מחלקת איראן במטה המבצעי של חיל האוויר הוקמה במלחמה, בפברואר האחרון. זה לא אומר שלא היה עיסוק בזירה האיראנית בצה"ל לאורך שנים תחת חיל האוויר, אמ"ן וגופים נוספים, אך בחודשי המלחמה הבינו כי התחום הופך להיות ממשי, לכדי הפעלת כוח, ויש צורך לספק לזירה מחלקה שמתכננת ומפעילה. "משם הדבר הזה נולד", מספר סרן א', קמ"ד תקיפה במחלקת איראן החדשה במטה המבצעי של חיל האוויר, שלקח חלק בלילה ההיסטורי של התקיפה נגד איראן.
איראן נחשבת למדינה במעגל השלישי של ישראל מבחינת איומים. "מה שמאפיין את המעגל הזה הוא המרחק", מוסיף סרן א', "ובנוסף איראן היא מעצמה עצמאית שיודעת לעבוד לבד".
בתחילת המלחמה המיקוד לא היה במעגל השלישי. ככל שהלחימה התפתחה, הזירה הצפונית, איראן ושלוחיה נכנסו לתמונה, ובצה"ל הבינו שיש צורך לתת לכך יותר מקום. בתחילת המלחמה סרן א' עסק בכלל בזירה העזתית. כמוהו גם סרן נ', ראש מדור עומק בלהק המודיעין של חיל האוויר. סרן נ' הייתה הקמ"נית שהובילה ברמה המודיעינית את התקיפה האחרונה באיראן.
בהקבלה ל"מחלקת איראן" המבצעית, בעולם המודיעיני קיימת מחלקת עומק שמשימתה לתת מענה לזירות במעגל שני ושלישי. מאחורי מחלקת העומק נמצאות סוכנויות איסוף שמביאות את התשתית המודיעינית. כל תהליך גיבוש התמונה נשען על האיסוף, עם דיוק ושיפור. "זה כוח אנושי ענק שמביא את התוצרים אליי, שיושבת בתא השליטה, וממני לא', שמכווין את המטוסים בזמן אמת", מספרת סרן נ'.
דאגה לחברים שבאוויר
ליל התקיפה לא היה דומה לשום דבר אחר בהיסטוריה של חיל האוויר, אבל כן לאימונים. "זה היופי", אומר סרן א', "בסוף כשאתה מוכן, זה לא מפתיע אותך".
רס"ן א', רמ"ד תקיפה במחלקת איראן, מוסיף על אותו הלילה בתא השליטה: "הדבר היחיד שאתה חושב עליו הוא ביצוע המשימה, תקיפת המטרות וחזרת המבצעים בשלום. שעות של תכנונים, וזה המאני-טיים. האנשים שטסים שם הם אחיי לנשק. אתה שומע בקשר חברים הכי קרובים שלך ואתה רק דואג שהם יבצעו את המשימה כמו שצריך ויחזרו הביתה בשלום".
מתי מרגישים את נפילת המתח?
"כשהמבצע נגמר והאחרון נוחת וכולם חוזרים הביתה בשלום", אומרת סרן נ'. רס"ן א' מוסיף: "חצי נשימה ראשונה זה כשאתה מבין שהפגיעות מוצלחות, וחצי נשימה שנייה זה כשכולם נחתו. במקלחת הבנתי את גודל הדברים שעשיתי. אתה נשטף מהימים העמוסים ומבין".
איך מתחילים לתכנן תקיפה באיראן?
"בהבנה של מה? מי? איפה? לצד שאלות של איך?", מסביר סרן א', "תדלוק למשל הוא כשירות בסיסית של כל טייס קרב. בסוף אפשר להגיע לכל מקום".
סרן נ' מוסיפה: "מתחילים מלהביא מטרות, יעדים, לגבש תפיסה של מה אנחנו רוצים לעשות. אחר כך מביאים את המטרות והתמונה בעולמות המודיעין, לפי ההישגים הנדרשים, לתהליך תכנון ראשוני. האיסוף המודיעיני מוכוון יותר לוודא שהמטרות הן אכן אותן המטרות. לגבש הבנה איפה יש ודאות ואיפה לא".
את התוצאות לא תמיד יודעים מיידית. איראן הכחישה תחילה כי ישראל פגעה במשהו, וגם כשהודתה טענה כי מדובר בנזקים קלים. עם הימים נחשפה ההצלחה הישראלית, והאיומים האיראניים גברו. כעת מאיימים הבכירים בטהרן בתגובה "מתאימה", בזמנם. סרן נ' מספרת כי יש דברים נקודתיים שמקבלים באותו הרגע ויודעים להעריך אם הצלחת, אך לוקח זמן לבנות את התמונה השלמה. "אני חושבת שהצלחנו", אמרה.
סרן א': "הכל מתחיל ונגמר בחטופים. זו התפיסה וזו המטרה שלנו. כשנגיע לסוף של הדבר הזה, אני חושב שנראה את כל השינויים באזור. ונראה גם את המחלקה הזו ממשיכה לגדול"
שאלה שעולה עם הקמת המחלקה היא האם מבצעים נוספים כמו "ימי תשובה", זה משהו שהולכים לראות מעת לעת?
"אני חושב שזאת זירה חיה שתמשיך כל עוד יישקף איום מאיראן", אומר רס"ן א'. "הזזנו את הגבינה, נסראללה מת, אנחנו באירוע אחר", אומר סרן א', "זו הצהרה שיש מחלקת איראן".
הזירה האיראנית שונה מהזירה התימנית. על שתיהן אחראית מחלקת איראן. האם נראה פתיחה גם של זירה תימנית בעקבות פעילות החות'ים?
"המחלקה הוקמה מתוך הבנה שצריך להתעסק באיראן ושלוחיה", אומר רב סרן א', "האויב החות'י ממומן על-ידי איראן. צריך להתעסק עם ראש התמנון".
דאגה לחטופים בעזה
מחלקת איראן לא החלה את דרכה המודיעינית מאפס, היה לה בסיס איתן להישען עליו, אך משרד חדש היא הייתה צריכה, ותהליך ההקמה כלל גם את זה. רס"ן א' מספר על המחלקה שהתגבשה: "יש פה חבורה מדהימה של אנשים. המתכננים, הקמ"נים ואנשי המילואים, שרואים לנגד עיניהם רק את הצלחת המשימה".
בליל התקיפה היה הרבה רחש כבר אחרי הגל הראשון, כשהמטוסים שלנו היו עדיין באוויר. אתם מודעים לכך בזמן אמת?
"שום דבר לא מסיט את הקשב כשמטוסים שם", אומרת סרן נ', "בתחושה שלי הייתי מאוד ממוקדת במטרה".
אנחנו כבר מכינים את התגובה לתגובה של התגובה?
"אנחנו תמיד מוכנים", אומר סרן א'. לדבריו, המלחמה רחוקה מלהסתיים: "לפחות איך שאני מסתכל על זה. הכל מתחיל ונגמר בחטופים. זו התפיסה וזו המטרה שלנו. כשנגיע לסוף של הדבר הזה, אני חושב שנראה את השינויים באזור. ונראה את המחלקה הזו ממשיכה לגדול".
פורסם לראשונה: 00:00, 10.11.24