זה היה בוקר מלא התרגשות עבור אמא טרייה, בת 24, שהתכוננה לטיסה שתנחית אותה ואת בנה התינוק בזרועות בעלה. לין אלמגרבי נסעה לרענן את המלתחה בשופינג לקראת ביקורה המיוחל במרוקו, שם המתין לה עיסאם ג'רושי. שם המשפחה עוד יחזור בהמשך.
באותו יום, לפני חודשיים ושבוע, אלמגרבי נסעה עם בנה בן ששת השבועות במרצדס שקיבלה במתנה מבעלה, לחנות הבגדים של משפחתה ברחוב הרצל 92 ברמלה. ההחלטה השרירותית כל כך, לחנות את הרכב בפתח החנות, תתברר בהמשך כגורלית.
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כתבות נוספות רק למנויים:
בחנות קיבלה את פניהם בשמחה המוכרת, דודתה של אלמגרבי, דועא אבו-חליוואה (32). בתה של הדודה, סיליה בת השבע, ואחיינה מחמד בן העשר, התרגשו לפגוש את אלמגרבי עם התינוק החדש במשפחה. עד הרגע שבו סיליה הקטנה הבחינה באדם עם קסדה ירוקה שהשליך חפץ מתחת למרצדס של בת דודתה.
אלמגרבי מיהרה להתקשר למשטרה ושמעה את המוקדן מפציר בה ובמשפחה להתרחק מיד מהמקום. אלא שמיקום הרכב בכניסה לחנות גרם לה לומר לו בייאוש: "הרכב חוסם את היציאה, אנחנו לכודים". ברגעים הבאים נשמע פיצוץ אדיר שהידהד בגוש דן.
7 צפייה בגלריה
"הרכב חוסם את היציאה, אנחנו לכודים"
"הרכב חוסם את היציאה, אנחנו לכודים"
"הרכב חוסם את היציאה, אנחנו לכודים"
(צילום: מאיר תורג'מן)
השריפה פשטה בחנות הבגדים, סוגרת על יושביה. המוכרת והדודה, אבו-חליוואה, עוד הספיקה להתקשר לבעלה שמיהר להגיע למקום בזמן שהיא, אלמגרבי ושלושת הילדים ממהרים במעלה המדרגות לקומה השנייה בחיפוש אחר מפלט.
"כל העשן שהצטבר משריפת הרכב והחנות שבערה טיפס לקומה השנייה", אומר מפקד תחנת איילון, סגן טפסר עוז כהן, שהיה בזירה. "בקומה השנייה לא היו פתח או חלון שישחררו את החום הלוהט והעשן הסמיך מהקומה, לכן התנאים היו מאוד קשים. לא היה להם סיכוי".
נפגע נוסף היה לוחם אש שהגיע לחלץ את בני המשפחה, נפל לפיר בעומק מטר וחצי עם ציוד כבד שנשא ואושפז עם כאבים בגב ובצוואר. "במהלך הסריקות הוא מישש והרגיש דלת", מספר סגן טפסר כהן. "הוא פתח אותה בתקווה לאתר אותם, ולא ידע שיש שם פיר. למרות הפציעה הוא קם והמשיך לסרוק את הפיר לפני שפונה לבית חולים".
7 צפייה בגלריה
דועאא אבו חלאוה, סילא אבו חלאוה , מוחמד אבו חלאוה ,לין מוגרבי
דועאא אבו חלאוה, סילא אבו חלאוה , מוחמד אבו חלאוה ,לין מוגרבי
ארבעת הנרצחים נמצאו מחובקים, כ]י שהיו עד הרגע האחרון
בנות המשפחה והילדים נמצאו מחובקים, כפי שהיו עד הרגע האחרון. שתי הנשים, אלמגרבי ואבו-חליוואה, נספו לצד סיליה ומחמד הקטנים. התינוק של אלמגרבי הוא היחיד ששרד את הפיגוע הפלילי ברמלה, אך נגרם לו נזק בלתי הפיך והוא מורדם ומונשם, נכון למועד כתיבת שורות אלה.
חמישה עוברי אורח נוספים נפגעו מרסיסי פיצוץ הרימון ומשאיפת עשן. נזק נגרם לרכוש בחנויות סמוכות. נער בן 17 נאשם בהשלכת הרימון ויועמד לדין בגין רצח, אבל החקירה שמתנהלת ביחידה המרכזית (ימ"ר) במחוז מרכז של המשטרה לא עוסקת רק ברצח האכזרי של שתי נשים ושני ילדים, אלא בסכסוך מדמם בין עבריינים חסרי מעצורים משתי משפחות פשע, שמתרחש בלב מדינת ישראל, בלי משילות ובלי קווים אדומים.
לין אלמגרבי לא בחרה להיוולד למשפחת פשע, אבל אחרי שזה נכפה עליה החליטה גם להתחתן עם משפחה כזו. אביה, חמודה אלמגרבי, כונה בתקשורת וברחובות "שר האוצר של משפחת ג'רושי", הגזבר האגדי שגם היה נציג המשפחה בעסקי הימורים חוקיים בלונדון. לפני חמש שנים הוא נרצח מירי מטווח קצר ברכבו, בתפנית שיצרה חיכוך גדול בין פלגים בתוך המשפחה.
בתו, לין, התחתנה עם עיסאם ג'רושי, פעיל בארגון בעל עבר פלילי, ואחיו של איסמעיל, שנחשב במשטרה לראש הפלג הדומיננטי במשפחה. שניהם בניו של כמאל ג'רושי, הדמות המוכרת והבכירה בחמולה מרמלה, שרבים מבניה ובנותיה מעולם לא הסתבכו עם החוק, אבל היו כמה מהם שהפכו את השם ג'רושי למוכר בנסיבות פליליות.
ועדיין, למרות הייחוס המשפחתי, אלמגרבי-ג'רושי המנוחה לא חשבה שהיא על הכוונת. אישה ואמא, חפה מכל פשע, יכולה להיות מסומנת בעולם התחתון מודל 2024. המניע לרצח הזה, כמפורט בכתב האישום, הוא סכסוך מתמשך בין ארגון ג'רושי למשפחת מוסראתי.
7 צפייה בגלריה
הנרצחת לין אלמגרבי ובעלה עיסאם ג'רושי
הנרצחת לין אלמגרבי ובעלה עיסאם ג'רושי
הנרצחת אלמגרבי ובעלה, עיסאם ג'רושי. אמא טרייה, יעד לחיסול
(צילום: מהאלבום הפרטי)
משפחת מוסראתי לא מוכרת ברחוב הישראלי. גורם שמעורה בפרטי התיק, מסביר את הסיבה. "הם לא נחשבים לארגון מאורגן ומסוכן, זו 'רק' עוד משפחה שעוסקת בפשיעה מקומית, הופכת למטרה ונכנסת לסכסוך דמים פעיל".
משפחת ג'רושי, לעומת זאת, ידועה לכל. ג'ואריש, פעם כפר ערבי וכיום שכונה ברמלה המונה כ-7,000 תושבים, סומן זמן רב כהר געש המאיים להתפרץ. בכתבה שפורסמה במוסף זה בדצמבר 1970 תואר ג'ואריש כ"כפר קטן וססגוני". "הכפר נחלק לשניים", נכתב. "חציו מאכלס משפחות ערביות וחציו משפחות בדואיות. בין שני חלקי הכפר מפרידה דרך עפר, ומנטליות שקשה להבינה". אחרי שני עשורים הגיע הרצח הראשון בשכונה.
"הם התחילו כחבורת פשע מקומית בג'ואריש, ולאט-לאט התעצמו לארגון שהתפשט למרכז הארץ", מסביר בכיר במחוז מרכז במשטרה שהשתתף בחקירה. "המניע שלהם הוא כסף מסמים, דמי חסות מעסקים ורווחים מהימורים. זיהינו את ההתעצמות שלהם לפני כעשור, ואת ההתפשטות לכיווני השרון, הצפון ותל-אביב בעקבות פרשה 512, שהכניסה את כל ראשי הפשע היהודים לכלא ואיפשרה לארגונים הערביים להרים ראש ולתפוס מקום".
אלא שלמרות היעלמותם של ראשי ארגוני הפשיעה היהודיים, גם במשפחת ג'רושי הצרות חגגו בשנים האחרונות. "זו משפחה שמפולגת בתוך עצמה, וחלק בסכסוך דמים עם משפחות אחרות כמו מוסראתי ועוד ארבע-חמש משפחות. בכל משפחה כזו יש שלושה-ארבעה פלגים מפוצלים".
מה מניע את הסכסוך הזה? "המלחמה של ג'רושי עם אותן משפחות לא קשורה לפשיעה, אלא רק לדם. רצחו לי את הילד? נרצח ילד. רצחו לי אישה? נרצח אישה. זו המשוואה, אין גבולות בעולם התחתון".
"המלחמה של ג'רושי עם אותן משפחות לא קשורה לפשיעה, אלא רק לדם. רצחו לי את הילד? נרצח ילד. זו המשוואה, אין גבולות בעולם התחתון"
כמה מקרי רצח הדדיים אתם מייחסים לסכסוך הזה בשנים האחרונות? "לפחות 13 מקרים, ועוד עשרות אירועים שבהם היו אנשים שנפגעו, ואז זה נגמר בעבירה של חבלה בנסיבות מחמירות, או שזרקו רימון שלא התפוצץ".
כדי להבין מה מייחד את הארגון של ג'רושי, אומר הבכיר במשטרה, צריך להבין שתי נקודות: "ראשית, בניגוד לארגוני פשיעה ערביים אחרים, הם לא מסוכסכים עם שום ארגון פשיעה יהודי. שנית, בין הג'רושים יש רוצחים שכירים שמתמחים בזה, כמו שראינו ברצח של בני שלמה (הנאשם ברצח, האני קטוש, חייל בארגון של ג'רושי - ש"מ). הם החלו לאחרונה לעשות שימוש נרחב במטענים, ולצערנו המלחמה הביאה לזליגה של אמצעי לחימה מצה"ל ומהשלל של המחבלים שנמצא מפוזר בשטח".
משפחות פשע ניצלו את הכאוס? "כבר ב-8 באוקטובר. היו עבריינים שנסעו להביא שווארמות לחיילים וחזרו הביתה עם לבני חבלה".
הפיגוע הפלילי ברמלה הוא פסגה שלילית חדשה בסכסוך הדמים בין משפחות ג'רושי למוסראתי, שהתחיל לפני עשור, בימים שבהם משפחת כראג'ה שלטה בעיר ביד רמה וניהלה יחסים תקינים עם הג'רושים, עד שהוצאה המשפחה מהעיר.
באותם ימים משפחת כראג'ה העסיקה את רמדאן מוסראתי, עבריין אלים במיוחד שבמשטרה הגדירו אז כ"איש הביצוע" שלה. אחרי כמה "עבודות" שהוציא עבור משפחת כראג'ה, היחסים עם מוסראתי עלו על שרטון. "הוא הסתכסך עם כמה מבכירי המשפחה, ולפי הטענות שעלו אז, הוא הושפל על ידם ונבעט החוצה", אומר גורם שבקיא במפת הפשיעה בעיר.
הנקמה על ההדחה לא איחרה לבוא. ב-24 בדצמבר 2014 שניים מבני משפחת כראג'ה נמצאו מתים ברכב שרוף ליד מפעל מלט במחלף נשרים ברמלה.
7 צפייה בגלריה
זירת הרצח הכפול ברמלה. הסתיים בעסקת טיעון חלושה
זירת הרצח הכפול ברמלה. הסתיים בעסקת טיעון חלושה
זירת הרצח הכפול ברמלה. הסתיים בעסקת טיעון חלושה
(צילום: אבי מועלם)
הפגיעה במשפחת כראג'ה הובילה לרצף האירועים שנמשך עד היום. בחלוף שנה ושלושה ימים נמצאו גופותיהם של רמדאן מוסראתי בעצמו, לצד אביו מוסטפה, לאחר שנרצחו באכזריות בביתם. רמדאן, שעבד למען כראג'ה, נורה בראשו ליד דלת הכניסה כשניסה להימלט מהמתנקשים. אביו הוכה בקת אקדח ונדקר 15 פעמים בפלג גופו העליון.
המשטרה העלתה אז כוננות, בהנחה שמדובר בסגירת חשבון בתגובה לרצח הכפול של בני משפחת כראג'ה. בתום חקירה מורכבת שכללה מאמץ מודיעיני בישראל ובאירופה הועמדו לדין ארבעה נאשמים: סלאח ג'רושי, איימן כראג'ה וחוסאן קשוט, שהואשמו ברצח, ושריף כראג'ה, אחיו של איימן, שהואשם בסיוע לרצח.
הפרקליטות הייתה משוכנעת שההרשעה נמצאת בכיס, אבל מה שנפתח כתיק רצח כפול הסתיים בעסקת טיעון חלושה. שלושת הנאשמים ברצח הורשעו רק בקשירת קשר לביצוע רצח, ונידונו לשש שנים וחצי כל אחד. על הנאשם הרביעי נגזרו שבעה חודשי מאסר. "זה היה תיק סבוך ומורכב מבחינה ראייתית", הסבירו אז בפרקליטות.
הענישה הזו לא הרתיעה, והסכנה שריחפה מעל משפחת מוסראתי לא חלפה, גם אחרי הרצח הכפול של רמדאן ואביו. מי שאיבדה את בעלה וחמה ברצח הזה, לורין תפאל-מוסראתי (28), נמלטה לחיפה עם שני ילדיה שהתייתמו מאביהם.
השנים חלפו, תפאל-מוסראתי חשה שהמצב בטוח יותר, והחליטה לשוב לרמלה. בערב שישי, 20 באוגוסט 2021, היא נורתה למוות מטווח אפס בתוך רכבה, ברחוב דני מס בעיר. המשטרה ניהלה מצוד אחר רכב חשוד שנראה נמלט מהזירה, ובהמשך נמצא שרוף. הרצח שלה לא פוענח עד היום.
סברי מוסראתיסברי מוסראתי
הרציחות של בני משפחת מוסראתי נמשכו באוקטובר 2022. סברי מוסראתי, בן 30, עבד כגנן בשכונת אחיסמך החרדית בלוד. באותו יום יורים ניהלו אחריו מרדף בשכונה, שבמהלכו איבד שליטה ברכבו ונתקע בעץ. הוא נורה למוות ברחוב שבטי יהודה בלב השכונה החרדית. לצידו ברכב הייתה קרובת משפחתו, ילדה בת שמונה. "היא לא נפגעה וגם לא ראתה את המעורבים", אומר גורם במשטרה. גם הרצח הזה לא פוענח.
אחיו של הנרצח באירוע הזה נעצר אחרי הרצח הבא, שהגיע שלושה ימים לאחר מכן. מרוואן ווחוואח נורה למוות לאור יום כשחזר מעבודתו. במשטרה מעריכים שהיעד לרצח היה בנו, שמחובר לג'רושים, והאב - דקות לאחר שהוריד את בנו בביתו - נרצח ליד בית המשפט המחוזי בלוד. איימן מוסראתי נעצר ועומד לדין בגין רצח ווחוואח. בכתב האישום נגדו נטען שהרקע הוא סכסוך בין המשפחות.
בעוד משפטו של איימן מוסראתי מתנהל, באפריל האחרון נרצח גם בן דודו הילאל מוסראתי (30), ברחוב ד'יזראלי בלוד. בעקבות הרצח נעצרו שני חשודים, אחד מהם מוכר היטב ומזוהה עם משפחת ג'רושי. השניים שוחררו בתנאים מוגבלים, וגם הרצח הזה עדיין לא פוענח.
חודשיים חולפים, וב-13 ביוני האחרון אותרה בחיפה גופתו של בן מוסראתי נוסף, הפעם עלי בן ה-16 מלוד. הוא נורה ברכב בשכונת קריית אליעזר, כחלק מהסכסוך שנולד במרכז הארץ וגלש למחוזות נוספים.
הרצח הבא במשפחת מוסראתי התרחש באוגוסט. סאמר בן ה-34 מחיפה רכב על אופנוע ליד מתחם שרונה בתל-אביב, כשנורה למוות. גם הרצח הזה, כמו קודמים בסכסוך, לא פוענח. אבל הוא בכל זאת היה שונה מאחרים, ובמשטרה מעריכים שאחריו - הסכסוך בין משפחת ג'רושי למוסראתי הגיע לשיאים חדשים.
לא צריך היה להיות איש מודיעין דגול כדי להבין שמאזן הרציחות נגד משפחת מוסראתי לא יעבור בשקט. ועדיין, במשטרה לא תיארו לעצמם שהיעד הבא בסכסוך המדמם יהיה אישה.
"האקט הזה כוון ללין ג'רושי (אלמגרבי)", אומר גורם במערכת אכיפת החוק, שבקיא בתיק. "עצם סימון הרכב שלה הוא תִּרבות של פגיעה באישה, וזו חציית גבול. אין לנו ראיות שהנאשם היחיד בפרשה ידע שזה הרכב שלה, אבל גם המעשה שלו יצא משליטה. אנחנו לא חושבים ששולחיו תיכננו בפועל שיירצחו הדודה ושני אחייניה של לין, אבל זו תוצאה של התלקחות הרכב. הסכסוך הזה גלש לרחובות, יצא משליטה וגבה את חייהם של ארבעה קורבנות ותינוק, שנותר צמח בלי צפי להתאוששות".
בזירת הפיגוע הפלילי ברמלה התגלתה הזוועה, ולצידה גם הטעויות של הקטין שנאשם בהשלכת הרימון - ושל שולחיו - שהובילו למעצרו בתוך 48 שעות.
7 צפייה בגלריה
נצרת הרימון נמצאה בזירה והובילה לנאשם
נצרת הרימון נמצאה בזירה והובילה לנאשם
נצרת הרימון שהקטין השליך וממנה הפיקו דגימת DNA
(צילום: סנ"צ יגאל הבשור, דוברות משטרת מחוז מרכז)
"זה התחיל מחוקרי מז"פ שמצאו במקום את נצרת הרימון שהקטין נאשם שהשליך, וממנו הפיקו את דגימת הדנ"א שלו", אומר בכיר שהיה מעורב בחקירה. "במקביל, אספנו תיעוד מעשרות מצלמות אבטחה בעיר, ובתוך כמה שעות הפקנו מהן סרטון אילם שמתאר את המסלול שלו לאורך אותו יום, גם באזורים אחרים. כך ראינו שהוא הלך ברגל 30 דקות למתחם של משפחת מוסראתי, ויצא משם רכוב על קורקינט עם קסדה ירוקה, לובש בחום אימים עליונית שחורה".
גורם נוסף שמעורב בחקירה מציין מצלמה בכספומט בעיר, שתיעדה את הנאשם מרחוק. לדבריו, "רואים בה את תנועות הגוף שלו ומבינים שלקחו לו כמה שניות כדי לשלוף את הנצרה מהרימון. הוא השליך אותו מתחת לגלגלים ופתח בריצה מטורפת, כי חשב שהרימון יתפוצץ מיד, אבל כנראה שהייתה בו תקלה. מדובר ברימון רסס צה"לי שהושלך ב-16:35 והתפוצץ ב-16:37".
הגורם הבכיר במשטרה מוסיף שנמצא איכון טלפוני של הקטין בזירה, וזה הוביל למעצרו אחרי שהחוקרים תיחקרו עשרות תושבים והבינו שהקסדה שאיתה תועד הושאלה.
במתחם מוסראתי, שאליו הגיע הקטין לפני הפעולה, מתגורר אחמד מוסראתי שנעצר במסגרת הפרשה בחשד למעורבות ברצח. נציגת המשטרה אמרה בדיון להארכת מעצרו כי יש נגדו ראיות שמראות שהוא יצא מהבית 45 דקות לפני הפיצוץ, במטרה להשיג קסדה. לטענת המשטרה, בידיה שני עדים שמאשרים שמסרו למוסראתי את הקסדה ששימשה את הקטין הנאשם ברצח. "זו קסדה ייחודית, עם סימנים ספציפיים מאוד, ואותה חבש הנאשם ביום הרצח. חשדנו שאחמד מוסראתי השיג אותה בהשאלה ממכריו בלוד".
אלא שאחמד מוסראתי שוחרר ממעצר, לאחר שבמשטרה לא הצליחו להראות שמוסראתי ידע לאיזו מטרה תשמש הקסדה. קטין נוסף שנעצר כחשוד בפרשה, שוחרר לאחר שסיפק אליבי. כל זה לא הספיק לג'רושים, או למי מטעמם. הפגיעה בנשים ובילדים ממשפחתם הייתה אירוע שאחריו הם דרשו, שוב, נקמה.
על פרטי הקטין שנאשם ברצח ברמלה מוטל צו איסור פרסום, אבל המודיעין של משפחת ג'רושי ידע מהר מאוד את זהותו של משליך הרימון. גורם שבקיא בנעשה בעיר, מספר כי יצאה הוראה מטעם הג'רושים לגרש את משפחתו של הנער מרמלה.
"הג'רושים סגרו עם דוד של הילד, שהוא ראש המשפחה, שהם ינתקו ממנו כל קשר כדי שלא יעופו מרמלה", אומר הגורם. "מדובר בילד בודד, שחי ברחוב מגיל קטן. הוא גדל אצל הסבתא שלו. אמו תושבת השטחים ואביו לא מכיר בו מגיל קטן. הדיבור ברחוב הוא שפשוט ניצלו אותו לבצע את המעשה תמורת 5,000 שקל".
ומה תעשה משפחתו של הנער? "ממש תתנער ממנו. לא יממנו לו ייצוג משפטי, לא יבקרו אותו, לא ישלחו לו בגדים וציוד ולא יעבירו לו כסף לקנטינה. מי שיעזור לו - יוחרם".
אז איך הוא יסתדר? "יש מי שידאגו לו, בעילום שם".
תחילה הקטין הכחיש כל קשר למעשה. "זה לא אני, הייתי במקום אחר", אמר לשוטרים, למרות הראיות שנאספו נגדו. בשלב הבא הוכנס לתאו מדובב משטרתי, שרכש את אמונו בשלבים והצליח להפליל אותו. גורם שמעורה בפרטי התיק מספר שהקטין לא חשד במדובב, ולא ידע שהוא מצולם, אבל כן הניח שהוא מוקלט.
7 צפייה בגלריה
החנות ברמלה שבה נרצחו שתי נשים ושני ילדים
החנות ברמלה שבה נרצחו שתי נשים ושני ילדים
החנות שעלתה באש. "חף מפשע! מי שעשה את זה לא התכוון!"
(צילום: כבאות והצלה לישראל)
מפרטי השיחה בין הנאשם למדובב, עולה שהקטין מדבר על עצמו בגוף שלישי. "חף מפשע! מי שעשה את זה לא התכוון!" צועק שוב ושוב הקטין לחלל התא. בשלב מסוים בשיחה עם המדובב, החוקרים מוציאים את הקטין מהתא לבדיקת דנ"א, שנועדה לבחון את תגובתו.
הקטין, חוזר לתא נסער ופונה למדובב: "תגיד, מי שנגע (בנצרת הרימון - ש"מ) או נגעו, איפה יכול להיות (שימצאו דנ"א)?"
המדובב: "לא היית עם כפפות?"
הקטין: מפליל את עצמו ומסמן עם ידיו "לא".
המדובב: "מה זרקתם שם, מטען או רימון?"
הקטין: "רימון. כבר פירסמו בטלוויזיה".
המדובב: "שרפתם את הבגדים?"
הקטין: "כן".
בתשובתו האחרונה, בשיחה שהתקיימה חמישה ימים אחרי הפיגוע הפלילי, הקטין למעשה נותן למדובב את ראיית הזהב שחיפש. חוקרי הימ"ר מחליטים להגיע לביקור נוסף במתחם מוסראתי, הפעם בחיפוש אחר מערום שרוף.
"לא מצאו את זה בחיפוש הראשון, כי המערום נמצא בצד האחורי של המתחם", אומר גורם המעורב בתיק. "החוקרים מצאו שם שאריות של הקסדה עם המספר שהיה עליה, עליונית שחורה ועליה שאריות דנ"א של הנאשם".
מי הספיק לשרוף את הבגדים? "אין לנו מידע האם הקטין שרף את הבגדים או מישהו מטעמו, אבל זו עבירה של השמדת ראיה והגענו אליה רק באמצעות המדובב".
וגיליתם מי שלח אותו? "הוא לא מפליל אותם ולא הצלחנו לאסוף ראיות נגדם. הוא טוען שהמשטרה הטעתה את בודקי הדנ"א".
בין הנחקרים באזהרה בפרשה היה גם האסיר איימן מוסראתי, שאחיו ובן דודו נרצחו, והוא עצמו מואשם ברצח שמוגדר כפעולת נקם במשפחת ג'רושי.
מה הוא טען להגנתו? "שהוא לא יכול להוציא רימון מהכלא".
"התיק הזה הוא דוגמה מצוינת לערך הגדול בליווי של הפרקליטות כבר משלב החקירה", אומרת עו"ד נעמה תור-זאבי, שמנהלת את התיק באירוע החמור שהוגדר פיגוע פלילי, עם עו"ד תומר שטיינברג מפרקליטות מחוז מרכז.
"אני יודעת להאיר לחוקרים זרקור על משמעויות משפטיות של כל ראיה שמתגלה. תפקידי הוא להציף בשלבים ראשוניים טענות אפשריות שיועלו בהמשך על ידי ההגנה, ולחשוב אם יש עליהן מענה בחומר הראיות הקיים או הפוטנציאלי, שטרם נאסף. זה חשוב במיוחד בתיקים רגישים כאלה, כשהנאשם הוא קטין או דמות שנשלחה לכאורה על ידי המשפחות המעורבות, ויש לעמוד על זכויותיו. אני לא רוצה להמעיט בחומרת מעשיו, כי גם אם הוא נשלח על ידי אחרים, הוא עומד לדין בגין ארבעה מקרי רצח בכוונה בנסיבות מחמירות, ניסיון רצח, ועוד שורת עבירות".
ובכל זאת, מדובר בקטין שלא ניתן לגזור עליו מאסר עולם. "אנשים שומעים על השורה התחתונה, שנרצחו ארבעה אנשים, ומסיקים שאוטומטית ניתן להרשיע ברצח. החוק קובע שנדרש להוכיח יסוד של כוונה שהמעשה יסתיים בהירצחו של אדם. אצל אותו קטין, הכוונה כנראה הייתה להוציא לפועל את הוראות שולחיו, בעצם פיצוץ הרימון בזמן ובמקום המסוימים. לכן אמנם לא מדובר בכוונה במובן היומיומי שלה, אבל דאגנו לציין במפורש בכתב האישום שמדובר ברצח בכוונה, או לכל הפחות מעשה שבו הנאשם צפה, כאפשרות קרובה לוודאית, שתוצאת המעשה שלו תהיה רצח. זו קונסטרוקציה משפטית שמאפשרת לבסס יסודי נפשי, במקום שבו אפשר לבסס שהנאשם צפה קרוב לוודאי את התוצאה".
7 צפייה בגלריה
עו"ד נעמה תור-זאבי
עו"ד נעמה תור-זאבי
עו"ד נעמה תור-זאבי. "ברור לנו שבעלי הסכסוך ומקבלי ההחלטות לא הועמדו לדין, וזה מאוד מתסכל"
(צילום: יעל רסנר)
אז למה לא להאשימו בסעיף רצח באדישות? "פרקליטות שהייתה מגישה תיק כזה על עבירה של רצח באדישות, הייתה מנרמלת פיצוץ רימונים במרכזי ערים לאור יום. מקופלת פה אמירה נורמטיבית וערכית, שלפיה פיצוץ רימון מתחת לרכב ברחוב ראשי באמצע היום, מביאה עימה כאפשרות קרובה לוודאית רצח אנשים תמימים".
מה לגבי שולחיו של הנאשם, שלא נתפסו? "לצערי לא התגבשה תשתית ראייתית מספקת לדין פלילי לגבי המשלחים שלו. ברור לנו שבעלי הסכסוך ומקבלי ההחלטות לא הועמדו לדין, וזה מאוד מתסכל".
השאלה המתבקשת, עם מבט קדימה - איך קוטעים את מעגל הדמים ברמלה? "המשטרה והפרקליטות משקיעות משאבים עצומים, כוח אדם ומיקוד בתופעות פשיעה שמאפיינות את הסכסוכים הבין-משפחתיים האלה. עם זאת, כדי שבאמת יחול שינוי מהותי, צריך שכל משרדי הממשלה, הרשויות, הדרגים והגורמים ישלבו ידיים וישקיעו את המשאבים הנדרשים".
תני דוגמה. "למשל, עבירות נשק שנחשבות 'קלות יותר', כמו נשיאת נשק בלתי חוקי או החזקת רימון. אלה עבירות שאנחנו מכנים 'התנהגותיות', כאלה שבהן לא התרחשה תוצאה קטלנית, אבל אם רוצים למנוע תוצאה כזו - צריך ענישה מחמירה כבר בעבירות האלה, לפני שהדברים מתגלגלים לעבירות חמורות יותר".
עד שזה יקרה, סכסוך הדמים גבה עוד ארבעה קורבנות תמימים. הג'רושים, או מי מטעמם, לא המתינו להחלטת בית המשפט. מיד כששוחרר הקטין הנוסף שנעצר בתיק, הגיעו מחסלים מחופשים לשוטרים לבית בכפר-קאסם, ירו בו ופצעו אותו אנושות, רצחו את אחותו בת העשר, סהאם, ואת דודתו מאי מוסראתי, אחותו של האסיר איימן מוסראתי, שכלוא ושאיבד בני משפחה נוספים בשרשרת מקרי הרצח כלפי משפחתו. צו איסור פרסום הוטל על פרטי החקירה.
ביום שלישי שעבר נרצח ביריות גם כמאל מוסראתי, בנו של אחמד, ששוחרר ממעצרו בחשד שמסר את הקסדה לקטין שנאשם ברצח. כמאל בן ה-35 היה עם צרכים מיוחדים וחיכה על המדרכה להסעה שתיקח אותו לעבודתו בשטראוס.
בהיעדר משילות, ועם נתוני פשיעה ששוברים כל שיא שלילי, במלחמה הפלילית שפוקדת את רחובות ישראל - גם נשים, ילדים ואנשים עם צרכים מיוחדים הם יעדים לרצח.
עו"ד גיא ארנברג, שמייצג את הקטין שנאשם ברצח ואת הקטין ששוחרר ממעצר, מסר בתגובה לגבי הנאשם: "מרשי מכחיש כל קשר למיוחס לו. גרסתו וראיות שתומכות בה יתבררו בבית המשפט ולא בתקשורת". באשר לקטין ששוחרר ממעצר, נמסר: "הוכחנו כי למרשי היה אליבי מוצדק ואין לו קשר לאירוע, ולכן הוא שוחרר. נשקול את צעדינו המשפטיים נגד המשטרה".
 עו"ד גיא ארנברג עו"ד גיא ארנברגצילום: שני רודיטי
עו"ד יוסי זילברברג, שמייצג את אחמד מוסראתי, שנעצר בפרשה ושוחרר: "מעצר בתיק רצח של אנשים שלא קשורים לעבירה היא תופעה מדאיגה ובעלת השלכות קשות. עצם המעצר מסמן אותו כחשוד ברצח על ידי משפחת הקורבן. בפועל, רק לאחר שמרשי נעצר, המשטרה ביצעה פעולות חקירה שהובילו למסקנה שיש לשחררו. אנו שוקלים לתבוע את המשטרה בגין מעצר שווא".
 עו"ד יוסי זילברברג עו"ד יוסי זילברברגמהאלבום הפרטי
עו"ד ירון גיגי, שמייצג את משפחת ג'רושי: "למרשיי אין קשר לפרשה המתוארת בכתבה. הסכסוכים המתוארים הם פרי דמיונה של המשטרה".