שייקבע מי יהיה הנשיא החדש כי עם טראמפ (את זה הוכשטיין כמובן לא אומר) קשה לנחש מה צפוי.
השותף הלבנוני של הוכשטיין, שבלשכתו מתנהלות השיחות, הוא נביה ברי, יו"ר הפרלמנט הלבנוני מ-1992 ומנהיג המפלגה השיעית "אמל", התקווה.
ברי בן ה-86, שארבעה נשיאים בלבנון התחלפו כבר בתקופת כהונתו, מכיר את הפוליטיקה לעומק. כל ראשי המפלגות והזרמים הפוליטיים מתדפקים עכשיו על דלתו, לתרום עצות שנראה שהוא כלל לא זקוק להן. ג'ובראן באסיל, פוליטיקאי משופשף, שנשוי לבת הנשיא הקודם, מישל עאון, הדהים השבוע בהודעה שלפיה "לבנון תומכת בהסכמי אברהם, ותצטרף אל ההסכמים עם ישראל לכשייווצרו התנאים". גם בכירים נוספים בלבנון מתחילים ליישר קו לכיוונה של ישראל. צריך להוסיף גם את הלחצים על המשטר האיראני לא לשלוח כוחות ללבנון ולהוציא את "המתנדבים האיראנים ממחנות חיזבאללה, כי אנחנו יודעים להסתדר בעצמנו". הצהרות מסוג זה לא שמענו עד לימים האחרונים.
עיקרי ההסכם ברורים: חיזבאללה ייקרא לסגת מדרום לבנון, וישראל תשמור שלא תהיה נוכחות של חיזבאללה לאורך הגבול עד לנהר הליטני
עיקרי ההסכם ברורים: חיזבאללה ייקרא לסגת מדרום לבנון, וישראל תשמור שלא תהיה נוכחות של חיזבאללה לאורך הגבול עד לנהר הליטני. צבא לבנון, שמפקדו, ג'וזף עאון, מוזכר עכשיו כמועמד הבולט לנשיאות, יתפוס את הפיקוד. אלא שהצבא קטן, ויצטרכו לגייס אלפי צעירים (מובטלים) לעבור טירונות מקוצרת ולתפוס עמדות בדרום לבנון ובמוקדי ההסתבכויות הצפויים עם חיזבאללה.
נראה שכבר נוצרה השפה המשותפת בין השליח האמריקאי המיוחד הוכשטיין, לבין יו"ר הפרלמנט בביירות. ברי, כמו גם ראש הממשלה בפועל נג'יב מיקאתי – שמתחנן לפרוש מהתפקיד – נזהרים שלא לומר מילים קשות או להשמיע איומים על ישראל. הכוונה היא לייצר בתיווך הוכשטיין מצב ישראלי-לבנוני, שבמסגרתו לבנון תחזור להיות מדינה מתפקדת, ותתאמץ להתגבר על הקשיים הכלכליים הקשים מאוד, שהוסיפו לפחות מיליון וחצי אזרחים לשכבות הנחשלות.
ככל הידוע לא יהיה הסכם חתום פומבית, אבל צפויות "הבנות". החלטה 1701, שסיימה את מלחמת לבנון השנייה ב-2006, קובעת חד-משמעית שאסור לחיזבאללה לפעול בדרום לבנון, שהאזור כולו צריך להישאר בידי החקלאים-האזרחים, לפרק את מחסני הנשק ולסלק את לוחמי חיזבאללה המתחזים בבגדים אזרחיים.
עד לאותן "הבנות", כדאי להכיר כמה עובדות לגבי המזכ"ל החדש, שייח' קאסם: הוא נשוי, אב לשישה, ומוכר כאחר ממייסדי ארגון חיזבאללה ב-1982. הוא בעל תואר שני בכימיה, וחיבר 25 ספרים, שהמפורסם בהם עוסק בחיזבאללה – רעיונית, חברתית וארגונית – ונחשב ל"ספר חובה" אצל מחבלי הארגון, כמו גם בקרב חוקרים בינלאומיים.
את האיום לגביו ששיגר שר הביטחון, יואב גלנט, שלפיו מדובר ב"מינוי זמני, והספירה לאחור כבר החלה", שייח' קאסם מכיר, אבל בנאומו אתמול הוא העדיף, בכוונה, להתעלם ממנו.
פורסם לראשונה: 00:00, 31.10.24