שחוקים במיל': על רקע קידום חוקי ההשתמטות (חוק הפטור מגיוס וחוק סבסוד המעונות, שירד מהפרק לפי שעה - י"ז) על-ידי הממשלה, מזהים בצה"ל בתקופה האחרונה ירידה חריגה בהיקף המתייצבים לשירות מילואים, גם בקרב לוחמי היחידות הקרביות שנלחמות עזה ובלבנון.
בחודשים הראשונים של המלחמה, אחרי 7 באוקטובר אשתקד, עמד שיעור המתייצבים על יותר מ-100%. השורות בכל יחידות המילואים היו מלאות, ואנשי מילואים נוספים ביקשו ולחצו להצטרף. אלא שבשבועות האחרונים ירדו נתוני ההתייצבות לסדרי גודל ממוצעים של 75%–85%.
שיחה עם לוחמי המילואים סהר כהן ומיכאל ששון
(מיקי שמידט)

2 צפייה בגלריה
yk14146106
yk14146106
"לאנשים קשה מאוד להיעדר כל כך הרבה באמצע החיים". לוחמי מילואים בדרום לבנון
(צילום: דובר צה"ל)
הסיבה העיקרית לכך נעוצה, לפי הערכות הצבא, בשחיקה הגוברת ובשימוש המתרחב באנשי המילואים שצפוי להימשך גם עמוק לתוך שנת 2025. גורם ביטחוני בכיר אישר שעל-פי המסתמן, לוחמי המילואים יצטרכו לשרת לפחות 100 ימים בשנה הבאה, כפי שפורסם ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" לפי כשבוע. המשמעות היא זימון לכחודש וחצי–חודשיים של מילואים אחת לארבעה חודשים בממוצע, וזה עוד בתרחיש אופטימי של ייצוב המצב הביטחוני וחתירה להסדרה בצפון, שתעצור שם את אש חיזבאללה.
בנוסף, גורמי ביטחון מתריעים שעדיין לא נסגר תקציב חדש לסיוע כלכלי למילואימניקים, בהיקף שקיבלו בשנה החולפת, שיעור של כתשעה מיליארד שקלים. המשמעות: אין ביטחון שהמענקים הנדיבים שהעניקה הממשלה למשרתי המילואים - בהיקף שווי של עשרות אלפי שקלים בממוצע למשרת - יינתנו גם בשנה הבאה.

"אי אפשר לריב"

גם חיילי מילואים שהיו אמורים להתחיל בימים האחרונים את שנתם האקדמית במכללות ובאוניברסיטאות חוששים כעת שסל ההקלות וההתחשבויות שממנו נהנו בשיא המלחמה לפני כשנה, לא ישוב גם בשנה הקרובה, והפסד החומרים והפגיעה בתואר רק יעמיקו. "משאב חיילי המילואים אינו דבר בלתי נגמר, ולאנשים קשה מאוד להיעדר כל כך הרבה באמצע החיים. לכן יש הפסקת הגעה שקטה, בלי מחאות או בצורה פומבית, שלא ניתן להתווכח איתה, לריב איתם, או לדרוש מהם בכוח לבוא", אומרים גורמים בצה"ל.
תיעוד מפעילות כוחות 869 וחיסול מחבלים בדרום לבנון
(צילום: דובר צה"ל)

2 צפייה בגלריה
לוחמי מילואים ברצועת עזה, ציר פילדלפי, רפיח
לוחמי מילואים ברצועת עזה, ציר פילדלפי, רפיח
לוחמי מילואים בציר פילדלפי
(צילום: יואב זיתון )
עוד אמרו הגורמים כי "ברור שהמחסור הזה בחיילים משפיע על קבלת ההחלטות בהערכות המצב, בהפעלת הכוח בלבנון ובעזה, וזו כבר אבן יסוד בכל אישור תוכניות להמשך. אנשים שילמו מחירים יקרים במשפחה, עם הילדים ובעבודה, והם לא מוכנים להגיע להתמוטטות. גם חוסר הבהירות משגע את האנשים ולא מאפשר להם לתכנן את השנה הבאה, אחרי שאיבדו כבר את השנה החולפת. אומרים להם 'אולי תזומנו שוב בדצמבר או בינואר', אחרי שרק עכשיו סיימו חודשיים של תעסוקה מבצעית".
בינתיים, במשרד האוצר מקווים "לקנות" את הלוחמים (במיל') בעוד הטבות כלכליות שונות שמקודמות בימים אלו, אך לא נראה שאלה יגיעו להיקפי המענקים שריככו את המילואימניקים בשנה החולפת. בפועל, הזלזול בלוחמי המילואים כה גדול, עד כדי כך שבאכ"א המשיכו גם בחודשים אלו ב"ישראבלוף" שהומצא מאז 7 באוקטובר - "צו 8 פתוח", שמיועד לשימוש במשורה רק במצבי חירום של מלחמות מתפרצות אך נמשך זה החודש ה-14, ומאפשר לצה"ל לזמן כל איש מילואים בהתראה אפסית.
בצבא אמנם הפצירו בדרג המדיני לקדם חוק מילואים חדש שיסדיר את הכפלת ואף את שילוש ימי המילואים שכל חייל יעשה מדי שנה ביחס לשנים שקדמו למלחמה, לצד הארכת שירות החובה מ-32 חודשים לשלוש שנים מלאות. שני התיקונים הללו לחוק תקועים בקואליציה משיקולים פוליטיים, שקשורים כמובן להשתמטות החרדים שהמפלגות בקואליציה דורשות לעגן בחוק חדש, כדי לשריין את המשך ההשתמטות של כ-60 אלף החרדים מדי שנה גם בשנים הבאות.
בתוך כך, השחיקה של לוחמי המילואים הגיעה הבוקר גם לכנסת. בוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל התקיים דיון חירום בנושא קריסת משרתי המילואים ומשפחותיהם לאחר יותר מ-400 ימי מלחמה, שם דיבר לוחם המילואים יונתן קידור. "זו המציאות בשטח, וחשוב שכל מי שיושב בחדר הזה יכיר אותה. יש בעיית אמון של הלוחם בקצה, במערכת – גם בכם וגם בצה"ל", אמר קידור לנוכחים בדיון.
הדיון בכנסת: "אם לא נעשה את זה, אף אחד לא יעשה את זה"
(צילום: ערוץ כנסת )

"אין אופק, עתיד ואמון"

"הגדוד שלי נקרא לצו מילואים בסוף ספטמבר שהיה אמור להיות תחום בזמן, ויומיים אחרי שגויסנו, הצו נפתח עד להודעה חדשה", הוא הוסיף. "היינו אמורים להשתחרר לפני שבועיים כבר, וכרגע אנחנו במילואים בלי סוף, בדומה למצב בסיבוב הקודם ובזה שלפניו. העניין הזה מחזק את חוסר האמון. אנחנו ידענו שנקראנו לתקופה מוגבלת, לתקופה שיש בה סוף, ובגלל המצב שנוצר בשטח, התוצאה אנחנו נשחקים והמשפחות שלנו בעורף נשחקות".
לדבריו, "אנחנו פה כי מישהו צריך לעשות את העבודה הזאת. מישהו צריך להגן, מישהו צריך לשמור, מישהו צריך להחזיק נשק בקצה. וזה אנחנו. ואנחנו עושים את זה לא מתוך אמון או הערכה למי ששלח אותנו לשם. אנחנו עושים את זה כי פשוט אין כבר ברירה. לכולנו ברור שאם אנחנו לא נעשה את זה, אף אחד לא יעשה את זה. אני מעלה את זה כי המצב הזה באמת בלתי נסבל".
הוא הוסיף: "יש חטיבות שמשרתות ברצף 350-300 יום. ואין אופק, אין עתיד ואין אמון. ופה אני פונה אליכם - אתם מורחים זמן. תסיימו את המלחמה הזו באיזושהי דרך. אם זה להמשיך קדימה ולהפסיק לבזבז זמן, או בהסכם חזק שיסיים את זה וייתן לנו לחזור לחיים שלנו. אין לנו מוטיבציה, אין לנו אמון. זה שוחק. זה שוחק את הסד"כ, זה שוחק עוד יותר את מי שנשאר, וזה עליכם".
מיכל ברקאי ברודי, מקימת עמותת "מתמרנות" שמייצגת נשות ומשפחות מילואימניקים, אמרה: "ילדים מעריכים צעצועים והטבות, אבל ילדים צריכים את אבא. יש לנו ילדים בקהילה ששואלים את אמא שלהם: 'אמא, מתי אבא ימות?'. זאת נראית לכם שאלה הגיונית? אישה שמספרת לנו שהיא הולכת לעבור ניתוח ובעלה בלבנון אפילו לא יודע. אי אפשר לקנות אותנו יותר בפיצויים וכספים, כי גם ברור לנו שהכספים יוצאים מהכיס האחד שלי, ונכנסים לכיס השני שלי. תודה רבה - אנחנו הציבור המשרת, שמשלם מיסים, שמחזיק את המדינה. ממי בדיוק מגיעים הכספים אם לא מאיתנו?".
סהר כהן ומיכאל ששון, ממקימי תנועת "דור במיל'", התראיינו ל-ynet. כהן אמר: "מ-7 באוקטובר למעשה ראינו חוסר ציוד. החזון של הציוד אכן התממש, נשקלים תקולים ווסטים מרופטים. חיילים פונים לקבוצות וואטסאפ ולא לצה"ל. הרשתות החברתיות תפסו נפח משמעותי בהסברה".
כהן אמר עוד: "אני, שהשתתפתי בעונה האחרונה של הישרדות, אז יש לי עוקבים. העליתי סטורי שאנשים יצטרפו אליי למילואים. אני לא שונא חרדים ואני לא נגד האוכלוסייה הזאת. אני בדרך ל-200 ימי מילואים השנה, יש אנשים שפשוט נהנים מההפקר".
ששון אמר: "אני כועס מאוד, אני יודע שיש המון כעס. אנחנו כל הזמן מגיעים למילואים, יש 30 אלף צעירים שיכולים להתגייס. אני איש ימין, דתי ומתנחל. אני כועס על מה שקרה".
פורסם לראשונה: 00:00, 11.11.24